onsdag 27 januari 2010

Sir John Templeton - Investeringar och Andlig utveckling



Om Sir John Templeton och varför jag gillar Templetons filosofi inom både investeringar och livssyn.

Först dock. Jag skulle kunna uppfinna hjulet på nytt här, dvs sammanfatta Templetons ideér själv, men jag försöker använda min tid så rationellt som möjligt. Därför struntar jag i det och hänvisar istället till två befintliga texter som jag tycker framställer det essentiella i hans investeringsfilosofi.

På engelska
På svenska
Videoklipp för fördjupning



Templeton sparade 50cent på varje dollar han tjänade. Precis som jag nämnt tidigare så tycker jag att ett sparande av 10% av din inkomst som många förespråkar för att bli rik är för lite. Själv har jag sparat ca 50-75% av min inkomst från 18 års ålder till idag. Börja spara minst 50% av din inkomst och du kommer bli rik.

Citat av Templeton inom citationstecken.

"To be succesful in investing you have to have an open mind and keep changing your ideas all the time"

Jag håller med. Man kan inte vara cementerad i någon uppfattning och hålla fast vid den medan världen runt omkring dig förändras. Mina åsikter om börsen och särskilda aktier kommer att ändras i takt med att omständigheterna ändras. Så har jag alltid sett på det.

"Buy wherever you can get the lowest price"

Sant. Jag köper hellre ett klädbolag i Australien till 50% lägre värdering än ett klädbolag i Sverige förutsatt att de har liknande fundamentala grunder.

"Köp de 100 lägst värderade bolagen på börsen när det är flyter blod på gatorna"

Håller med. Har själv lite som ett experiment lagt en bombmatta över ca 50 mindre bolag i USA som alla är värderade till ca 10% av sin högstanotering men varav alla har en underliggande verksamhet med befintlig försäljning. Alltså inga it-bubbelbolag utan bolag med faktisk substans. Mestedels bolag inom energi och shipping. Hittills har ett av dem gått i kk. Däremot har flera stycken gått upp med över 50%. Detta experiment motsvarar totalt ca 2% av portföljen så det är inga större risktagningar.


Hur hitta lågt värderade bolag?

Köp de lägst värderade bolagen i förhållande till vinster, tillväxt, substans, utdelning, konkurrenters värderingar och försäljning.

Anta att 10 bolag i samma bransch med liknande fundamenta alla handlas till ca P/E-tal 20 utom 1 bolag som handlas till P/E-tal 10. Då handlar man följdaktligen det billiga bolaget. Kanske låtar självklart men ändå är det ganska sällsynt att folk gör såhär. De flesta köper det som finns tillhanda på "sin" hemmamarknad oavsett relativ värdering.


Efter att ha hjälpt människor att bli rika halva sitt liv märkte Templeton att det inte alltid gjorde dem lyckliga. Därför ville han göra något för att både växa själv spirituellt och att få andra människor att bli lyckligare likväl. Enligt Templeton blir man inte främst lycklig av pengar utan av andlig utveckling. Detta är något jag håller med om. Jag har parallellt med kapitalackumulerandet intresserat mig för andlig utveckling. En tid var jag mycket inne på österländska filosofier och fann det mycket belönande för mig som person att förhålla mig efter vissa levnadsregler. Jag kommer att ta upp den tråden om några år igen garanterat.

"Det är finare är ge än att ta emot"

Jag har upplevt detta. Jag har själv känt stor glädje av att utveckla min medkänsla och övat mig i att ge mer än jag får. Detta har under de perioderna varit väldigt givande för mig.

"Att tjäna pengar ger tillfällig tillfredsställelse, att ge och göra människor nytta ger beständig lycka"

Jag håller med. Jag är nog inte mogen att leva helt enligt dessa modeller ännu men i framtiden är det inte otänkbart att jag ägnar stor del av min tid åt någon väldigt "filantropisk" sysselsättning.

"People aren't grateful for their blessings"

Haha, så sent som senaste familjemiddagen inledde jag med att anföra ett enklare tal om att vi borde vara mer tacksamma över vår vardag och vår välfärd. Märkligt att jag nu läser detta uttalande av Templeton också.

"I wish I had started much earlier in life with what is the most important, spiritual growth"

Jag är glad att jag så tidigt som vid ca 20 års ålder började intressera mig för andlig utveckling. Jag har öppnat den dörren på glänt och jag vet att jag kommer att titta in mer för jag såg "ljuset". Så att säga:)


Min egen reflektion av Templetons insikter är att de överensstämmer mycket väl med de österländska filosofiernas, då tänker jag främst på buddhismen. När han säger saker som "att ge är den enda bestående lyckan", så är det som att han skulle kunnat vara Dalai Lama själv:) En annan av mina förebilder för övrigt.

När han resonerar om gudsbegreppet så har han också ett öppet sinne för att Gud kan vara vad som helst, eller allting. Gud kan vara energi och materia. Jag håller med. Gud är bara något vi kallar det men det kan vara något väldigt vetenskapligt egentligen. Fantastiskt kul att han "puts it in that way", det är nämligen precis så jag sett på hela "gudsfrågan" under flera år.

I enlighet med hans tro har han upprättat ett sorts Nobelpris för personer som gjort framsteg för spiritualiteten. Fantastiskt bra gjort att fylla det hålrummet bland Nobelprisets kategorier.

Det är inte ofta jag känner stor samhörighet både logiskt rationellt och spirituellt på samma gång med en person men med Templeton känner jag faktiskt full förståelse och samförstånd på båda planen. Jag kommer att sträva efter att bli både en lika framgångsrik investerare som vis man som Templeton var.

Kanske är Sir John Templeton lika förbigången och undervärderad själv som hans favoritplaceringar var? Visst är inte hans årliga avkastning lika hög som Buffets men å andra sidan så investerade Templeton enbart i aktier och inte i onoterade företag som Buffet använt sig av för att generera kassaflöde till sina aktieinvesteringar. Alltså lite som att jämföra päron och äpplen måhända. Templeton har även en djupare syn på livets mening vilket gör honom långt mer intressant och mångfacetterad som person. Templeton är därför den person jag håller högst av de stora investerarlegenderna. Inget ont om Warren Buffet men kanske är han en smula övervärderad i relation till alternativen:)


Efter att ha tagit reda på detta om Sir John Templeton kommer jag att köpa hans böcker och böcker om hans investeringsstrategier för ytterliggare fördjupning.


PS. Precis som Templeton själv sade så måste man ha ett öppet sinne och vara öppen för att ändra sina uppfattningar. Kanske finner jag efter vidare fördjupning i Templeton att han inte är så fantastisk som jag för tillfället anser. Men tills vidare håller jag ovanstående för sant.

8 kommentarer:

  1. Intressant inlägg! Spännande med lite personliga tankar!

    SvaraRadera
  2. "Undvik att investera i länder med hög grad av socialisering och/eller hög inflation."

    Lol. Någon som sådär spontant kommer att tänka på något land som man INTE skall investera i? Och betänk då att vi snart dessutom har en ny regering med åtföljande högre grad av socialisering och ännu högre skatter. Och betänk att vår verkliga inflation är långt högre än vad RB lyfter fram. Inte konstigt att Templeton drog sig för att investera i Sverige.

    "A country with great potential, stubbornly heading for great poverty".

    SvaraRadera
  3. 40Procent

    Jag tror också på vikten av att ha en strategi som passar ens personlighet. Om man t.ex. är en väldigt emotionell person som lätt rycks med i sina känslor och infall så kanske en indexfond eller liknande är det bästa alternativet för aktieinvesteringar.

    Anonym
    Visste inte att Templeton hade något emot Sverige som investeringsland. Det finns säkert skäl till det. Dock ska man komma ihåg att Sverige har haft en utveckling i världsklass de senaste 100 åren på sin aktiemarknad.

    SvaraRadera
  4. Templeton var ingalunda den ende som ogärna investerade i Sverige. Att Sverige har haft en utveckling i världsklass är en sanning med modifikation. Utvecklingen räknat i kronor är förvisso imponerande. Många glömmer då att ta hänsyn till att Sverige historiskt sett devalverat upp sin börs (kronförsvagning)under långa tidsperioder.

    Ta förra årets uppgång på sisådär 50-70% för svenska aktiemarknaden. Jämför sedan hur mycket kronan tappat i värde gentemot alla av världens valutor. Du betalar skatt på dina investeringar som går upp, men blir inte kompenserad för valutaförsvagningen (mumma för staten).

    Om man tar hänsyn till kronförsvagningen är den svenska börsen inte lika imponerande längre. Och många value investors skyr länder med en historik av att devalvera sig ur kriser.

    Vad spelar det för roll om Sverige gick 13% bättre än genomsnittbörsen när kronan samtidigt tappade 16% mot genomsnittsvalutan?

    Gör en valutajusterad datakörning på den svenska aktiemarknaden så kommer du att få dig en rejäl funderare. Bara för att det glimmar behöver det inte nödvändigtvis vara guld.

    SvaraRadera
  5. Anonym

    Intressant feedback. Lite av den anledningen som jag valt att ha över hälften av mina aktieinvesteringar i annan valuta än SEK. Sen har iofs många av de Svenska largecap bolagen oftast betydligt mer försäljning i andra valutor än SEK så om SEK försvagas så kommer man att kompenseras av deras internationella försäljning. Tänker på bolag som SCA, Sandvik och Volvo t.ex.

    SvaraRadera
  6. Templeton är därför den person jag håller högst av de stora investerarlegenderna. Inget ont om Warren Buffet men kanske är han en smula övervärderad i relation till alternativen:)

    Talade precis om Warren med en vän och - missar ju lite med hypen - då jag har samma tänk igen
    om en kung - får en till masshysteri vilket jämföras kan
    så kan masshysterin - bli som Buffet eller Som Hitler
    vilken sida väljer du när det gäller
    jag valde att stå utanför då jag själv önskar se vart min väg leder
    inte leda andra i samma väg..den blir lätt trång då

    bevekels grund

    br

    Sven

    SvaraRadera
  7. Det är bra att förhålla sig till saker och ting på ett nyfiket sätt. Att vi människor finns - tar vi ofta för givet. Att vi lyckats överleva och lever på grund av många andra människor uppoffringar är inte alltid självklart.
    Och som någon skrev - Dollarmiljonären kan inte mer än beskriva vad han ser och känner. Jag brukar säga Kannibalen och Kannibalismen. Där vi alla är en del av det ena eller det andra. Om du inte ser det - kanske du inte har sett eller föreställt dig det ena elle ens det andra. Min fråga blir hur skall vi bägge överleva? För vi behöver varandra.

    SvaraRadera
  8. Tittar på dina "gamla" inlägg och tycker det är mycket spännade det du skriver och jag gillar och din andliga nyfikenhet!

    SvaraRadera