lördag 30 januari 2010

The bucket list



Jag har troligtvis ca 55 år kvar att leva om jag räknar med att bli 82 år gammal.
Det ger 20000 dagar. Detta är min verkliga förmögenhet. 20000 dygn. Hur ska jag förvalta dessa 20000 dagar? Vad vill jag att de ska avkasta?
Jag läste nyss en artikel om någons "bucket list", taget från filmen "The bucket list" som jag själv såg på en flygresa förra året. Jag gillade filmen, handlingen var intressant även ur ett djupare perspektiv. Begreppet ”bucket list” syftar på en lista med alla de saker man vill göra innan man trillar av pinnen. Jag har alltid haft en fallenhet för att upprätta listor, allt ifrån mål jag skall uppnå under det kommande året till nyttiga livsmedel som jag ska ingå i min kost.
Att göra en sådan här lista faller sig därför naturligt för mig. Begränsningen för hur lång listan kan bli är de 20000 dagarna jag har till förfogande. Här är en början..

Lära mig dyka
Något jag tror skulle kunna bli ett stort intresse, däremot är jag osäker på om jag kommer bli bra på det, jag har tidigare spräckt trumhinnorna och de är känsliga för att vara under vattnet vet jag. Hoppas det går bra ändå. Jag älskar havet och har alltid varit fascinerad av fiskar, hajar, valar, delfiner.

Genomföra ett triathlon

Göra musik.
En högoddsare. Ska nog till mycket för att jag ska få ihop en platta. Men det vore kul.

Ta körkort
Har redan försökt ta körkort men misslyckats av goda skäl, har inget behov av körkort egentligen men tycker det är kul att köra.

Bo på en båt på varmare breddgrader.
Troligtvis motorbåt med alla bekvämligheter jag behöver. Testa att sköta jobb och affärer därifrån någon månad.

Bo i naturen.
Uppleva en kontrast till stadslivet och känna lugnet.

Skriva en bok.
Kanske är det det jag redan påbörjat. Anledningen till att skriva för mig är att jag vill tala till dig i framtiden. Endast vi människor har denna möjlighet i och med skriften. Att inte säga någonting om vem man varit, vad man gjort och vilka lärdomar man fått känns lite ofullständigt. Jag vill åtminstone att mina egna barnbarnsbarn och de därefter ska ha möjligheten att ta reda på var de kommer ifrån.

Släktforska.
Jag vill själv ta reda på mer om vart jag kommer ifrån. Vilka liv har mina förfäder levt? Hur skiljer de sig från mitt.

Reproducera mig.
Meningen med livet historiskt har varit att reproducera sig och föra generna vidare, jag är konservativ på detta område och följer gärna denna långsiktiga trend:)

Upptäckta det övernaturliga.
Utforska något paranormalt fenomen för att se om det är sant, t.ex. kinesi och healing. Har alltid varit fascinerad av det övernaturliga. Om jag upptäcker att det bara är mumbo jumbo så kommer jag nog att tappa intresset ganska snabbt dock.

Besöka rymden.
Förutsatt att det inte kostar mer än någon procent av mitt sparade kapital. Vore häftigt att se jorden utifrån. Tänk att kunna titta på alla människor i hela världen samtidigt:)

Cykla.
Trampa runt på äventyr en längre period i någon världsdel.
Har alltid gillat att cykla. Vore kul att se hur långt jag orkar ta mig på egen kraft.

Vandra någon längre vandringsled.
Har alltid gillat att gå. Någon gång ska jag gå riktigt långt:)

Samla ihop minst 100Mkr i eget kapital.
Jag vet att jag kommer att lyckas med det, frågan är bara hur fort det kommer att gå. Enbart med en avkastning på ca 10% per år i min aktieportfölj är jag där om ca 30 år. Lyckas jag med 15% per år tar det ca 15-20 år. Troligtvis kommer mina egna företag hjälpa till med positiva bidrag. I bästa fall kanske jag har uppnått målet på 10 år men då krävs nog ganska hårt jobb. Min närmaste delmålsättning är att spräcka 10Mkr-vallen.

Lära mig konsten att investera framgångsrikt i fastigheter.
Detta kan nog vara en bra skicklighet att behärska om jag ska uppnå mitt ovanstående mål snabbt. Min plan är att börja investera så smått i fastigheter antingen när/eller om den svenska fastighetsmarknaden kraschar alternativt när jag har tid och pengar över och kan leta upp en marknad som är lågt värderad där man kan fynda.

Göra något som förbättrar världen.
Det är inte något som ligger närmast i tid på agendan men jag kommer dit en dag. Under tiden kan man i alla fall bidra med små insatser som att tänka miljömedvetet i sina val som konsument.

9 kommentarer:

  1. Kul lista! Min egen liknar din i mångt och mycket, fast jag kan bocka av några av punkterna (barn, körkort m.m.). Jag skulle vilja lägga till skärmflygning också. :)

    Tackar än en gång för en kul blogg. Enda saken som fått mig lite fundersam är när du såg på dig själv som känslokall och att det är därför du lyckats så bra med dina strategier och investeringar. Jag vill, efter att ha läst hela din blogg, påstå att du inte alls är känslokall. Tvärtom, dina starka känslor kring barn-/ungdomens "fattiga" liv har gjort dig målmedveten. Sen hör det till mannens öde att inte alltid förstå sig på kvinnor som försöker skicka signaler... ;)

    Lycka till i fortsättningen! / Johan

    SvaraRadera
  2. Triathlon
    Ironman i Kalmar, bara att börja träna =)

    SvaraRadera
  3. När tror du fastighetsmarknaden kommer att krascha?

    SvaraRadera
  4. Med 10 % i 30 år så bör du ha 5.77 miljoner SEK nu, eller? Inte nån dollarmiljon där inte ;D Eller är det med belåning du menar?

    Räknar du med 10 % över inflationen eller? Gör ju ganska stor skillnad om det är 1 eller 9 % ;D

    Sen kan man ju alltid diskutera vad som är inflation, Peter Schiff anser ju att vi har minst 10 % inflation om året för tillfället

    SvaraRadera
  5. Vad tror du om Norkse Skogindustrier, kommer rapporten imorrn?

    SvaraRadera
  6. Vi har antagligen inte 10% inflation som Peter Schiff förordar, men den ligger påtagligt högre än vad Riksbanken gör gällande. Den verkliga inflationen i Sverige ligger kring 4,6% på rullande basis. Vi har en god tillväxt, förbättrad arbetsmarknad och allt högre KPI. Att i det läget ha en ränta på den nivå Riksbanken har är löjeväckande och strider mot all ekonomisk teori (läs gärna Financial Times sågning av svenska RB). I Sverige förundras vi över USA och alla dessa stödpaket, men vi glömmer bort det faktum att den Riksbank i hela världen som har i särklass mest expansiv finanspolitik är den svenska. Det är en av anledningarna till att Templeton m fl var försiktiga med att investera i länder med socialistisk/kommunistisk modell. Om man inte kan lita på att ett lands Riksbank gör sitt jobb är det mycket riskabelt att investera i landet.

    Sedan får man ju å andra sidan förstå Sverige. Vi har en befolkning som inte direkt jobbar ihjäl sig, skatterna är de högsta i världen, det skapas mycket få nya företag som kan ta över staffetpinnen från de gamla, och vi har en offentlig sektor som är den största och minst effektiva i hela västvärlden (läs gärna OECDs oberoende rapport). I det läget är det ofrånkomligt att vi måste devalvera vår valuta med jämna mellanrum för att möta omvärldens konkurrens.

    För 30 år sedan åkte en svensk genomsnittsfamilj vart den ville (Tyskland ansågs t ex extremt billigt). För 15 år sedan åkte man till Spanien och Grekland. Idag har Bulgarien och Turkiet blivit populära. Vart åker en svensk familj om 30 år?

    Min gissning är Gotland.

    SvaraRadera
  7. Johan
    Tack för åsikter, allt är relativt. Skärmflygning vore häftigt, lite för hög risk känns det som bara. När det gäller livhanken tar jag aldrig några chansposter:)

    Anonym
    Jag vet inte om fastighetsmarknaden i Sverige kommer krascha. Om vi får räntor på mellan 6-10% tror jag att vi får en större nedgång dock. I värsta fall en krasch. Jag hoppas på det då jag gärna ger mig in i fastighetsmarknaden.

    Anders
    När jag gör sådana hypotetiska beräkningar rörande framtida avkastning som ovan använder jag inga exakta siffror eller summor. Använder mig bara av 72-regeln och höftar i huvudet. På så lång sikt som 10-20 år känns det bara onödigt att ödsla tid på avkastningskalkyler i detalj. Framtiden blir aldrig som man tänkt sig ändå. Kanske säljer jag alla aktier och investerar i fastigheter istället om 3 år. Vem vet..

    Anonym
    Jag tror att NSG är ett OK bolag i en katastrofal bransch men med en extremt låg värdering. Vilken faktor som blir avgörande för NSG's framtid vet vi inte än. Jag skulle aldrig satsa mer än några procent av mitt kapital i dem. Ska man köpa turn-aroundbolag tycker jag att de är ett av de bättre casen.

    Anonym
    Kul med kritiska synpunkter på SEK och Sverige. Håller med om vår ineffektiva offentliga sektor. Jag skulle säga att de negativa aspekterna inom varje investering är viktigare att titta på än de positiva. Man lär sig mer genom att ta reda på det dåliga och worstcase scenarion än att bara titta på alla positiva prognoser.

    SvaraRadera
  8. Hej!

    Om du vill vandra, upptäcka naturen, cykla mm så kan jag rekommendera Abisko fjällstation. Jag var där för några år sedan. Det är väldigt fint och de anordnar bra turer därifrån, bland annat en till Narvik där man kan se en hel del lämningar sedan andra världskriget.

    Intressant blogg!

    Charlie

    SvaraRadera
  9. Charlie

    Tack för tipset, Norra delen av Skandinavien känns helt klart aktuellt att besöka igen. Har vandrat där som liten med föräldrarna och minns att det var storslaget.

    SvaraRadera