onsdag 15 december 2010

Veckans affärer, försäljningar

Nu när amatörer köper och börsen rusar iväg är det säljartider för de som vill låsa in sina vinster. Easy peasy. Alla ni som sitter med svensk verkstad. Jag säger bara en sak. Sälj rubbet!! Kan lova att ni får köpa tillbaka samma aktier billigare framöver. Att köpa Atlas Copco till nära 10 ggr eget kapital är bara knäppt. Nej gör tvärtom vad alla analytiker säger. Just precis, de som rådde dig att sälja dina aktier 2008 till konkursvärderingar men som nu råder dig att köpa tillbaka dem dubbelt eller tredubbelt så dyrt. Vansinne:)

Veckans affärer har enbart bestått av avyttringar.

Sålt hela innehavet i BB TOOLS på 99 SEK motsvarande 0,4% av portföljen till 105% vinst

Sålt hela innehavet i REPSOL på 28,5 USD motsvarande 0,4% av portföljen till 30% vinst, tycker de har uppvärderats ok sen jag köpte. Nu har jag bättre alternativa användningsområden för kapitalet. Dessutom vill jag minska ner antalet aktier för att få bättre överblick och minska ner tidsåtgången till analys.

Sålt hela innehavet i ÖK (Ostindiska Kompani på danska börsen) för 179 DKK motsvarande 0,4% av portföljen till 50% vinst. Den uppvärdering jag misstänkte kunde ske här skedde ganska omgående efter min ingång. Visst kan den gå upp med 50% till men jag är ganska riskaversiv och har dessutom goda alternativa lekplatser för pengarna. Vill minimera spretigheten i portföljen och börjar med att hugga ner de grenar där jag inte har särskilt bra koll och där jag tycker att bolaget redan uppvärderats till en relativt rättvis värdering.

Sålt hela innehavet i Midway på 39 SEK motsvarande 0,4% av portföljen till en vinst på ca 60%.

Sålt hela innehavet i Novartis på 59 USD motsvarande 0,4% av portföljen till en vinst av ca 5%. försäljning av samma orsak som ovan. Alternativkostnaden är för dyr.

Sålt hela innehavet i BP på 44 USD motsvarande 0,5% av portföljen till en vinst av ca 10%. Försäljning av samma orsak som med ovanstående försäljningar. BP har gått från 38 USD till 44 USD sen köp. USD har dock försvagats med ca 5% så uppgången är knappt 10%.

Övrigt att notera

DLH har gjort en bra kursresa senaste dagarna. Hade tur i att jag upptäckte dem när de stod i 18 DKK. Ett typiskt undervärderingscase som gått enligt plan eller ännu bättre till och med. Kommer troligtvis att sälja halva innehavet på 40 DKK.

fredag 10 december 2010

Veckans affärer m.m.

Det nya investeringssparkontot som har lanserats verkar sådär enligt mig. Det enda positiva är väl att man direktäger aktierna och att det verkar gå att dra av skatten på utländska utdelningar. Minus på att det blir högre avgift. Om statslåneräntan går upp mot 7% så är den årliga avgiften över 2% vilket känns ganska saftigt. Det är ju ytterst tveksamt om aktierna presterar bättre i en sådan högräntemiljö.

Vill tipsa om en artikel rörande bobubblan i Sverige och andra delar av världen - megabubblan

Intressant genomgång av hur det ligger till och vilka nedsidor som finns. Jag håller helt med om att nedsidan ligger på mellan 10-30tkr /kvm i sthlms innerstad. Uppsidan däremot bör vara väldigt begränsad. Säg 60-70tkr/kvm. God risk/reward??


Några affärer har gjorts senaste veckorna.

Sålt resten av Vostok Nafta motsvarande 0,3% av portföljen till ca 50% vinst på 30 SEK. Tveksam pga deras stora exponering mot Black Earth farming som jag är skeptisk till.

Köpt tillbaka Transcom motsvarande 0,1% av portföljen på 16 SEK, sålde ca 75% av mitt innehav i Transcom för något år sedan på runt 35 SEK så det känns som en vettig handling att återköpa dem nu mer än hälften så billigt, bolaget är ju fortfarande det samma.
Förhoppningsvis så går den upp till 35 SEK igen. Köpa på runt 15, sälja på 35, köpa på 15, sälja på 35. Självklart inte skrivet i sten att så sker men jag vill mena att risk rewarden är god och chansen att utfallet blir som jag önskar är större än 50%.

Ökat i Telefonica med 50% på 65 USD. stabilt bolag, intressant exponering mot latinamerika. bra direktavkastning.

Ökat i France Telecom med 15% på 21 USD. ökningen är i absoluta tal lika stor som ökningen i Telefonica ovan.

Minskat i Norske Skogsindustrier med 60% på 12 NOK. När det gäller skräpbolag vill jag inte vänta för länge på en vändning, om det går tillräckligt lång tid utan att det händer något så är det dags att börja fundera på om bolaget verkligen har någon långsiktig framtid. En lärdom från John Templeton. Det finns fortfarande mycket bra potential i NSG men det går långsammare än jag trott från början. Därför minskar jag ner innehavet så att det är i nivå med mina andra mindre poster i chansbolag, t.ex. NOTE, Partnertech, DLH, Dole, Chiquita, Transcom, Midelfart, ÖK, Head, m.fl.


Bolag som jag funderar på att sälja är BB TOOLS, Aker Seafood, Capman, East Capital Explorer. Anledningar är att jag inte är särskilt insatt i dem och jag har redan gjort en vinst i dem allihop ifall jag säljer idag. Anledning att vänta är. BB TOOLS kan fortfarande lyfta marginalerna ett snäpp vilket skulle påverka kursen med kanske 25-50% upp. Aker Seafood kan troligtvis rycka upp sig en del också men där äger jag dem genom Aker ASA redan. CAPMAN är ganska svåranalyserat men har iaf en bra hävstång i sin private equity modell. Frågan är hur stora risker de har. Jag kommer troligtvis att sälja dem på 2 Euro om inte förr. East Capital Explorer väntar jag med att sälja tills de kommit med sin nya utdelningspolicy, eventuellt gör de en större engångsutdelning vilket kan ge kursen en skjuts uppåt.

tisdag 23 november 2010

Vid fred, rusta för krig.


Hur har du rustat inför nästa drabbning på börsen? Har du en plan för vad du ska göra om stockholmsbörsen faller med 38%? Har du möjlighet att utnyttja de reapriser som kommer att uppstå i framtiden i kvalitativa bolag?

Detta är frågor man bör ställa sig idag. Förr eller senare dyker goda köptillfällen upp i bolag som garanterat kommer att överleva de värsta kriser. Bolag som SCA, Securitas, H&M, Investor, m.fl. Kommer du att ha möjligheten att köpa dem till priser där man med allra största sannolikhet kan anta att utvecklingen kommer att vara god på sikt.

Min huvudsakliga aktiestrategi idag går ut på att vikta om ocykliska aktier till mer cykliska vid börsras. Förr i tiden var min strategi att ligga helt likvid under euforiska perioder för att sedan köpa på botten. Så gjorde jag under IT-börscykeln. Köpte runt 2003, sålde runt 2006 och låg likvid till 2008. Då var min portfölj betydligt mindre i storlek varför jag kunde gambla mer. Jag hade ju möjlighet att tjäna igen min portfölj på något år genom hårt jobb ändå. Med gambla menar jag att våga ligga likvid och därmed riskera en börs som fortsätter uppåt.

Idag skulle jag i princip kunnat ligga likvid likväl om jag hade en mindre pengapung att förvalta. Jag vill dock inte riskera att ekonomin slår om till stark tillväxt, alternativt att vi får hög inflation vilket inte alls är orimligt. Därför ligger jag fullinvesterad i det mest stabila och högavkastande jag kan hitta idag. Vid ett börsras i klass med 2008 så bör min portfölj falla med max ca 25% i SEK räknat om utvecklingen för bolagen följer mönstret från 2008. Att jämföra med en investering i Avanza zero eller liknande som har potential att falla med ca 50%. För mig är det viktigare att inte förlora pengar än att följa med på en vansinnesfärd upp i övervärderingarnas himmel. Det är även viktigt att ha en låg nedsida då jag har en belåning inbyggd i min totala portfölj.

Jag håller nu på att vikta om investeringsportföljen så att inom ett halvår kommer lite mer än en tredjedel av mitt kapital utgöras av fastighetsinvesteringar. Fastighetsdelen har en god direktavkastning som är betydligt högre än genomsnittet för aktieportföljen. Jag kommer att belåna min totala investeringsportfölj med ca 20% vilket jag anser vara hanterbart. Det kan jämställas med att fastighetsdelen blir belånad med ca 70% och aktieportföljen obelånad eller att aktierna är belånade med ca 30% och fastighetsportföljen obelånad. Det är faktiskt en ökning i belåningsgrad sedan tidigare då den låg på ca 15%, anledningen till att jag finner det hanterbart med högre belåning idag är att jag möblerat om bland aktierna och de aktier som är mest cykliska och har högst fallhöjd (läs industrivärden) har fått utgå till fördel för relativt stabila bolag i jämförelse, mestedels noterade i USD vilken tenderar att stärkas mot kronan vid börsras.

Genomsnittlig årlig direktavkastning för totala portföljen (fastigheter+aktier) hamnar på runt 6%. Årligt kapitaltillskott från mina privatägda verksamheter bör hamna på ca 4% av portföljens värde. Alltså kan belåningen minskas ner till 0% genom 2 års kassaflöden om jag så önskar. Detta är dock inte målet utan jag anser att min belåning kan få variera mellan ca 10% och 50%. Att jag kan acceptera en belåning på uppemot 50% beror endast på att jag nu har en fastighetsdel i portföljen vilkens värde inte är bundet till lånen, dvs inga så kallade marginallån. Vid ett extremläge med värderingar i klass med oktober 2008 på börsen så skulle jag belåna fastighetsdelen till maximal nivå och sedan ha en belåning på aktiedelen på kanske 30-40%.

Vad göra om börsen faller ännu mer än den gjorde 2008 då? För det första har jag inte en portfölj som bör falla lika mycket som index men om raset är väldigt kraftigt så kommer jag då bli tvungen att låta belåningen öka till över 50% på aktiedelen. Som sista utväg för att inte bli överbelånad om börserna skulle falla ännu mer, säg med 80-90% som de gjorde på 30-talet så blir jag tvungen att sälja mina privata verksamheter för att minska belåningen. Då pratar vi om att kunna köpa bolag som säljer livsförnödenheter till P/E tal på runt 3 och direktavkastningar på kanske 15-20%. Det ska nog mycket till för att det scenariot skall uppstå, troligtvis är inte pengar det största problemet då utan jag skulle gissa att världen i sådant fall står inför ett stort krig eller allvarlig naturkatastrof.

Ungefär såhär försöker jag regelbundet tänka i ett sorts privatekonomiskt stresstest. Jag tror det är viktigt att räkna på hur man klarar av olika worst case scenarion och se till att man har ett motdrag oavsett vad som händer.

söndag 14 november 2010

Veckans affärer - Ökat i NSP

Stockholmsbörsen är medel- till högt värderad i relation till historiska nivåer idag enligt mig. Om dagens låga räntenivåer består många år till är den rimligt värderad. Jag tror dock att ränteläget kommer att förändras inom några år och då blir dagens värdering betydligt mer ansträngd.

De mogna marknader där jag fortfarande finner värde är främst USA, Tyskland, Frankrike, UK och detta inom stabila ocykliska sektorer som läkemedel, energi, konsumentvaror och telefoni. Jag har nu fullföljt min omviktninsstrategi som jag skrev om för 1 år sedan. Cykliska bolag har sålts (Nobia, LuMi, Gunnebo, New Wave, Fabege, Stora Enso med flera). Mindre cykliska har köpts (France Telecom, Eon, Sanofi-Aventis, Kimberly-Clark med flera). Om börserna faller igen kommer jag att vikta tillbaka till mer cykliska aktier på Stockholmsbörsen.


Några affärer har gjorts senaste veckan. Jag håller på och möblerar om en del i depåerna pga räntesatser och andra depåvillkor därav några justeringar i vissa innehav.


Sålt hela innehavet i Tembec på 2,8 CAD till en vinst på ca 150%
Anledningen till innehavet i Tembec var en sorts diversifiering till NSG som jag skrev om här- http://dollarmiljonaren.blogspot.com/search/label/Spelteori
Positionen skulle kunna behållts men jag nöjer mig med den goda vinsten och gör exit nu då bolaget fortfarande är av den mindre kvalitativa klassen.

Sålt sista delen av New Wave på 44,7 SEK till en vinst på ca 400%.
New Wave köptes till ca 8 SEK i snitt för 2 år sedan. Jag läste biografin av Torsten vid denna period och fann bolaget fundamentalt felvärderat, visserligen fanns en viss risk med i kalkylen pga hög belåning men den uppvägdes av den goda rewarden som nu slagit in. Jag hoppas vi ses igen under tian kära New Wave:)

Ökat i KMB på 62,2 USD med 14%, nu uppgår KMB till 7% av portföljen. Passade på att öka lite till i KMB till 20% lägre än vad jag sålde dem för i somras. KMB är en så kallad "dividend aristocrat" vilket innebär att de höjt utdelningen under mycket lång tid. Dessutom har de en stor andel försäljning i emerging markets vilket jag tror påverkar mer än man tror på lite sikt.

Ökat i NSP på 12 SEK med 10%, nu uppgår NSP till 7% av portföljen. NSP kom med en fin rapport förra veckan. P/E talet räknat på de vinster bolaget gjorde senaste kvartalet hamnar på runt 7. Sektorn är relativt stabil, snabbmat med starkt varumärke. Starka huvudägare. Låg värdering. Väl värt en mindre position i vilken portfölj som helst. Att se upp med är förändringar i ägarbilden eller kraftigt ökad konkurrens från MCD och MAX.

Ökat i GSK (GlaxoSmithKline) på 39 USD med 50%. Nu uppgår GSK till 4% av portföljen. Ökningen är avsedd att diversifiera min exponering mot läkemedelssektorn. GSK ger en ok utdelning på ca 5%, har intressanta tillväxtmöjligheter och låg värdering. Troligtvis kommer jag även att köpa tillbaka en del AstraZeneca igen när rätt kurs infinner sig.

torsdag 4 november 2010

Min åsikt i jämlikhetsfrågan


En tanke i den aktuella feministiska vågen som sköljer över oss. Den politiskt korrekta åsikten verkar vara att det ska vara 50% kvinnor i alla styrelser och allt ska vara exakt jämlikt överallt på alla sätt och vis mellan män och kvinnor. Men då förutsätter man att män och kvinnor är exakt likadana och har samma förutsättningar att göra exakt samma saker. Hur kommer det sig att nästan alla bloggar om ekonomi och aktier skrivs av män medan nästan alla bloggar om mode och kläder skrivs av kvinnor? Antagligen beroende på att könens intressen generellt skiljer sig åt. Män är mer intresserade av pengar, ekonomi, finans, siffror. Kvinnor mer av estetik, kläder, mode, trender. Det känns då ganska naturligt att män är i majoritet i styrelser och bolagsledningar. Deras jobb har med pengar och siffror att göra. Antagligen är kvinnor (möjligvis i konkurrens med homosexuella män) i majoritet i trendbevakande roller i modemagasin, inköp på modehus, butikschefer i klädaffärer, osv.

Vad jag vill koka ner resonemanget till är helt enkelt att människor oftast trivs och vill verka i positioner där deras intressen finns. Om det är ett manligt intresse att jobba med siffror och ekonomi så är det inte så konstigt att män är i majoritet i sådana positioner och det borde vara helt i sin ordning. Då kvinnor generellt har andra intressen än siffror så bör de främst verka på andra håll. Inget konstigt i detta. Jag förstår inte varför man skall tvinga upp fiskar på land och fåglar ner i havet när de inte är intresserade av att finnas i varandras element. Låt oss män ägna oss åt det vi är intresserade av och kvinnor åt sina intressen.

Jag är absolut inte politisk korrekt och ser hellre saker för vad de är än att hyckla och vända kappan efter vinden.



Några affärer har gjorts i veckan.

Sålt Norsk hydro på 37 NOK till 20% vinst motsvarande 0,7% av portf.

Ökat i Deutsche Telekom på 10 EUR med 25%, nu uppgår DT till 6% av totala portföljen

Ökat i Kimberly-Clark på 63 USD med 75%, nu uppgår KMB till 6 % av totala portföljen. Detta var ett återköp av min gamla post i KMB som jag sålde av i somras när USD stod i 8 SEK. Nu köper jag tillbaka samma post 20% billigare. Lyckad swingtrading i KMB och SEK/USD.

Jag funderar nu på att börja köpa tillbaka AstraZeneca. Jag sålde ju av mitt innehav för någon månad sedan på 375 SEK till 20% vinst. Nu börjar aktien bli fundamentalt köpvärd igen. P/E på 7,5 på nästa års förväntade vinst. Troligtvis börjar jag köpa dem på ca 320 SEK och sedan ökar jag på gradvis för varje tiokrona aktien faller.

söndag 31 oktober 2010

Min aktieportfölj - tårtdiagram


Det var ett tag sen jag uppdaterade mitt tårtdiagram över min totala aktieportfölj. För att få en överblick över mina innehav har jag nu fört in nya sifforr och fått fram ett nytt diagram. Jag är nöjd med sammansättningen och portföljen känns väldigt defensiv och stabil. Det totala värdet på portföljen har minskat sedan sist då jag viktat över ca 30% till andra investeringar.

Ungefär tre fjärdedelar av portföljen består av i min mening lågriskbolag som kommer att sjunka mindre än index vid breda börsfall. Resterande fjärdedel består av något mindre bolag som troligtvis kan röra sig som index vid börsfall. Dessa mindre bolag anser jag dock ha större potential att röra sig mer uppåt än index vid en längre bullmarket.

Sedan förra diagramuppdateringen har runt 20 bolag utgått. Denna koncentrering av portföljen kommer att fortgå. Framför allt de innehav som uppgår till under 0,5% av portföljen kommer att utvärderas och gallras bland.

Jag har inte tänkt initiera en större mängd nya innehav. De bolag som kan tänkas att gå in i igen tilll något lägre kurser än idag är Proctor & Gamble, Astra Zeneca, Kraft Food samt energibolaget National Grid (NGG) som jag nligen fått upp ögonen för. En ökning i Kimberly Clark känns också nära förestående.

På det hela är jg mycket tillfreds med portföljens sammansättning och jag sover mycket gott om natten. Min önskan och förhoppning är att vi snart får en ny bearmarket som ja kan få fynda i. Då kommer en del av de stabila innehaven ryka till fördel för mer cykliska bolag.

lördag 23 oktober 2010

Börsen är ointressant nu




Ibland måste man låta sin intuition göra valen åt en. Hittills har min intuition belönat mig på lång sikt även om det kan göra ont på kort sikt. Ett exempel är Industrivärden som jag sålde förra veckan på 97 SEK. Jag har förlorat en halv årslön på att jag inte väntade en vecka till med att sälja. Surt? Ja jag sticker inte under stol med att det känns mycket irriterande. Samma sak var det när jag köpte samma bolag på 45 SEK. Aktien gick ner till 38 SEK och jag förlorade en halv årslön på pappret där med vilket kändes lika surt det. I slutändan har jag dock fördubblat mina pengar och mer därtill på affären vilket är vad som egentligen räknas. Att köpa i en bearmarket gör ofta ont psykiskt precis som det gör lika ont att sälja i en bullmarket. Men någonting ska man väl få för all smärta? Ja, det kallas avkastning. Priset är psykologisk kortsiktig smärta och vinsten är avkastning. Jag tror nu att risken är större på nedsidan än på uppsidan i Industrivärdens underliggande bolag. Det vore bara osunt att inte sälja då. Goda affärer gör man med fördel vid extremsituationer då oddsen är otvivelaktigt på din sida med stor marginal.

Nu kan givetvis börsen och Industrivärden fortsätta uppåt. Kanske med 25%, kanske med 50%. Om så sker är dock börsen tydligt övervärderad enligt mig och oddsen totalt iontressanta att spela på.

Nej, stockholmsbörsen har blivit en stor gäspning för mig nu. Jag finner inte mycket av intresse till dessa priser och med denna starka krona dessutom. Jag avstår. Jag hoppas vi ses igen 50% längre ned i grafen:) Då lovar jag att bjuda upp till dans igen!

De få storbolag jag finner fortsatt attraktiva har knappt rört sig sedan jag köpt dem. Jag tror på mina internationella läkemedelsbolag, telekombolag, konsumentvarubolag och energibolag. Alla dessa har stabila verksamheter, låga P/E tal, fin direktavkastning och är enkla att förstå sig på. Tack för att ni finns i tråkiga tider som dessa.

Nu när börserna är tråkiga och inte tar lika mycket tid i anspråk så fokuserar jag på mina egna bolag istället. Har nya idéer som skall sjösättas. Den idén jag jobbar med nu kräver väldigt lite kapital i förhållande till potentiell avkastning. Jag kommer att behöva investera motsvarande ca 3% av mitt totala kapital. Om mina kalkyler slår in kommer jag att ha fördubblat mitt totala kapital på 2-3 år. Kanske 10-dubblat på 5 år. Om det sker kommer det alltså att ha varit möjligt till väldigt låg ekonomisk risk genom egenföretagande och inte aktieinvesteringar. Att tiodubbla min förmögenhet genom att äga stabila bolag skulle ta betydligt längre tid och dessutom äts tillväxten delvis upp av inflationen. Jag ser mina aktieinvesteringar främst som ett skydd mot inflationen. Mina egna verksamheter är källan till de stora kapitaltillskotten. Visst kan man göra fina aktieaffärer vid extremlägen som 2008 men dessa lägen sker så sällan så du hinner bli gammal innan du blivit rik på dessa straffsparkar.

torsdag 14 oktober 2010

Huspriscykeln


Hittade en bra artikel som förklarar priscykeln för fastigheter. (Bör läsas för att förstå nedanstående beräkning)

De fastigheter jag personligen investerar i ligger på en GROSS RENTAL YIELD (GRY) nivå på minst 10 (undervalued). De flesta lyckas jag hitta på runt 20 eller bättre (very undervalued). Detta är väldigt bra riktmärken vid fastighetsinvesteringar och följer du dem är det inte särskilt svårt att misslyckas. Jag försöker alltid hålla saker enkla. Att hålla sig till enkla tumregler är bra för de ändras inte över tid.

Det kan vara intressant att räkna på dagens priser i Stockholm. Säg att en 100 kvm lägenhet i Innerstan kostar 5 Mkr. Säg att du kan få ut 15000kr per månad i hyra för denna lägenhet. Du får då en GRY på 3,6 (overvalued). För att lägenheterna ska hamna på en GRY på ca 7 vilket är att anse som en relativt normal värdering så behöver bostadspriserna falla med 50%. En 100kvm lägenhet i Stockholm borde alltså kosta ca 2,5 Mkr. Vid hög inflation och högt ränteläge kanske ännu mindre. Jag skulle säga att det är en så kallad "no brainer" att inte köpa fast egendom på Stockholms övervärderade marknad idag.

Ett kul tecken i tiden på vår galna bostad och inredningsbubbla är den här artikeln i DN som blivit en stor snackis. En humorisk variant av densamma gav mig ett gott skratt. Nu kan man ju tycka att det är ett friskhetstecken att så många blivit upprörda av artikeln men jag skulle tro att om de i artikeln stekte falukorv och hade lite möbler från ikea utblandat så hade den gått ganska obemärkt förbi. Det känns som att så länge folk slänger in lite skit som för att markera någon sorts kontrast till den i övrigt dyra inredningen så är det legitimt att lägga hur många miljoner som helst på själva lägenheten. Jag vet inte vad som är mest galet, att gå all the way och ha det mest utstuderade hemmet i varenda detalj eller att se till att anstränga sig att inte ha det genom att medvetet blanda ut med ikeainredning eller liknande för att verka mer down to earth.

Personligen skulle jag varken lägga större pengar på dyr inredning, övervärderade bostäder eller exklusiva viner. Ibland hittar jag fina saker i grovsoprummet till min lägenhet. Mat köper jag när det är extrapris på ica. Vin dricker jag inte särskilt ofta, brukar köpa 6 pack lättöl för 20 kr. Att vara dollarmiljonär har blivit ett sätt att leva:)

tisdag 12 oktober 2010

Veckans affärer - Säljer Industrivärden

Ibland behöver man fråga sig själv om man skulle köpa ett befintligt aktieinnehav ifall man ej redan ägde det. Det har jag gjort den senaste tiden med Industrivärden och fann att svaret var nej. Om jag inte redan ägde Industrivärden så skulle jag med all sannolikhet inte köpa aktien idag efter en uppgång på över 100% sedan 2 år tillbaka. Om jag frågar samma fråga fast om mina andra innehav så skulle jag svara ja idag. Jag skulle köpt France Telecom, Kimberly Clark, Sanofi Aventis, Eon m.fl. idag om jag inte redan ägde dem. Industrivärden får utgå då jag tycker att de underliggande bolagen är något övervärderade med vissa undantag som SCA och kanske SSAB och Skanska.

Således har jag sålt hela innehavet Industrivärden C motsvarande ca 15% av totala portföljen på 97 SEK till en vinst av ca 120% inkl utdelningar.

Det finns en stor möjlighet att jag köper tillbaka dem om de går ner mot 90 SEK igen. Detta kan alltså utveckla sig till en kort affär liknande de man gör i swing trading.

Jag har även gjort några andra affärer:

Sålt hela innehavet i Bong på 29,5 SEK motsvarande 1% av portföljen till en vinst på ca 110% inkl utdelningar.

Jag har ökat på mitt innehav i Eon med 50% på 21 Euro, Eon motsvarar nu 4% av portföljen.

Jag har ökat på mitt innehav i Total med 20% på 52 USD, Total motsvarar nu 4% av portföljen.




Jag noterade placera.nu's senaste och föregående råd angående Industrivärdens köpvärdhet. När aktien stod i 50 SEK så var de väldigt negativa i sin analys, idag däremot när kursen har dubblats är de desto mer positiva. Om man gjorde som de rekommenderade och köpte på 97 SEK men avvaktade eller sålde på 50 SEK så skulle man inte har mycket pengar kvar efter ett tag. Analytiker är ett sorgligt släkte enligt mig, det är tråkigt när folk blir vilseledda av dem. Man förstår varför de jobbar som anställda, om de hade varit lika duktiga som de gett sig ut för borde de varit förmögna på sina placeringar sedan länge.

Lyssna hellre till sunt förnuft än analytiker. Ofta blir det totala motsatsen.

tisdag 28 september 2010

Veckans affärer - ökar i Total


Reflektioner över läget idag i min aktieportfölj

Börsen går upp. Räntan är rekordlåg. Inflationen låg.

Vad kan hända? Jo räntan kan och kommer förr eller senare att gå upp, inflation kommer att komma. Vad göra då? Antagligen är det bäst att äga bolag som kan höja priset på sina produkter i takt med inflationen. Därför har jag under en längre tid nu viktat om min portfölj mot Läkemedel (ca 10% av portföljen, Konsumentvaror(ca 20%) och Nödvändiga varor(Utilities) såsom El och Telefoni (ca 20%). Verkstad/konjunkturkänsliga bolag är det fjärde stora benet i portföljen och utgör ca 25%. Resten utgörs av mindre bolag t.ex. NSP, Amer Sport, NSG eller bolag i diversifierade mindre sektorer såsom media, teknik, sport/fritid, tjänster/it.

Jag tror inte att jag kommer att uppnå en årlig avkastning i nivå med superinvesterare som Warren Buffet eller John Templeton över tid. Vad jag hoppas på är att ligga i nivå med index, förhoppningsvis ett par procentenhet över. Som investerare trivs jag egentligen bäst under en "bear market", jag gillar att fynda helt enkelt. När kurser tickar uppåt och allt bara blir dyrare och dyrare känner jag mig mera villrådig. Nu ställs man inför dilemmat att antingen realisera vinster och vara nöjd eller behålla innehaven och se dem växa i lönsamhet och marknadspris i takt med en eventuell högkonjunktur.

Ett scenario jag förbereder mig på är något i stil med den börsmiljö som rådde runt 1965-1980 då börserna i USA inte steg nämnvärt över tid. I en sådan miljö, med hög inflation dessutom, gäller det att leva på bolagens utdelningar och inte satsa i bolag med förhoppning om framtida vinster. Jag vill ha bolag som gör stabila jämna vinster idag och är rimligt eller lågt värderade. Om själva börskursen står still i 15 år från och med idag men jag får en utdelning på runt 5% som dessutom höjs med ca 5-10% per år så kommer jag att vara ganska nöjd ändå. Detta är vad jag försöker att positionera mig inför.

Några affärer har gjorts senaste veckan.

Sålt hela innehavet i MAN motsvarande 0,2% av portf till 70% vinst.

Ökat i RWE med 200% på 51,4 EUR, RWE motsvarar nu 1% av portf.

Sålt hela mitt resterande innehav i Kraft på 31,88 USD med 22% vinst. Anledning till försäljningen är att jag kan investera dessa pengar till bättre avkastning i fastigheter. Jag har dessutom växlat över pengarna från försäljningen till USD så om Kraft går ner under 29 USD så kan jag köpa tillbaka dem 10% billigare för mina USD som jag nu köpt för ca 6,90 SEK.

Växlat SEK till USD motsvarande ca 10% av min totala portfölj till kurs 6,90 SEK.

Ökat i Total på 51 USD med 30%, nu motsvarar Total 3% av portf. Anledningen till köpet i Total är dels att jag vill öka exponeringen mot Energi/Olja dels att Total framstår som billigt sett både i relation till sina konkurrenter och som bolag i sig. Jag ska erkänna att jag inte har den bästa kollen på detta bolags risker och om något skulle visa sig gå galet i denna investering så kommer det känns surt då jag inte har någon bortförklaring annan än att jag inte kunde analysera bolagets risker tillräckligt. Det skulle t.ex. kunna ske en oljeläcka motsvarande BP's i Total vilket vore mycket oroväckande. Men vi måste välja här i livet, att leva är att välja, därmed väljer jag det minst dåliga alternativet inom en sektor jag gärna vill ha en viss exponering mot.

Sålt 8% av mitt innehav i Industrivärden på 95,7 SEK. Försäljningen motsvarar ca 1,5% av portf. Jag anser att portföljbolagen är relativt högt värderade och kommer att sälja av 16% till av innehavet om kursen går upp lite till.


Övrigt jag noterat

Ö/K säljer en tredjedel av bolagets verksamhet och ger en extrautdelning på 20 DKK motsvarande ca 17% på vad jag köpte dem för för nån månad sen. Känns som en bra utveckling på så kort tid.

Den tioåriga räntan fortsätter att höjas och är nu uppe i 4,44 på SEB. Jag känner mig nästan lite överväldigad av den goda tajmingen att ha bundit räntan på 3,98. Det är sådana finansiella strategiska drag jag kan njuta av på samma sätt som andra njuter av en god whiskey, en sportbil eller vad det nu kan vara. Att lyckas tajma saker finansiellt ger mig en kick.

USD fortsätter neråt och jag fortsätter växla desto mer SEK till USD.

Mina mindre investeringar (ca 0,1-0,5% av portf vardera där jag ligger plus minus noll eller back och skulle behöva realisera förluster om jag sålde idag kommer att behållas. Anledningen är att de är väldigt lågt värderade och om de lyckas överleva borde de kunna mångdubblas i värde på lite sikt. Dessa bolag är t.ex. Note, Partnertech, Dole, Transcom, Midelfart, Nokia, Empire, Aker Seafood, REC, m.fl.

torsdag 16 september 2010

Veckans affärer, ökar i Eon

Jag ligger och funderar på framtiden. Det känns som att jag har mitt på det torra ekonomiskt, åtminstone på en basic överlevnadsnivå. Det vore givande att satsa på ett projekt som kan föra oss alla jordbor framåt i utvecklingen, inte bara mig själv ekonomiskt. Jag påminner mig om ett citat av Einstein, "Try not to become a man of succes but a man of value". Det är kanske på tiden att göra något av värde av min tid. Något av värde för framtida generationer. Det är åtminstone en tanke som gror i mig, om jag vattnar den kan den nog blomma ut.


Jag har gjort några affärer i veckan också.

Sålt hela HomeMaid innehavet motsvarande 0,5% av portf med 150% vinst.
Sålt hela YIT innehavet till ca 170% vinst motsv 0,2% av portf.
Köpt Xact Bear på 25,8 kr motsv 0,3%. Korttidsaffär för skojjs skull. Så nära gambling jag kommer i mitt liv.
Ökat på med 40% i Eon på 22,4 EUR, Eon motsvarar nu 2% av totala portföljen.

Mina aktier känns trygga. Utdelningarna kan i princip försörja mig året runt. Jag har gjort en liten sammanställning på hur varje bolag finansierar mig månad för månad. Vissa månader blir generösare än andra men jag klarar mig bra varje månad baserat på mina låga driftskostnader jag har i dagsläget. Utdelningarna skulle faktiskt räcka till ca 1½ år om jag ville.

indu jan-mar
sny apr
ul maj
kmb juni
dt juli-aug
sca sep
aker okt
fte nov-dec

tot+eon jan
kft+diageo feb
att+vz mar
tef+nok+for apr
ve+lg+jnj+vod maj
orkla+gsk jun
övriga jul-?


Såg precis att SEB höjt sin 10-åriga ränta till 4,26%. Att ha bundit räntan på på 3,98% känns som ett klokt beslut i efterhand och jag är mycket nöjd. Tror att det är smart för alla med stora lån att binda åtminstone en del av dem på längre sikt nu.

onsdag 8 september 2010

Veckans affärer, säljer AstraZeneca

Några affärer har blivit av under veckan som gått.

Sålt hela innevahet i AstraZeneca (motsvarande 3% av totala portföljen) på 375 SEK till ca 25% vinst inkl utdelningar. Man kan se det som en omviktning mot SanofiAvensis istället för AstraZeneca. Jag föredrar Sanofi då de har högre andel försäljning i emerging markets, intressant positionering mot husdjursmediciner och har Warren Buffet i ägarlistan. Om AstraZeneca trillar ner mot 300 kronors nivån kommer jag troligtvis att återköpa positionen.

Sålt hela innahavet i Elanders på 21,7 SEK motsvarande 0.3% av totala portföljen till ca 35% förlust. Jag ser det som ett varningstecken när Gustaf Douglas säljer och gillar inte heller nyemissionen som är nära förestående. Den 35%iga förlusten jag realiserat tror jag det finns bättre möjligheter att reparera i andra bolag. Det finns lika lågt värderade bolag som Elanders där framtidsutsikterna är betydligt ljusare enligt mig.

Sålt hela innehavet i finska Ahlstrom på 15 Euro till en vinst på ca 100%. Jag tror att företaget är ganska normalvärderat nu. Undervärderingen som var anledningen till mitt köp är helt enkelt tillrättad av marknaden och det finns ingen större anledning för mig att fortsätta äga bolaget då jag vill ha mindre antal bolag desto högre värdering som råder i marknaden.

Sålt 30% av Norske Skogsindustrier på 10,80 NOK till ca 10% vinst. Fundamentala faktorer går emot bolaget, t.ex. massapriserna. Jag väljer att minska risken i ett av mina mest riskabla större innehav. Om fundamenta vänder kanske jag ökar igen.

Ökat med 30% i France Telecom på 20,40 USD. Ökningen motsvarar 1% av min totala portfölj. Stabilt bolag, stabila kunder, hög direktavkastning, relativt ocykliskt, bör inte rasa allt för mycket relativt sett vid ett allmänt börsras. På sikt tror jag att aktien kan stiga med 50-100% i bästa fall.

Dessa försäljningar har minskat belåningen i min portfölj något. I nuläget är belåningen med så kallade marginallån i min aktieportfölj ca 10%. Räntan på dessa är ca 3,5% i snitt.

fredag 3 september 2010

Binder räntan till 4% på 10 år.

Nu är SEB's 10 åriga bolåneräntor nere på 4,05%. Lägsta nivån på flera decennier. Jag passade precis på att binda lån knutna till mina fastigheter i Sverige motsvarande 10% av portföljen på 10 år till räntan 3,98%. Min tro är att vi kan få ganska hög inflation i världen och även Sverige på några års sikt. Bara för några år sedan hade vi korta räntor i Sverige på över 4%. Då man kan investera dessa pengar i antingen väldigt stabila bolag som t.ex. Unilever med direktavkastningar på ca 4% som troligtvis kan växa med 5-10% per år framöver eller i bolag som Total eller France Telecom och få 6-8% direktavkastning som troligtvis inte sänks så känns det bra.

Har även ökat i France Telecom med 20% till 20,7 USD. Tycker att de är lågt värderade sett till de kassflöden de producerar och den fina utdelningen på ca 8%.

Igår handelsstoppades Norske Skogsindustrier en stund. Blev själv hoppfull ett tag att de hade något på gång men icke. Tycker det vore logiskt för Stora Enso att köpa upp NSG. Jag har faktiskt skickat ett brev till Stora Enso om just detta.

I övrigt så flyter mina vanliga verksamheter sakta på och motsvarande någon procent av den totala portföljen trillar in varannan månad ungefär. Jobbet med att vikta om till fastigheter fortlöper sakta likväl. Jag har nu bjudit på ca 20 olika fastigheter och hoppas avsluta minst 5 av dessa affärer innan Jul.

måndag 30 augusti 2010

Viktar om från Kraft till Unilever


Under veckan har några affärer gjorts.

Sålt en femtedel av mitt innehav i Orkla på 51 NOK, vinst 6% (inkl utdelning). Kortsiktig affär där jag hoppas köpa tillbaka lika mycket billigare längre fram.

Ökat i Sanofi-Aventis med 30% på 28,7 USD. Den känns väldigt lågt värderad nu. Högsta exponeringen mot emerging markets av alla stora läkemedelsbolag. Ägs av berkshire vilka jag aldrig är främmande att ha som medinvesterare.

Minskar i Kraft foods med 50% på 30 USD. Vinst 25% (inkl utd). Anledningen är att jag behöver kontanter till att köpa fast egendom samt öka i annat. Jag tycker inte att aktien är övervärderad idag men inte heller dirty cheap.

Ökar i Unilever med 50% på 26,6 USD. Unilever har ca hälften av försäljningen i emerging markets, högre yield än kraft i dagsläget och jag gillar deras varumärken starkt. Bättre finanser än kraft också som ju drog på sig mycket lån i cadburyköpet.

Jag har gått och väntat på maximal skillnad mellan KFT och UL inför omviktningen och nu kändes det bra. Innehavet i Unilever uppgår nu till ca 5% av totala portföljen vilket känns lagom för mig. Fördelningen i Unilever kontra Kraft är nu 3:1. Jag skulle gärna plocka in PG igen också men det väntar jag med tills USD står lägre.

Övrigt

Tråkigt för aktieägare i HQ idag. Jag har själv tittat på bolaget förut men inte riktigt förstått hur de tjänar pengar fullt ut. Jag försöker i högsta möjliga mån undvika bolag jag inte förstår mig på eller kan beräkna hur stor risken är i bolaget. Visserligen kommer jag åka på smällar förr eller senare då min portfölj uppgår till många dussin bolag och det är alltid någon bolagsledning som inte har rent mjöl i påsen. När det gäller de större innehaven försöker jag iaf hålla mig till verksamheter som är ganska enkla att förstå sig på, t.ex. mat, råvaror, läkemedel, basvaror, industri, energi. Finans har jag alltid haft lite svårt för då jag tycker det är svårt att förstå och avgöra riskerna. Det känns också som att finansbolags öde kan avgöras lite godtyckligt genom politiska beslut som i HQ-fallet. Vad händer t.ex. när bostadsbubblan i stockholm spricker och folk går i foreclosure som i usa? Vilka banker överlever och vilka går under? Nu behöver det inte bli lika illa här men risken att det händer är ändock mångt mycket större än att folk slutar köpa el av eon, dricka vodka från diageo, köpa glass från gb, eller knapra sina livsnödvändiga läkemedel.

onsdag 25 augusti 2010

Veckans affärer

I veckan har några affärer gjorts:

40% Ökning i Total på 47,8 USD.

Sålt Pfizer på 119 SEK. Vinst ca 10%.

10% ökning i NSP på 11,15 SEK.


NSP kom med en helt ok rapport idag. Nedgången som varit de senaste månaderna anser jag vara oförtjänt och jag har passat på att öka mitt innehav med 20% runt 11 SEK. Nu uppgår NSP till ca 5% av min totala portfölj. Det bästa med NSP är att de är lågt värderade sett till nyckeltal och har en huvudägare som dessutom är VD och driver bolaget, blir nästan som ett familjeföretag.

Jag har också börjat snegla mot Securitas igen som jag ju sålde för ca 69 SEK strax innan årsskiftet. Om den dippar ner mot 65 SEK så kommer jag att börja återinitiera ett innehav där.

onsdag 18 augusti 2010

Veckans affärer

Under veckan som gått har jag passat på att göra några manövrar i min portfölj.

Dels har jag växlat SEK till USD till kurs 7,19 motsvarande 6% av portföljen. En dag senare växlade jag 2% till till kurs 7,32. Dessa likvida medel i USD kommer att behållas i USD och skall användas till annat än aktieinvesteringar framgent.

Jag har passat på och sålt hela mitt innehav i Altria. Dels för att de står nära årshögsta, dels för att jag inte gillar industrin i grund och botten. Aktien kändes bara för billig för att motstå när jag köpte den. Avkastningen blev ca +20% plus utdelningar ca 7%. Försäljningen motsvarade ca 0,8% av portföljen.

Jag har sålt hela mitt innehav i JP Morgan Africa fonden. Avkastningen blev ca +25%. Värdet motsvarade ca 0,2% av portföljen.

Jag har sålt en del av mitt innehav i Norske Skogsindustrier på 9,11 NOK. Jag vill minska ner min exponering mot detta bolag till en nivå som känns mer bekväm riskmässigt. Efter försäljningen motsvar mitt innehav i NSG ca 1,5% av totala portföljen. Avkastning ca -5%.

Jag har köpt Norsk Hydro på 31,5 NOK. Ett bolag som kompletterar min exponering mot aluminium industrin genom Orkla och Alcoa. Jag tror på råvaruinflation i allmänhet och aluminium i synnerhet då den är en av de lägre värderade råvarorna relativt de andra på lång sikt. Innehavet motsvarar 0,5% av totala portföljen.

Jag har köpt BP för 38 USD. Nu när läckan ska vara tätad så känns caset mkt mer attraktivt än det gjorde för någon månad sedan även om kursen var 10 dollar billigare då. Om läckan skulle börja läcka igen så kommer jag eventuellt att sälja dessa aktier igen. Innehavet motsvarar 0,5% av totala portföljen.



I övrigt så håller jag på att förflytta delar av mitt kapital till fastighetssektorn. I nuläget är fördelningen ca 80% aktier-20% fastigheter. Jag kommer att eftersträva en 60/40 jämvikt i min exponering mot dessa två sektorer på 1 års sikt, möjlitvis 50/50 om rätt omständigheter infinner sig.

Det blir alltså ett års hårt jobb till. Dags att sluta snacka och skrida till verket. Här blir inga barn, eller affärer, gjorda.

tisdag 10 augusti 2010

Tillbaka i Sverige

Efter en längre rundresa i förenta staterna är jag hemma igen. Många värdefulla erfarenheter har förvärvats och förhoppningsvis kommer dessa att visa sig ovärderliga på sikt. Jag kan tyvärr inte berätta allt för mycket om mina nya projekt men jag kommer att ägna en hel del tid åt fastigheter framöver. Samtidigt vill jag ha en stabil bas av långsiktiga aktieinnehav med god direktavkastning och attraktiv värdering.

Några affärer har gjorts idag.

Sålde hälften av innehavet i Aker Seafoods på 7,9 NOK. Har ju ökat betydligt i AkerAsa tidigare så jag äger Seafood genom dem ändå. Vinsten blev ca 10%.

Sålde hela innehavet i Tele2 motsvarande 2% av totala portföljen på 130 SEK idag. Jag gillar Tele2 men nu handlas aktien nära all time high för de senaste 5 åren och det finns andra telekomoperatörer som ger betydligt bättre direktavkastning. Jag gillar inte heller tanken på att äga volatila aktier som ligger nära sitt ATH. Om Tele2 dippar ner mot 100-lappen igen så kommer jag att köpa tillbaka halva innehavet. Vinsten blev strax över 100%.

Sålde 25% av innehavet i NSG på 7,85 NOK. Dessa aktier hade jag köpt in så sent som för två-tre månader sedan på 7,27 NOK. Ingen större vinst men en vinst är alltid en vinst.

Sålde 20% av innehavet i AstraZeneca på 370 SEK. Vinst 10%.

Jag avslutade även min position i mina utställda nokia säljoptioner på 60 kr med en vinst motsvarande 0,1% av portföljen.

Nokia har en stor och hälsosam exponering mot nya marknader och en stor kassa. Det gör att jag tror på dem men jag kan ha fel. Jag är inte bra på teknik och har respekt och förståelse för att teknikskiften sker snabbt och oväntat. Jag kommer att sälja av mitt innehav i Nokia om ett hotande teknikskifte närmar sig.

fredag 2 juli 2010

Veckans affärer

Jag har gjort några affärer senaste veckan.

Sålt:
Royal Unibrew (0,3%, avkastning ca 150%)

Köpt:
Eon (Ökat med motsvarande 0,3% av portföljen) 23 Euro
Veolia (+0,3%) 25 USD
Lafarge (+1%) 42 Euro
AkerAsa (+0,3%) 103 NOK
O/K Ostindiska kompaniet (+0,2%) 137 DKK
NSG (+0,5%) 7,27 NOK
NSP (+0,3%) 11 SEK

På tur står att öka i Total, Unilever, KimberlyClark, Diageo, Telefonica, SaintGobain, GDF Suez, Veolia, m.fl. Av svenska bolag har jag börjat snegla på Industrivärden som jag sålde ett gäng på 99 SEK förut och kanske kan det vara värt att köpa tillbaka dem runt 70 SEK om de går ner dit. Även SAAB som jag sålde på 125 SEK kan vara intressant att återköpa om de går ner någon tia till.

Totalt kan jag öka ungefär 40% av nuvarande portföljs värde. Under dippen i sommar har jag kanske ökat totalt med 3-4%. Portföljen som helhet är betydligt mindre volatil än Stockholmsbörsen då USD förstärkningen kompenserat en hel del av nedgången. Den svaga Euron har dock gjort att bolagen noterade i Euro har fallit extra mycket. Därav är de flesta köp i nuläget i Europeiska bolag. Exempelvis Lafarge (CAC40). En av världens största cementföretag som har ca 50% av sin omsättning från emerging markets där tillväxten potentiellt kan bli mycket god de närmsta tio åren.

Jag kommer nu i Juli att resa bort och jobba med fastighetsinvesteringar i Kalifornien. Samtidigt försöker jag hålla ett öga på börsen och fyndköpa mer och mer desto mer det rasar om det nu fortsätter göra det. Jag har även fått i uppdrag att börja förvalta några bekantas pengar vilket jag tänker ta mig an med stor försiktighet.

måndag 21 juni 2010

Veckans affärer

Jag är nu inne i en fas då jag skramlar fram pengar från olika håll och kanter.
Det har dykt upp investeringsmöjligheter inom fastigheter som har potential att ge direktavkastning på 10-15% per år plus eventuell värdestegring som kan köpas till ett pris 60-80% under vad folk betalade för 5 år sedan. För att få tid och pengar till detta så passar jag på att trimma ner min aktieportfölj något. Dels för att få mindre bolag att ha koll på, dels för att realisera vinster.

I veckan såldes:

Hela innehavet i Statoil (avkastning ca 20%) Såldes pga troligtvis minskande oljetillgångar och för dålig koll på deras möjligheter att växa i framtiden.

Hela innehavet i EDB Business Partner (avkastning ca 30%) Såldes pga ökad konkurrens av utländska IT-konsulter från Indien t.ex, samt pga nyemission och fusion som kommer spä ut ägandet.

Halva innehavet i RoyalUnibrew (avkastning ca 160%) Såldes pga relativt dålig koll på bolagets framtidsutsikter och har redan fått en avkastning jag är nöjd med. Säljer andra halvan om kursen går upp lite till.

Dessa försäljningar motsvarar tillsammans ca 1,5% av min totala portfölj. Jag kommer fortsätta att rannsaka portföljen och avyttra aktier i bolag jag har dålig pejl på eller inte tror på längre.

Gällande börsutvecklingen generellt på Stockholmsbörsen så känns dagens nivåer rimliga i vissa aktier t.ex. SCA, Astra, Securitas m.fl. Däremot tycker jag mycket inom verkstad ser dyrt ut, t.ex. Volvo, Sandvik, SKF, Atlas, Assa känns alla dyra. Blir lite orolig för att Industrivärden ska köpa mer i Volvo till dagens höga kurser. Förstår inte att de inte köpte mer när kurserna var nedkörda i källaren. Med tanke på deras förhållande till sin stabila husbank SHB borde de kunnat få tillgång till finansiering när den behövdes som mest kan jag tycka.

Jag tycker att hela historien med BP är en bra ögonöppnare. Man måste alltid vara beredd på att det oväntade kan hända i ens företag/aktier. Personligen hade jag sålt BP direkt när jag fick reda på läckan om jag ägde dem. Se bara på vad ABB's asbestproblem gjorde med deras aktiekurs. Bättre att sälja med en 5-10%ig förlust direkt när nyheten kommer än att sitta kvar och kanske ha svårt att sova en lång tid framöver.

Den enda aktien jag själv känner en viss osäkerhet över av mina egna innehav är Nokia. I mina ögon är aktien idag lågt värderad i relation till dess intäkter, marknadsposition och framtidsutsikter men å andra sidan är jag väldigt dålig på teknik och jag vet hur snabbt skiftena inom teknik/IT sker. Ena året Altavista nästa Google. Ena året Ericsson, andra Nokia, tredje Apple? I fortsättningen kommer jag att hålla mina positioner i teknikintensiva bolag minimala. Anledningen att köpa Nokia för mig var dock aldrig deras möjligheter att konkurrera med Apple. Deras starka sida enligt mig är dominansen i Indien, Kina, etc. Nokia utgör idag ca 0,7% av min totala portfölj. Orealiserad förlust i Nokia ligger på ca 0,3% av portföljen. Jag kommer dock att behålla Nokia då ingen onaturlig händelse i klass med BP's oljeläcka har skett som kan vara helt ödesdiger för företaget.

måndag 7 juni 2010

Bostadspriserna



Är det rimligt att en lägenhet för en normal familj inne i Stockholms stad skall kosta 5 Mkr?

Vad blir 5 Mkr fördelat över säg 60 år som man kan tänkas bo där.

Om man räknar med en genomsnittlig ränta på 5% över tid så blir det 15 Mkr (15Mkr i ränteinbetalningar exkl skatteavdrag).

Om man antar att en genomsnittslön ligger på 30000(bruttolön) idag och lägger ihop alla löner (40 arbetsår) så blir det 14,4 Mkr.

Är det rimligt att lägenheten skall kosta mer än en livstidslön?

Vill du jobba hela ditt liv för att äga en lägenhet i Stockholm?

Är en bostadsrätt i Stockholm "meningen" med att leva för dig?

När du ligger på din dödsbädd och tittar tillbaka på ditt liv, var det då den där bostadsrätten i Stockholm du jobbade hela livet för att betala du verkligen blev lycklig av?

Personligen skulle jag aldrig köpa en lägenhet i Stockholm idag och jag hoppas för er skull som gör det att ni inte får lida allt för svåra konsekvenser.

Jag vet att den här beräkningen haltar pga löneökningar, eventuella värdeökningar på lägenheten, räntesatsen, beräkningen är enbart på en lön etc. Men jag räknar aldrig exakt på saker då det aldrig blir exakt som man räknar ändå. Jag har hellre ungefär rätt än exakt fel. I det här fallet tror jag att någonting måste hända. Vi måste antingen få hög inflation som "äter upp" priserna eller ett boprisras i Stockholm.

Jag anser att en halvering av priserna skulle vara befogad för att de skall hamna på en rimlig nivå. Dvs någonstans mellan 25-30000/kvm vore rimligt enligt mig.



I aktieportföljen har några få förändringar skett sedan sist, mestedels ökningar under dippen:

Ökning i Aker ASA på 122 NOK (+50% av befintligt innehav)
Ökning i Unilever på 26 USD (+120%)
Ökning i Deutsche Telecom på 11 USD (+30%)
Ökning i Telefonica på 55 USD (+50%)
Ökning i Total på 45 USD (+100%)

Minsking i Kraft foods på 29 USD (-20%)


Planerar nu att dubbla innehavet i Lafarge (Fransk cementjätte med god exponering mot emerging markets och bra direktavkastning) om den dippar ner mot 42-44 Euro.

Kommer även dubbla innehavet i Eon om den dippar ner runt 22-23 Euro.



Under tiden tickar mina löpande kassaflöden från mina privatägda verksamheter in och sedan jag startade bloggen har snart 250000kr i fritt kassaflöde trillat in, redo för att sättas i arbete antingen på aktiemarknaden eller för fastighetsinvesteringar. Outnyttjade krediter kan uppskattas till ca 3 Mkr.

Nu slog jag till och dubblade upp i Eon också på 23 Euro.

måndag 24 maj 2010

Rich Man, Poor Man (The Power of Compounding)

Det här är ett utdrag från Richard Russell's "Dow theory letters" som jag stötte på nyligen och gillar skarpt. Jag har klistrat in det i original på engelska nedan. Den ränta på ränta formula som Russel beskriver för att bli förmögen är i princip den jag själv begagnat mig av. Det är skrämmande likt hur jag mellan just 19 och 26 års ålder sparade runt >200K varje år genom att jobba hårt och hålla kostnaderna på ett minimum. Som man ser i grafen så är det i längden värt lika mycket att slita ordentligt i tidig ålder under ett par år som att slita hela resten av livet i vuxen ålder. Jag valde det tidigare och nu handlar det bara om att förvalta pundet så gott det går. Dock tänker jag inte sluta med mina årliga insättningar än utan fortsätter nog tills jag är 30 att jobba en stor del av min aktiva tid för att skynda på processen mot en större förmögenhet.

Här kommer visdomen serverad.


MAKING MONEY: The most popular piece I've published in 40 years of writing these Letters was entitled, "Rich Man, Poor Man." I have had dozens of requests to run this piece again or for permission to reprint it for various business organizations.

Making money entails a lot more than predicting which way the stock or bond markets are heading or trying to figure which stock or fund will double over the next few years. For the great majority of investors, making money requires a plan, self-discipline and desire. I say, "for the great majority of people" because if you're a Steven Spielberg or a Bill Gates you don't have to know about the Dow or the markets or about yields or price/earnings ratios. You're a phenomenon in your own field, and you're going to make big money as a by-product of your talent and ability. But this kind of genius is rare.

For the average investor, you and me, we're not geniuses so we have to have a financial plan. In view of this, I offer below a few items that we must be aware of if we are serious about making money.

Rule 1: Compounding: One of the most important lessons for living in the modern world is that to survive you've got to have money. But to live (survive) happily, you must have love, health (mental and physical), freedom, intellectual stimulation -- and money. When I taught my kids about money, the first thing I taught them was the use of the "money bible." What's the money bible? Simple, it's a volume of the compounding interest tables.

Compounding is the royal road to riches. Compounding is the safe road, the sure road, and fortunately, anybody can do it. To compound successfully you need the following: perseverance in order to keep you firmly on the savings path. You need intelligence in order to understand what you are doing and why. And you need a knowledge of the mathematics tables in order to comprehend the amazing rewards that will come to you if you faithfully follow the compounding road. And, of course, you need time, time to allow the power of compounding to work for you. Remember, compounding only works through time.

But there are two catches in the compounding process. The first is obvious -- compounding may involve sacrifice (you can't spend it and still save it). Second, compounding is boring -- b-o-r-i-n-g. Or I should say it's boring until (after seven or eight years) the money starts to pour in. Then, believe me, compounding becomes very interesting. In fact, it becomes downright fascinating!

In order to emphasize the power of compounding, I am including this extraordinary study, courtesy of Market Logic, of Ft. Lauderdale, FL 33306. In this study we assume that investor (B) opens an IRA at age 19. For seven consecutive periods he puts $2,000 in his IRA at an average growth rate of 10% (7% interest plus growth). After seven years this fellow makes NO MORE contributions -- he's finished.

A second investor (A) makes no contributions until age 26 (this is the age when investor B was finished with his contributions). Then A continues faithfully to contribute $2,000 every year until he's 65 (at the same theoretical 10% rate).

Now study the incredible results. B, who made his contributions earlier and who made only seven contributions, ends up with MORE money than A, who made 40 contributions but at a LATER TIME. The difference in the two is that B had seven more early years of compounding than A. Those seven early years were worth more than all of A's 33 additional contributions.

This is a study that I suggest you show to your kids. It's a study I've lived by, and I can tell you, "It works." You can work your compounding with muni-bonds, with a good money market fund, with T-bills or say with five-year T-notes.



Rule 2: DON'T LOSE MONEY: This may sound naive, but believe me it isn't. If you want to be wealthy, you must not lose money, or I should say must not lose BIG money. Absurd rule, silly rule? Maybe, but MOST PEOPLE LOSE MONEY in disastrous investments, gambling, rotten business deals, greed, poor timing. Yes, after almost five decades of investing and talking to investors, I can tell you that most people definitely DO lose money, lose big time -- in the stock market, in options and futures, in real estate, in bad loans, in mindless gambling, and in their own business.

RULE 3: RICH MAN, POOR MAN: In the investment world the wealthy investor has one major advantage over the little guy, the stock market amateur and the neophyte trader. The advantage that the wealthy investor enjoys is that HE DOESN'T NEED THE MARKETS. I can't begin to tell you what a difference that makes, both in one's mental attitude and in the way one actually handles one's money.

The wealthy investor doesn't need the markets, because he already has all the income he needs. He has money coming in via bonds, T-bills, money market funds, stocks and real estate. In other words, the wealthy investor never feels pressured to "make money" in the market.

The wealthy investor tends to be an expert on values. When bonds are cheap and bond yields are irresistibly high, he buys bonds. When stocks are on the bargain table and stock yields are attractive, he buys stocks. When real estate is a great value, he buys real estate. When great art or fine jewelry or gold is on the "give away" table, he buys art or diamonds or gold. In other words, the wealthy investor puts his money where the great values are.

And if no outstanding values are available, the wealthy investors waits. He can afford to wait. He has money coming in daily, weekly, monthly. The wealthy investor knows what he is looking for, and he doesn't mind waiting months or even years for his next investment (they call that patience).

But what about the little guy? This fellow always feels pressured to "make money." And in return he's always pressuring the market to "do something" for him. But sadly, the market isn't interested. When the little guy isn't buying stocks offering 1% or 2% yields, he's off to Las Vegas or Atlantic City trying to beat the house at roulette. Or he's spending 20 bucks a week on lottery tickets, or he's "investing" in some crackpot scheme that his neighbor told him about (in strictest confidence, of course).

And because the little guy is trying to force the market to do something for him, he's a guaranteed loser. The little guy doesn't understand values so he constantly overpays. He doesn't comprehend the power of compounding, and he doesn't understand money. He's never heard the adage, "He who understands interest -- earns it. He who doesn't understand interest -- pays it." The little guy is the typical American, and he's deeply in debt.

The little guy is in hock up to his ears. As a result, he's always sweating -- sweating to make payments on his house, his refrigerator, his car or his lawn mower. He's impatient, and he feels perpetually put upon. He tells himself that he has to make money -- fast. And he dreams of those "big, juicy mega-bucks." In the end, the little guy wastes his money in the market, or he loses his money gambling, or he dribbles it away on senseless schemes. In short, this "money-nerd" spends his life dashing up the financial down-escalator.

But here's the ironic part of it. If, from the beginning, the little guy had adopted a strict policy of never spending more than he made, if he had taken his extra savings and compounded it in intelligent, income-producing securities, then in due time he'd have money coming in daily, weekly, monthly, just like the rich man. The little guy would have become a financial winner, instead of a pathetic loser.

RULE 4: VALUES: The only time the average investor should stray outside the basic compounding system is when a given market offers outstanding value. I judge an investment to be a great value when it offers (a) safety; (b) an attractive return; and (c) a good chance of appreciating in price. At all other times, the compounding route is safer and probably a lot more profitable, at least in the long run.



Fantastisk enkel sund visdom som alla kan ta till sig. Frågan är bara, har du tålamodet och disciplinen som krävs? Du kan också räkna med att det ÄR tråkigt att bli rik sakta men säkert genom att inte slösa bort det du tjänar och se pengarna växa några % varje år istället. Om du kombinerar denna tråkiga process med hårt arbete, egenföretagande och aldrig ger upp så kommer du att gå långt. Jag har alltid haft stort tålamod när det visat sig viktigt, vet inte om det är genetiskt eller något jag lärt mig. Även om det kan kännas väldigt trist ibland och det känns som att man aldrig kommer att komma fram så gör man det till slut. Att uppnå sina drömmar är otroligt givande och frihetskänslan är stor. För mig har det varit värt mödan.

måndag 17 maj 2010

Veckans affärer

Har mycket att göra i de egna företagen och skriver därför inte så mycket här i bloggen. Pengar skall håvas in så att nya investeringar kan ske längre fram.

Sålt hälften av innehavet i VXX (realiserad förlust -10%)
Sålt hela innehavet i TEVA (realiserad vinst 10%)
Sålt en åttondel av innehavet i KMB (realiserad vinst 10%)
Sålt hela innehavet i Genworth Financial (realiserad vinst 700%)

Ökat i
Total (ökningen motsvarade 0,5% av totala portföljen)
Telefonica (0,4%)
France Telecom (0,4%)
Esprit (0,4%)
NSP (0,3%)


Jag ser ett bra värde i telekomoperatörerna TEF, FTE, DT, VOD, ATT, VZ, m.fl. De är lågt värderade historiskt, nära sina lägstanivåer de senaste 5 åren. Direktavkastningen är fantastiskt bra, 6-9%. Verksamheterna är relativt stabila. Det negativa är risker för politiska beslut som minskar intäkterna och teknikskiften inom telekomsektorn. För mig är risk/rewarden attraktiv och jag funderar på att göra en större ökning i France Telecom, Deutsche Telekom och Telefonica. Först behöver jag göra en djupare analys dock, av både bolagen och telekomsektorn.

torsdag 29 april 2010

Min totala aktieportfölj

Här kommer en ögonblicksbild av min totala aktieportfölj. Den är tyvärr väldigt plottrig men har gjort den så översiktlig det går. Klicka på bilden för att förstora.





Det är en ganska defensiv portföljsammansättning idag. Det finns en stor risk att portföljen som helhet kommer att underprestera index vid en större uppgång på marknaderna. Dock tror jag att den kommer att överprestera index vid en större nedgång eller vid stiltje. Portföljen är inte huggen i sten utan kommer att ändras med tiden. Vid större nedgångar kommer ocykliska innehav bytas ut mot mer cykliska aktier som fallit tungt.

De mest udda större inslagen är NSP och NSG vilka inte faller inom ramen för mina vanliga investeringskriterier där jag vill ha en viss storlek på bolagen och god direktavkastning m.m. NSP var från början hälften så stort som innehav men har dubblats i värde. NSG ligger kvar ungefär på samma värde som jag köpt dem för. Jag kommer att sälja av mitt innehav i dessa bolag antingen om de går upp i värde eller om något fundamentalt mycket negativt händer i bolagen.

I övrigt är jag nöjd med portföljens sammansättning. På lite sikt avser jag öka mitt innehav i följande bolag; Unilever, Diageo, PG, JNJ, Eon, Fortum, Total, Veolia, Suez, Esprit, Nestle. Det skulle räcka med en dipp på 10-20% för att jag ska dubbla mina innehav i dessa kvalitetsbolag. För att jag ska börja köpa storbolag listade på Stockholmsbörsen igen krävs en betydligt större dipp, kanske runt 30-50%. Som tur är finns Industrivärden där jag kan äga några av de bästa bolagen i Sverige till 30% rabatt redan idag.

Viktade nyligen om hälften av P&G innehavet (+15% vid fsg) till förmån för Sanofi-Aventis. Anledningen är en lägre värdering samt högre direktavkastning. Jag kommer att öka i P&G igen i sinom tid, som tur är brukar P&G's aktiekurs inte springa iväg allt för mycket helt plötsligt.

Sålde av de sista av mitt innehav i Geveko(+0% vid fsg). Gillar inte deras värdering efter nyemissionen lika mycket som innan.

Sålde även hela innehavet i DELL(+50% vid fsg). Försöker undvika teknikbolag då jag tror att teknik och allt som har med data att göra kan ändras väldigt snabbt och sätta ett bolag på ända. Mitt enda innehav i ett sådant bolag är egentligen Nokia där jag hoppas att varumärket, positionen i emerging markets och den låga värderingen gör att det blir en bra investering på sikt.

onsdag 28 april 2010

Veckans affärer


Gjorde nyss en lyckad exit i mitt innehav Quicksilver. Köpte för 0,2% av portföljen och säljer nu när posten uppgår till ca 0,6% av portföljen eller efter 200% uppgång. Aktien hittade jag faktiskt när jag gick runt på stan och tittade efter potentiella bolag att investera i. Skrev om detta i ett tidigare inlägg.

Sålde några fler Kraft aktier men innehavet motsvarar fortfarande ca 8% av portföljen. Beslutade mig även för att avyttra mina certifikat i Vete och Jordbruk. Det blev en förlust med ca 2% totalt sedan inköpen. Posterna uppgick tillsammans till 1% av portföljen. Realiserad förlust motsvarar ca 0,02% av den totala portföljen. Anledningen till detta är att jag är för dåligt insatt i råvarornas fundamenta och känner inte att jag har tid att följa utvecklingen framöver. Jag vill kunna veta i efterhand varför en investering gått fel och det känner jag att jag kommer få svårt att förstå om dessa poster skulle minska i värde mycket. Man ska investera i sådant man förstår sig på eller har tid att lära sig om för att förstå det.

Pengarna från försäljningarna vilka motsvarar ca 2% av den totala portföljen används till dels låneminskning. Min belåning med så kallade marginallån uppgår i dagsläget till ca 15% vilket känns helt okej och tryggt. Det skulle krävas ett ras på ca 80-90% i SEK från dagens nivåer för att det skulle behöva åtgärdas. Jag kan tänka mig att höja belåningsgraden en bit om vi får ett stort ras.

Resterande pengar från försäljningarna har jag köpt aktier för.

Dels ökat på i Kimberly-Clark på $61. Nu uppgår KMB till 5% av totala portföljen och är ett av mina absolut största innehav. Stabilt bolag, låg nedsida, stor potential på sikt, hög exponering mot emerging markets, god direktavkastning, finansiellt stabilt. Det enda jag finner negativt är avsaknaden av starka huvudägare.

Mitt andra köp är i Sanofi-Aventis. Aktien är ny i portföljen och jag har valt aktien för att den har god direktavkastning, låg nedsida, ocyklisk bransch, goda framtidsutsikter relativt dess konkurrenter, låg p/e värdering, väldigt bra emerging markets exponering. SNY är ett av de starkaste läkemedelsbolagen i emerging markets. Något jag tror kommer betyda mycket på sikt. Direktavkastningen ligger på goda 4,4% i dagsläget. Jag har ännu inte läst på överdrivet mycket om bolaget men det jag vet nu räcker för att jag ska köpa in mig för motsvarande ca 1-2% av min totala portfölj. Jag tänker låta Sanofi bli ett av tre större läkemedelsinnehav i min portfölj varav de andra är AstraZeneca och GlaxoSmithKline. Dessa kommer att utgöra ca 2-3% av den totala portföljen vardera.

För övrigt känns det väldigt kul med en större nedgång på runt 2% idag. Förhoppningarna om en större nedgång har fått vila på sistone. Jag hoppas ju på ett nytt ras i klass med 2008 så man kan storfynda igen och fördubbla sitt kapital återigen bara genom att använda sunt förnuft och följa enkla strategier.

Kom ihåg att alltid ha en strategi för alla tänkbara scenarion som kan ske, både i livet och på börsen. Man måste vara beredd på allt och se till att man blir en vinnare no matter what. It's up to yourself. Man kan inte lita på varken att man är frisk om 5 år eller att börsen står högre om 5 år.

In peace prepare for war, in war prepare for peace.

Tillägg 28 april. Såg precis att Berkshire Hathaway har köpt in sig i Sanofi-Aventis nyligen. Detta ger mig ännu större säkerhet i att min analys av dem är sund. Jag kommer att öka på innehavet och det kommer att utgöra ca 3% av totala portföljen.

lördag 17 april 2010

Veckans affärer

Jag känner att börsen tickar upp väldigt snabbt, lite snabbare än ekonomin själv.

Sålde 8% av mitt Industrivärden innehav i veckan på 98 SEK (vinst över 100%). Kommer att sälja ca 8% av Indu C för varje tiokrona de går upp i värde. Sålde optionerna i Stora Enso efter en uppgång med 300%. Sålde hela ConAgra food innehavet efter ca 50% uppgång. Sålde också hela innehavet i Skagen Global till ca 20% vinst, dels för att förvaltaren slutar och jag vill inte chansa på att den nya är lika bra dels för att slippa förvaltningsavgifter.

Ökade istället på innehavet i Kimberly-Clark med 20% till kursen 61$.

Allt som allt minskade den totala belåningen av dessa affärer och jag har nu betalat av de lån med dyrast ränta. Jag är mycket nöjd med tajmingen på när jag tog lån, gjorde aktieköpen och nu viktar tillbaka igen.

Mitt tänk är att vikta om cykliskt till mindre cykliskt. Om vi får en nedgång och utvecklingen från 2008 upprepar sig så kommer t.ex. KMB falla med ca 25% samtidigt som dollarn går upp med ca 25%, då är KMB innehavet lika mkt värt i SEK ändå. Industrivärden kommer därmot att falla med över 50% och i USD räknat ännu mer. Om det fortsätter upp så kommer KMB följa med sakta men säkert i takt med inflationen åtminstone och samtidigt ge en god direktavkastning på över 4%. Det är tillfredsställande för mig.

lördag 10 april 2010

Fastigheter


Jag har länge velat lära mig mer om fastighetsinvesteringar. Troligtvis är nu tiden inne för att skrida till verket.

Precis som att jag gillar att köpa aktier när de har rasat med mer än 30%-50% så kan man tycka att fastigheter som rasat med lika mycket bör vara intressanta likväl. I USA har fastighetspriserna rasat med 50-70% på vissa ställen. Det luktar köptillfälle. Kruxet är att USA's bostadsmarknad skiljer sig mycket från Sveriges och man behöver en viss kunskap om den för att göra rätt köp. Dock tror jag fortfarande att det betyder mer NÄR man köper än VAD man köper även när det gäller fastigheter. Självklart kommer mina första fastighetsinvesteringar att utgöra en mindre del av min totala portfölj. Man börjar litet, ser att det är lönsamt, sen kan man börja skala upp.

För att bli mer insatt och leta efter de bästa fynden så har jag nu bokat in en rundresa i USA i sommar lagom tills jag är 100 procent på benen. Kommer bli fantastiskt roligt.

Hoppas nu bara att priserna rasar i Sverige och Norden inom något år också, då kan stora förmögenheter skapas. Tyvärr finns det några faktorer som kommer att minska ett eventuellt ras. T.ex. det långsamma nybyggandet i Stockholm och den höga inflyttningen hit. Om inflyttningen minskar, räntorna höjs och arbetslösheten är hög så tror jag att vi kan få ett kraftigt ras i Stockholm. Om bara en av dessa ingredienser slängs in så tror jag dock att prisnedgången kan bli ganska modest. Uppsida ser jag däremot inte mycket av ifrån dagens priser. Om man köper lägenhet som investering idag i Stockholm så har man extremt dålig risk/reward.

torsdag 1 april 2010

I am evolution

Jag har inte som primär avsikt att skriva den här bloggen för att få en stor publik eller tjäna pengar (såvida det inte rör sig om betydande summor i relation till mina vanliga kassaflöden vilket jag rationellt sett inte skulle kunna tacka nej till). Om någon råkar läsa dessa texter och finner något intressant eller inspirerande är det så klart roligt. Om någon stör sig på något eller tycker att jag gör något helt galet är jag ypperligt tacksam om denne uppmärksammar mig på det. Jag är inte rädd för att göra fel, ha fel eller misslyckas för att därefter lära mig varför det blev så. Genom kritik och feedback kan man utvecklas och gå vidare som en visare och starkare person.

Det jag skriver kan nog uppfattas som egocentriskt och är det också, jag ser på detta som ett givande samtal med mig själv i tiden. Jag som 27-åring berättar om mig själv och hur jag tänker till mig själv som 42-åring, 59-åring, 75-åring eller när jag måhända läsa detta i framtiden. Jag talar även till mina kommande barn och alla efterföljande generationer som bemödar sig att läsa om sin anfader. Jag hoppas och tror att ni kan komma att finna det intressant att läsa hur jag tänkte idag som ung och sedan reflekterar i efterhand över hur dessa tankar har blivit till konsekvenser i verkligheten. Jag önskar att fler i min släkt hade skrivit självbiografier, jag hade kunnat ge mycket för att få läsa om mina anfädrars livsöden, ack vilken spännande läsning det hade varit. Någon gång i livet vill jag ägna mig åt släktforskning, tycker det verkar otroligt intressant och givande på många olika vis. Nog om det.

Jag tror att jag utifrån sett ibland kan uppfattas som smått annorlunda eller iallafall inte helt normal i relation till den genomsnittliga svenskens sätt att tänka och agera. Jag tror också att det är näst intill omöjligt att vara en "normal" person om man vill uppnå resultat i livet som "normala" personer i regel inte uppnår. Det krävs troligtvis en viss sorts skillnad i temperament, intellekt, energi eller något annat personlighetsdrag. Det handlar också om ett val. Hade jag velat så hade jag så klart kunnat skaffa ett vanligt jobb med en vanlig lön, en vanlig fritid, en vanlig tillvaro helt enkelt. Visserligen hade jag nog inte trivts särskilt bra, jag tror jag hade känt mig tillbakahållen eller kvävd. Jag är en kreativ person som måste få utlopp för mina ideér och tankar, lite som en konstnär. Om någon eller något hindrar mig i mina ambitioner känner jag mig kvävd. Detta gör att jag troligtvis aldrig skulle kunna jobba som anställd, möjligtvis skulle jag kunna göra det i en väldigt fri och entreprenöriell roll på ett snabbt växande företag.

Så för att anknyta till rubriken. Av de val jag gjort i livet har jag lärt mig några värdefulla saker. En av dem är att hela tiden ta tempen på tillvaron, läsa av den i lugn och ro, fundera och känna efter. Om tillvaron inte känns bra på ett sätt som inte är övergående så vet jag att det är dags att ändra på något. Detta är en av mina viktigaste lärdomar i livet. Till skillnad från många i min omgivning som härdat ut under olika former av tillvaro som de inte varit särskilt nöjda med så har jag tagit utvecklingen i egna händer och gjort en aktiv ansträngning för att ändra min situation. Detta har ofrånkomligen lett till en mängd konsekvenser och småmärkliga situationer, vissa har varit ganska komiska så här i efterhand, en del förändringar var nog till det sämre tyvärr men det viktiga är de förändringar jag gjort som lett till något bättre. Dessa "till det bättre"-förändringar har betytt allt så här i efterhand. Efter att ha bytt spår och funnit ett spår som varit bättre än det förra så är det ju bara att fortsätta på det nya spåret så länge det känns bra och försöka åka så långt det spåret leder. Det är alltså en sorts Darwinistisk evolution på det personliga planet. Varje gång jag gör en aktiv förändring i livet är det en parallell till hur generna hos en art kan mutera och skapa en ny art, bättre eller sämre anpassad. Det fina är så klart att om jag "muterar" mig själv och råkar få en sämre utveckling så kan jag fortsätta mutera until successful utan att behöva offra mitt liv emellan varje mutation.

Livet är fantastiskt. Ditt liv kan vara som evolutionen om du tänker efter. Om man inser denna orsak och konsekvens kedja så inser man också att det inte finns några hinder, inga begränsningar. Allt är faktiskt möjligt! Jag tror det inte, jag VET det. Att ha lärt sig detta, inte genom teoretisk kunskap, utan genom egna erfarenheter har gjort mig otroligt stark mentalt. Jag vet att jag är kapabel till precis vad som helst inom mina fysiska ramar. Med denna vetskapen inom mig blir det desto viktigare att bestämma vad jag ska ägna min dyrbara tid åt att åstadkomma i livet. Vad vill jag få ut av världen är en berättigad fråga. En lika berättigad fråga kan vara, vad kan världen få ut av mig? Hur kan jag göra som mest nytta och bidra med någonting av betydelse i vår värld?

Jag är evigt tacksam till alla människor som byggt upp vår civilisation och gjort min bekväma och smärtfria tillvaro möjlig. Denna uppbyggnadsfas har varit mycket lång och har kostat astronomiskt mycket blod, svett och tårar. De människor som levt innan oss människor som lever idag uppgår till ca 95% av alla människor som någonsin funnits. Vi som är i livet nu, 2010, utgör alltså endast 5% av alla tiders människor. Jag har över 100 miljarder människor att tacka för att jag ligger i en varm lägenhet, i en mjuk säng, tillvaratagen av ett fantastiskt sjukvårdssystem med tillgång till all jordens mat och dryck man kan önska. Tack alla 100 miljarder människor för ert slit som har gjort detta liv möjligt. Självklart vill jag fortsätta på bygget och göra något som framtida generationer kan vara tacksamma över.

För att kunna åstadkomma någonting oavsett om det sen blir storslaget eller mindre storslaget så krävs vissa grundförutsättningar, ungefär som i Maslows behovspyramid. Man måste ju ha mat innan man försöker fortplanta sig osv. Jag tror att olika människors behovspyramider skiljer sig en del från varandras. För mig personligen så har en av de viktigaste grundbehoven varit att skapa ett ekonomiskt oberoende. Dvs tryggheten i att aldrig behöva oroa sig över matförsörjning, boende eller andra grundläggande bekvämligheter man behöver i västvärlden. Jag har nu uppfyllt detta behov på den mest grundläggande nivån och kan successivt skifta fokus till nästa steg på trappan. Detta blir att skapa ett kassaflöde med pengar som utöver min egen försörjning räcker till att försörja en framtida familj och ge den en trygghet. Min beräkning är att detta kan ta mellan 5 och 10 år till från idag. När detta behov också är uppfyllt så blir nästa steg att skapa ett ytterliggare kassaflöde som kan användas för att åstadkomma någonting av värde för mänskligheten. Det är väl en sorts övergriplig levnadsplan som jag kan se den idag sett ur ett sorts superförenklat perspektiv. Det blir troligtvis inte alls som man tänkt sig, kanske sitter man där, utfattig, sjuk och ensam på något sjukhem och belastar samhället istället för att ge det något. Man kan såklart inte vara säker på någonting, men man bör ge sina drömmar en chans och sikta så högt man kan medan man har förmågan.

Kom ihåg. Om du inte är nöjd med någonting, gör en förändring och fortsätt förändra saker tills du är nöjd. Simple as that.

fredag 26 mars 2010

Det är klokt att vara rik



Medan jag ligger i min säng och väntar på att bli frisk funderar jag stundtals över vad människor i allmänhet och jag själv i synnerhet ägnar sina dyrbara timmar åt och varför vi gör just det vi gör?

Den här offentliga dagboken eller "bloggen" har rikedom och pengar som tema därför skall jag försöka behandla främst de aspekter i livet som har med insamlandet av pengar att göra.

"Det är klokt att vara rik" -är ett citat jag skriver under på. Varför då? Undrar du.

Först måste jag ju definiera ordet Rik. Med rik menar jag ekonomiskt oberoende. Med ekonomisk oberoende menar jag att du ska kunna leva på avkastningen på dina pengar utan att behöva jobba alls. Med "kunna leva" menar jag att du ska ha råd med de utgifter som du själv anser dig behöva för att leva ett gott liv enligt dina egna premisser.

Varför är det klokt att vara rik då?

Förenklat förklarat därför att du kan använda din främsta tillgång, tiden, så mycket mer effektivt om du är rik. Jag försöker alltid förenkla saker så mycket som möjligt, koka ner dem till dess beståndsdelar. Låt mig förklara hur jag tänker angående ovanstående citat.

Säg att man lever i ca 30 000 dagar. Om man istället för ett begränsat antal dagar ser livstiden som ett begränsat antal maträtter så kan vi göra ett litet tankeexperiment. Säg att vår enda uppgift och syssla i tiden är att äta, vi har fått 1000 maträtter att smälla i oss för enkelhetens skull. Vi har också fått en kokbok med 1000 olika rätter, allt från Blodpalt till Halstrad marulk. Du ställs nu inför två alternativ.

1. Du får endast äta fläskfilé med ananas och kokt potatis under alla 1000 middagar. (En middag som jag ger poängen 5 av 10 på en tillfredsställelseskala 1-10)

2. Du får äta enbart kokt ris och vatten under de första 200 middagarna men under resterande 800 middagar får du välja fritt bland alla 1000 maträtter i kokboken. (Riset anser jag vara en 2a poängmässigt men de valfria middagarna bör jag kunna få upp till ett genomsnitt på 9 poäng när jag smakat mig fram till ett antal favoriter.

Om det här vore en matematisk formel skulle man då kunna räkna ut den genom att se vilken av de två ekvationerna som ger flest poäng. (1000 middagar *5 poäng) eller (200m*2p)+(800m*9p). Svaret är den sistnämnda ekvationen.

Jag hoppas att du förstår vart jag försöker komma. Jag tror att man får ut mer tillfredställelse och upplevelser av livet genom att offra några år i början för att kunna ägna resten av åren till att kunna testa att göra en massa olika saker för att se vad man gillar att göra bäst.

Nu är det väldigt förenklat och man kan ju se det hela ur tusen olika synvinklar och argumentera fram och tillbaka till döds dagar men oavsett vilket så anser jag det ligga ett visst mått av sans och logik i resonemanget jag för.

Jag själv har nu snart käkat ris 200 gånger och är på gränsen till att kunna börja välja vilka maträtter som helst att äta i resten av livet. Var det värt det? Utan tvekan ja. När man ser tillbaka på det så var inte ens riset så äckligt eller tråkigt som man kunde tro utan jag tycker till och med att dessa 200 middagar har varit minst lika goda och upplevelserika som de fläskfilémiddagar människorna i min omgivning valt. Det kan ju nu måhända vara så att de resterande 800 middagarna inte blir så fantastiska som man kan ha förväntat sig heller men det känns åtminstone oerhört mycket mer spännande och kul än att bara äta fläskfilé 800 gånger till.



Nu har vi utrett varför det är klokt att bli rik. Dina valmöjligheter ökar. Du är inte tvingad till ett enda alternativ vilket kan vara hemskt om det är ett alternativ du inte råkar gilla eller som bara blir trist i längden.





Nästa frågeställning jag grubblat över är följande.

Vilken är den ultimata tidsfördelningen av "hårt arbete" kontra "skörd av frukterna eller tid som ekonomisk oberoende"

Man får givetvis anta att desto mer tid man lägger på arbete(A), desto fler frukter(F) kan man skörda men å andra sidan har man mindre tid kvar att äta frukterna på om man lagt mycket tid på arbete.

Två alternativa ekvationer skulle kunna se ut så här:

1. 50år * F - 10år * A
2. 30år * F - 30år * A

Här måste man sätta ett värde på hur hårt eller jobbigt arbetet(A) är samt ett värde på hur skönt eller bra frukterna(F) av arbetet är för att komma fram till en svar.

Eller på ren svenska. Man måste fundera på om de utökade ekonomiska valmöjligheterna man kan åtnjuta efter 30 års hårt arbete istället för 10 års hårt arbete är värt de 20 extra årens arbete. Självklart väger det då in hur mycket mer pengar det rör sig om efter 20 års arbete till.

I den här frågan lutar jag mer åt alternativ 1 ekvationen. Jag njuter hellre av 50 år med hyfsat goda ekonomiska valmöjligheter än jobba hårt 20 år till för att njuta 30 år av extremt goda ekonomiska valmöjligheter. Jag värderar de närmaste 20 åren väldigt högt. I verkligheten är ju dessa 20 år också några av de bästa åren i livet rent fysiskt och psykiskt. Man riskerar ju att inte vara lika kapabel att njuta av frukterna de sista 20 åren som de första 20 åren. Du vill ju hellre vara psykiskt frisk i en 30 årings kropp än en 70 årings.

Nu är detta så klart bara idiotiska matematiska formler, trams och löjligt snick snack kan man tycka. Det tycker jag nog själv också ibland. Men man får ta det för vad det är. I bästa fall kan det kanske ge en sorts tankeställare över hur man ska fördela sin tid, hur hårt man väljer att jobba och hur länge.



Arbete behöver ju inte vara en plåga. Om jag nu t.ex. finner en syssla som både ger mig stor tillfredsställelse psykiskt och fysiskt samt ger bra med pengar så kommer jag givetvis att ägna mig åt den. Om jag väljer mellan två sysslor som är nästintill likvärdiga tillfredsställelsemässigt men där den ena sysslan ger väldigt mycket mer pengar så kommer jag att välja sysslan som ger mest pengar. Det handlar alltid om avvägningar. Mer frukter är alltid bättre än färre. Mindre tid ägnad åt otillfredsställande arbete är alltid bättre än mer. Desto mer frukter jag samlat på mig desto mindre ytterliggare otillfredsställande arbete är jag beredd att utföra för ytterliggare frukter.


Slutsatser:

Livet är för kort för att ägna sig åt något man inte gillar att göra.

Ägna kort men intensiv tid åt sådant man inte gillar för att kunna ägna lång tid åt det man gillar.


Alltså. Om du i dagsläget gör något du inte verkligen gillar. Se till att antingen sluta med det direkt och gör något annat eller, lägg upp en plan för att jobba riktigt hårt med det du kan tjäna som mest på i relation till arbetade timmar oavsett om du gillar det eller inte och sätt en deadline för när du ska kunna sluta med det för evigt och ägna dig åt vad du vill.

måndag 22 mars 2010

Veckans köp och sälj


Nu är tiden inne att säkra en del av sina vinster i aktier. Jag har sålt alla NCC på 134 SEK, 30% av Heinz på 47$, 4% av Industrivärden C på 90,5 SEK, 33% av SCA B på 108 SEK, 15% av NSG på 9,1 NOK. Några köp har också gjorts. Litegrann i Unilever på 29$, Telefonica på 72$ och ATT på 25$ m.m.

Det som stör mig mest i utvecklingen av mina positioner är mina ETF innehav, VXX och UNG. Om de hade följt underliggande exakt så hade jag legat på plus men nu är inte så fallet. Jag tänker i fortsättningen läsa på mycket noggrannare innan jag köper några ETFer. Positionerna i UNG och VXX får ligga kvar, de motsvarar ca 0,3% av portföljen vardera och jag ligger ungefär 20% back i båda. Om eller när de går upp så kommer jag sälja av hälften av dem på breakeven.

Några glädjeämnen å andra sidan är Quicksilver och Tembec som båda gått upp med ca 100% på kort tid. Tembec köpte jag så sent som för 2-3 veckor sedan och ligger redan 115% plus. Något jag måste tacka visdomen som jag tagit till mig från Sir John Templeton. Det jag syftar på är att om man kan byta ut en aktie som har potential att gå upp med 100% imorgon mot en som kan göra det inom 2 år så bör man göra det. Därmed bytte jag ut lite av NSG mot Tembec och DLH vilket hittills varit en bra affär.

Generellt är utvecklingen i procent och absoluta tal mycket tillfredsställande och min portfölj har aldrig stått högre. Jag känner en viss oro över marknadens inräknade förhoppningar om en ljusare konjunktur. Med den skuldsättning som finns i många nationer så känns det riskabelt att ropa hej än.

Om börsen fortsätter upp så kommer troligtvis min portfölj att underprestera OMX index. Om vi däremot får en nedgång så bör min portfölj stå emot bättre än OMX. Denna defensiva positionering har jag valt då jag tror att risken för större bakslag inom 1-2 år är 50/50.

Den aktie jag är mest sugen på att öka i är Unilever. Mkt starka varumärken, potential i marginallyft, OK direktavkastning på 3,7%, men framför allt ca 50% av försäljningen i emerging markets. Det som bär mig emot är att aktien redan stigit från $18 till $29 på ett år. Om man räknar in valutakurserna så blir inte kursuppgången lika häftig men fortfarande ca 30-40%. Jag började köpa aktien på ca $22 för ett år sedan men har snittat upp mig allt eftersom jag läst på och förstått vilket starkt företag det är. I nuläget uppgår Unilever till 1,2% av portföljen, jag skulle kunna tredubbla den exponeringen om det kan göras till en lägre kurs än idag. Må så vara valutakursmässigt eller aktiekursmässigt.

Saken får bero. Jag har fullt upp på annat håll än börsen den närmsta tiden och jag är nöjd med portföljens sammansättning i helhet.