lördag 30 januari 2010
The bucket list
Jag har troligtvis ca 55 år kvar att leva om jag räknar med att bli 82 år gammal.
Det ger 20000 dagar. Detta är min verkliga förmögenhet. 20000 dygn. Hur ska jag förvalta dessa 20000 dagar? Vad vill jag att de ska avkasta?
Jag läste nyss en artikel om någons "bucket list", taget från filmen "The bucket list" som jag själv såg på en flygresa förra året. Jag gillade filmen, handlingen var intressant även ur ett djupare perspektiv. Begreppet ”bucket list” syftar på en lista med alla de saker man vill göra innan man trillar av pinnen. Jag har alltid haft en fallenhet för att upprätta listor, allt ifrån mål jag skall uppnå under det kommande året till nyttiga livsmedel som jag ska ingå i min kost.
Att göra en sådan här lista faller sig därför naturligt för mig. Begränsningen för hur lång listan kan bli är de 20000 dagarna jag har till förfogande. Här är en början..
Lära mig dyka
Något jag tror skulle kunna bli ett stort intresse, däremot är jag osäker på om jag kommer bli bra på det, jag har tidigare spräckt trumhinnorna och de är känsliga för att vara under vattnet vet jag. Hoppas det går bra ändå. Jag älskar havet och har alltid varit fascinerad av fiskar, hajar, valar, delfiner.
Genomföra ett triathlon
Göra musik.
En högoddsare. Ska nog till mycket för att jag ska få ihop en platta. Men det vore kul.
Ta körkort
Har redan försökt ta körkort men misslyckats av goda skäl, har inget behov av körkort egentligen men tycker det är kul att köra.
Bo på en båt på varmare breddgrader.
Troligtvis motorbåt med alla bekvämligheter jag behöver. Testa att sköta jobb och affärer därifrån någon månad.
Bo i naturen.
Uppleva en kontrast till stadslivet och känna lugnet.
Skriva en bok.
Kanske är det det jag redan påbörjat. Anledningen till att skriva för mig är att jag vill tala till dig i framtiden. Endast vi människor har denna möjlighet i och med skriften. Att inte säga någonting om vem man varit, vad man gjort och vilka lärdomar man fått känns lite ofullständigt. Jag vill åtminstone att mina egna barnbarnsbarn och de därefter ska ha möjligheten att ta reda på var de kommer ifrån.
Släktforska.
Jag vill själv ta reda på mer om vart jag kommer ifrån. Vilka liv har mina förfäder levt? Hur skiljer de sig från mitt.
Reproducera mig.
Meningen med livet historiskt har varit att reproducera sig och föra generna vidare, jag är konservativ på detta område och följer gärna denna långsiktiga trend:)
Upptäckta det övernaturliga.
Utforska något paranormalt fenomen för att se om det är sant, t.ex. kinesi och healing. Har alltid varit fascinerad av det övernaturliga. Om jag upptäcker att det bara är mumbo jumbo så kommer jag nog att tappa intresset ganska snabbt dock.
Besöka rymden.
Förutsatt att det inte kostar mer än någon procent av mitt sparade kapital. Vore häftigt att se jorden utifrån. Tänk att kunna titta på alla människor i hela världen samtidigt:)
Cykla.
Trampa runt på äventyr en längre period i någon världsdel.
Har alltid gillat att cykla. Vore kul att se hur långt jag orkar ta mig på egen kraft.
Vandra någon längre vandringsled.
Har alltid gillat att gå. Någon gång ska jag gå riktigt långt:)
Samla ihop minst 100Mkr i eget kapital.
Jag vet att jag kommer att lyckas med det, frågan är bara hur fort det kommer att gå. Enbart med en avkastning på ca 10% per år i min aktieportfölj är jag där om ca 30 år. Lyckas jag med 15% per år tar det ca 15-20 år. Troligtvis kommer mina egna företag hjälpa till med positiva bidrag. I bästa fall kanske jag har uppnått målet på 10 år men då krävs nog ganska hårt jobb. Min närmaste delmålsättning är att spräcka 10Mkr-vallen.
Lära mig konsten att investera framgångsrikt i fastigheter.
Detta kan nog vara en bra skicklighet att behärska om jag ska uppnå mitt ovanstående mål snabbt. Min plan är att börja investera så smått i fastigheter antingen när/eller om den svenska fastighetsmarknaden kraschar alternativt när jag har tid och pengar över och kan leta upp en marknad som är lågt värderad där man kan fynda.
Göra något som förbättrar världen.
Det är inte något som ligger närmast i tid på agendan men jag kommer dit en dag. Under tiden kan man i alla fall bidra med små insatser som att tänka miljömedvetet i sina val som konsument.
onsdag 27 januari 2010
Sir John Templeton - Investeringar och Andlig utveckling
Om Sir John Templeton och varför jag gillar Templetons filosofi inom både investeringar och livssyn.
Först dock. Jag skulle kunna uppfinna hjulet på nytt här, dvs sammanfatta Templetons ideér själv, men jag försöker använda min tid så rationellt som möjligt. Därför struntar jag i det och hänvisar istället till två befintliga texter som jag tycker framställer det essentiella i hans investeringsfilosofi.
På engelska
På svenska
Videoklipp för fördjupning
Templeton sparade 50cent på varje dollar han tjänade. Precis som jag nämnt tidigare så tycker jag att ett sparande av 10% av din inkomst som många förespråkar för att bli rik är för lite. Själv har jag sparat ca 50-75% av min inkomst från 18 års ålder till idag. Börja spara minst 50% av din inkomst och du kommer bli rik.
Citat av Templeton inom citationstecken.
"To be succesful in investing you have to have an open mind and keep changing your ideas all the time"
Jag håller med. Man kan inte vara cementerad i någon uppfattning och hålla fast vid den medan världen runt omkring dig förändras. Mina åsikter om börsen och särskilda aktier kommer att ändras i takt med att omständigheterna ändras. Så har jag alltid sett på det.
"Buy wherever you can get the lowest price"
Sant. Jag köper hellre ett klädbolag i Australien till 50% lägre värdering än ett klädbolag i Sverige förutsatt att de har liknande fundamentala grunder.
"Köp de 100 lägst värderade bolagen på börsen när det är flyter blod på gatorna"
Håller med. Har själv lite som ett experiment lagt en bombmatta över ca 50 mindre bolag i USA som alla är värderade till ca 10% av sin högstanotering men varav alla har en underliggande verksamhet med befintlig försäljning. Alltså inga it-bubbelbolag utan bolag med faktisk substans. Mestedels bolag inom energi och shipping. Hittills har ett av dem gått i kk. Däremot har flera stycken gått upp med över 50%. Detta experiment motsvarar totalt ca 2% av portföljen så det är inga större risktagningar.
Hur hitta lågt värderade bolag?
Köp de lägst värderade bolagen i förhållande till vinster, tillväxt, substans, utdelning, konkurrenters värderingar och försäljning.
Anta att 10 bolag i samma bransch med liknande fundamenta alla handlas till ca P/E-tal 20 utom 1 bolag som handlas till P/E-tal 10. Då handlar man följdaktligen det billiga bolaget. Kanske låtar självklart men ändå är det ganska sällsynt att folk gör såhär. De flesta köper det som finns tillhanda på "sin" hemmamarknad oavsett relativ värdering.
Efter att ha hjälpt människor att bli rika halva sitt liv märkte Templeton att det inte alltid gjorde dem lyckliga. Därför ville han göra något för att både växa själv spirituellt och att få andra människor att bli lyckligare likväl. Enligt Templeton blir man inte främst lycklig av pengar utan av andlig utveckling. Detta är något jag håller med om. Jag har parallellt med kapitalackumulerandet intresserat mig för andlig utveckling. En tid var jag mycket inne på österländska filosofier och fann det mycket belönande för mig som person att förhålla mig efter vissa levnadsregler. Jag kommer att ta upp den tråden om några år igen garanterat.
"Det är finare är ge än att ta emot"
Jag har upplevt detta. Jag har själv känt stor glädje av att utveckla min medkänsla och övat mig i att ge mer än jag får. Detta har under de perioderna varit väldigt givande för mig.
"Att tjäna pengar ger tillfällig tillfredsställelse, att ge och göra människor nytta ger beständig lycka"
Jag håller med. Jag är nog inte mogen att leva helt enligt dessa modeller ännu men i framtiden är det inte otänkbart att jag ägnar stor del av min tid åt någon väldigt "filantropisk" sysselsättning.
"People aren't grateful for their blessings"
Haha, så sent som senaste familjemiddagen inledde jag med att anföra ett enklare tal om att vi borde vara mer tacksamma över vår vardag och vår välfärd. Märkligt att jag nu läser detta uttalande av Templeton också.
"I wish I had started much earlier in life with what is the most important, spiritual growth"
Jag är glad att jag så tidigt som vid ca 20 års ålder började intressera mig för andlig utveckling. Jag har öppnat den dörren på glänt och jag vet att jag kommer att titta in mer för jag såg "ljuset". Så att säga:)
Min egen reflektion av Templetons insikter är att de överensstämmer mycket väl med de österländska filosofiernas, då tänker jag främst på buddhismen. När han säger saker som "att ge är den enda bestående lyckan", så är det som att han skulle kunnat vara Dalai Lama själv:) En annan av mina förebilder för övrigt.
När han resonerar om gudsbegreppet så har han också ett öppet sinne för att Gud kan vara vad som helst, eller allting. Gud kan vara energi och materia. Jag håller med. Gud är bara något vi kallar det men det kan vara något väldigt vetenskapligt egentligen. Fantastiskt kul att han "puts it in that way", det är nämligen precis så jag sett på hela "gudsfrågan" under flera år.
I enlighet med hans tro har han upprättat ett sorts Nobelpris för personer som gjort framsteg för spiritualiteten. Fantastiskt bra gjort att fylla det hålrummet bland Nobelprisets kategorier.
Det är inte ofta jag känner stor samhörighet både logiskt rationellt och spirituellt på samma gång med en person men med Templeton känner jag faktiskt full förståelse och samförstånd på båda planen. Jag kommer att sträva efter att bli både en lika framgångsrik investerare som vis man som Templeton var.
Kanske är Sir John Templeton lika förbigången och undervärderad själv som hans favoritplaceringar var? Visst är inte hans årliga avkastning lika hög som Buffets men å andra sidan så investerade Templeton enbart i aktier och inte i onoterade företag som Buffet använt sig av för att generera kassaflöde till sina aktieinvesteringar. Alltså lite som att jämföra päron och äpplen måhända. Templeton har även en djupare syn på livets mening vilket gör honom långt mer intressant och mångfacetterad som person. Templeton är därför den person jag håller högst av de stora investerarlegenderna. Inget ont om Warren Buffet men kanske är han en smula övervärderad i relation till alternativen:)
Efter att ha tagit reda på detta om Sir John Templeton kommer jag att köpa hans böcker och böcker om hans investeringsstrategier för ytterliggare fördjupning.
PS. Precis som Templeton själv sade så måste man ha ett öppet sinne och vara öppen för att ändra sina uppfattningar. Kanske finner jag efter vidare fördjupning i Templeton att han inte är så fantastisk som jag för tillfället anser. Men tills vidare håller jag ovanstående för sant.
Etiketter:
Andlig utveckling,
Livsmotton,
Sir John Templeton
söndag 24 januari 2010
Veckans justeringar och lite reflektioner
Viktigast är inte vad du köper utan när du köper det. En viktigt devis att hålla sig till tycker jag. Särskilt om man inte tänkt behålla aktien mer än 10-20 år vilket många visserligen säger att de tänker men i verkligheten blir det nästan aldrig så.
Jag ser mig själv som en långsiktig investerare och har ägt aktier i hög eller låg grad sedan 1999. Däremot så säljer jag av aktier som jag tycker blivit övervärderade trots att de är långsiktiga innehav. Jag är hellre likvid än äger en gravt övervärderad aktie.
Veckans aktieaffärer:
Sålt av nästan hela mitt innehav i SAAB på 126kr. För liten potential upp på dessa nivåer i relation till nedsidan, sen är jag inte överdrivet förtjust i branschen heller. Var från början bara tvungen att investera i dem eftersom de var så missförstådda och undervärderade av marknaden för ett halvår sedan.
Dubblat mitt ganska blygsamma innehav i Fortum på 18,5 Euro. Inte direkt billigt men efter elavbrottet i min lägenhet förra veckan insåg jag verkligen hur viktiga Fortum är för mig:)
Köpt in ett gäng telekomoperatörer och ökat i några befintliga nämligen:
Verizon (1,3% av portföljen totalt)
AT&T (1,3%)
France Telecom (0,6%)
Deutsche Telekom (0,6%)
Vodafone Group (0,3%)
Portugal Telecom (0,3%)
Hellenic Telecommunications (0,2%)
Telecom Sao Paulo (0,2%)
Cellcom Israel (0,2%)
Sprint Nextel (0,1%)
Gemensamt för dem är hög direktavkastning, relativt låg fallhöjd, stabil verksamhet. Vissa har även god tillväxtpotential. Negativa aspekter är hög skuldsättning, dålig tillväxt generellt, hög utdelningsandel. Anser dock att dessa ger en bättre riskjusterad utveckling framöver än mitt innehav i SAAB. Totalt uppgår nu dessa telekomoperatörer samt Tele2 till ca 7-8% av den totala portföljen. En nivå jag är nöjd med, kan tänka mig att låta telekomandelen uppgå till mellan 5-20% över tid.
I övrigt bytte jag ut 25% av mitt innehav i NSG mot motsvarande köpoptioner i samma bolag med lösen om ett halvår. Kostnaden för detta om kursen står still blir 1 NOK/aktie men jag riskerar endast 20% av motsvarande kapital och har samma exponering som förut. Kul med NSG är att Stensrud och Skagen Kontiki gått in som ägare förra veckan. En förvaltare jag har stor respekt för. Borde tyda på att även om allt går åt skogen med NSG så har min egna analys inte varit helt galen. Spännande att se hur det går.
Har även betalat av ett av mina dyrare lån med ränta på över 7%. Ökat soliditeten och förbättrat kassaflödena något med andra ord. Detta sker på bekostnad av Securitas innehavet som jag skjuter på framtiden att återetablera då Securitas inte kommit ner till de nivåer jag önskat.
Risk/Rewarden på börsen är idag ganska dålig tror jag. Vi kanske har en 20% uppsida som mest på kort sikt. Däremot är nedsidan till senaste bottennivåerna hela 40%.
Under de senaste dagarnas dipp har min portföljutveckling varit som jag hoppats på och strävat efter. Den stärkta dollarn samt innehavet i VXX har delvis parerat nedgången och i snitt har min totala portfölj i kronor räknat backat med hälften så mycket som OMX. Uppgången i NSG med ca 10% i veckan var också till hjälp bör tilläggas. Sänken har varit Indu C som förväntat samt Kraft foods som fått igenom köpet av Cadbury verkar det som. Jag ställer mig svagt negativ till köpet men är nog inte riktigt lika skeptisk som marknaden och Buffet verkar vara. Cadbury har mkt god exponering mot tillväxtmarknader, detta tror jag kan vara mer fördelaktigt än många anar idag på sikt. Pizza verksamheten som såldes var en amerikansk verksamhet med lägre tillväxt och förtjänade därför en lägre värdering.
De bolag jag köpt som stabiliserande bas i portföljen, tex PG, Diageo, VZ, AT&T har gått helt ok i dippen och ligger i princip på plus minus noll medräknat kronförsvagningen. Om denna generella utveckling skulle gälla även vid ett större ras på 25-50% så borde min portfölj som helhet nöja sig med att rasa ca 15-30% förutsatt att dollarn stärks på samma sätt som vid tidigare ras. En utveckling jag vore mkt nöjd med. Hoppas att så sker också då jag gärna går på ny aktieshopping med superrea som 2008. Tills dess blir det till att ligga lågt. Snart har jag bytt ut nästan alla cykliska innehav mot stabilare och mer långsiktiga innehav. Jag ska nog försöka vara lite lugnare närmsta tiden då jag varit rätt aktiv på sistone. Överaktivitet är aldrig bra om det inte finns goda skäl för den. Nästa gång jag blir överaktiv kommer bli antingen efter ett större ras eller en större uppgång.
lördag 23 januari 2010
Kul sätt att se på aktieinnehaven
Jag gillar tanken på att äga bolag vars produkter jag själv har nytta av. Därför tänkte jag lista lite bolag vars produkter jag även köper för utdelningarna de ger mig:) (Alla bolag delar inte ut pengar i dagens läge)
Industrivärden-
Indirekt en massa produkter, handlar dock inga Volvo lastbilar eller Sandvik verktyg personligen.
Kraft-
Köper främst chokladbiten coco, ibland gevaliakaffe också.
JnJ-
Kontaktlinser, Listerine, m.m.
PG-
YES, Head and Shoulders, Braun rakapparat, m.m.
SCA-
Toalettpapper
Diageo-
Smirnoff Vodka, Baileys
Heinz-
Ketchup
Dole och Chiquita-
Frukt och grönsaker
AstraZeneca-
Läkemedel
GlaxoSmithKline-
Läkemedel
Pfizer-
Läkemedel
MidelfartSonesson-
Hälsokost
Fortum-
El
Unilever-
Matvaror, t.ex. Knorr, GB Glass, Via, m.m.
Philips-
Hemelektronik, t.ex. glödlampor och wakeup-light
Orkla-
Matvaror, t.ex. Grandiosa Pizza, Felix färdigrätter, Ekströms soppor, etc.
Aker Seafood-
Fisk, Torsk och Lax
Dell-
Bärbar dator
Statoil-
Smått och gott i deras bensinstationer
Talentum-
Tidningen Affärsvärlden
Metro-
Tidningen Metro
NordicServicePartners-
Burger King käk
Norske Skog-
Dagspress och Böcker/Magasin tryckta på papper
Tele2-
Telefoni
Låt se nu vilka kostnader jag inte har täckt upp med någon aktie.
Försäkring har jag via IF, får köpa lite Sampo om den blir prisvärd igen.
Hyra betalar jag till ett statligt bolag så där är jag ju redan delägare som Svensk medborgare.
Transporter sker vanligtvis kommunalt. Vid flygning använder jag oftast Finnair eller Ryanair, gillar dock inte flygaktier.
Matvaror handlas på ICA, Konsum, Vi, Prisextra, Willys eller Lidl. Har tidigare ägt Hakon Invest men sålde av dem efter en kraftig uppgång. Köper dem gärna igen vid rätt pris.
Jag är inte mycket för lyxartiklar eller kläder, HM handlar man ju på ibland men jag tycker aktien är övervärderad. Kopparbergs B kan vara intressant då jag både gillar ölen Sofiero samt deras Cider.
Aktiehandel sker genom Avanza och Nordnet men tycker båda aktierna är för högt värderade idag.
Självklart finns det en massa andra småkostnader i vardagen men det här var iallafall en betydande del av dem.
Personligen gillar jag verkligen Orkla, Diageo, PG och Unilevers utbud extra mycket och kommer med glädje öka mina innehav i dessa aktier till rätt värdering.
onsdag 20 januari 2010
Köp och försäljningar
Köpt lite mer Verizon och AT&T. Direktavkastning över 6% och historiskt låg värdering.
Ökat på i Aker ASA men minskat i Aker Seafoods med motsvarande andel. Får lite Aker Seafoods med rabatt via Aker ASA. Lägre risk i Aker ASA.
Köpt en minimal chanspost i Sprint Nextel (S).
Köpt tillbaka Vete ca 10% billigare än vad jag sålde det för innan Jul.
Ökat lite i en VIX-ETF (VXX) inför eventuell nedrekyl med ökad volla. Kort-medellångsiktig spekulation i ökad volatilitet.
Sålt hela innehavet i AarhusKarlshamn på 176kr. Tror att jag varit med på merparten av uppresan sedan mitt köp på ca 100kr.
Sålt av 25% av återstående innehav av Transcom på 38kr. Köpte dem på ca 14kr så jag är nöjd. Kommer sälja 25% till om de närmar sig 50kr.
Sålde hela chansposten i FreddieMac (ca 0,1% av portföljen) Köpt Empire B på aktietorget istället för samma summa. Lågt P/S-tal. Hög potential. God risk/reward. Upp 20% efter köp idag.
Avslutat positionen (köpt tillbaka)i mina utställda säljoptioner i Securitas och AstraZeneca efter en vinst på ca 80% av premien i båda. Har nu endast kvar utställda säljoptioner i Nokia på strike pris 60kr i september. Kommer avsluta även denna om jag får behålla minst ca 80% av premien.
Ökat på i Aker ASA men minskat i Aker Seafoods med motsvarande andel. Får lite Aker Seafoods med rabatt via Aker ASA. Lägre risk i Aker ASA.
Köpt en minimal chanspost i Sprint Nextel (S).
Köpt tillbaka Vete ca 10% billigare än vad jag sålde det för innan Jul.
Ökat lite i en VIX-ETF (VXX) inför eventuell nedrekyl med ökad volla. Kort-medellångsiktig spekulation i ökad volatilitet.
Sålt hela innehavet i AarhusKarlshamn på 176kr. Tror att jag varit med på merparten av uppresan sedan mitt köp på ca 100kr.
Sålt av 25% av återstående innehav av Transcom på 38kr. Köpte dem på ca 14kr så jag är nöjd. Kommer sälja 25% till om de närmar sig 50kr.
Sålde hela chansposten i FreddieMac (ca 0,1% av portföljen) Köpt Empire B på aktietorget istället för samma summa. Lågt P/S-tal. Hög potential. God risk/reward. Upp 20% efter köp idag.
Avslutat positionen (köpt tillbaka)i mina utställda säljoptioner i Securitas och AstraZeneca efter en vinst på ca 80% av premien i båda. Har nu endast kvar utställda säljoptioner i Nokia på strike pris 60kr i september. Kommer avsluta även denna om jag får behålla minst ca 80% av premien.
Etiketter:
AarhusKarlshamn,
Aker ASA,
Empire B,
FreddieMac,
Sprint,
Säljoptioner,
Transcom,
VXX
tisdag 19 januari 2010
Demografiska faktorer
En lite annorlunda faktor att ta hänsyn till vid långsiktiga investeringar är befolkningens tillväxt på marknaden där företaget har sin huvudsakliga försäljning. Grafen ovan visar hur befolkningen i olika delar av världen väntas växa de närmaste decennierna.
Om man tittar på Japan till exempel så lider de nu av en minskande befolkning. Detta gör att jag inte skulle investera i Japans marknad som helhet då minskande befolkning generellt leder till lägre omsättning och lägre vinster i bolagen som verkar på den inhemska marknaden.
I detta perspektivet så ser USA något mer lockande ut än Europa på längre sikt om man räknar vart den största marknaden kommer att finnas i antal potentiella konsumenter. Detta är också en bidragande anledning till att jag har en relativt stor del av min portfölj i amerikanska bolag i förhållande till europeiska bolag. Sverige har en ok befolkningstillväxt för att vara ett I-land, detta pga stor invandring. Värre är det med Finland där befolkningen börjar minska väldigt snart enligt prognoser.
Självklart är detta en av de mindre viktiga aspekterna att beakta vid en investering i ett enskilt bolag. Men jag tycker att det kan vara bra att ha i bakhuvudet. T.ex. kanske man väljer att investera i ett El-bolag i USA hellre än i Japan allt annat lika när man vet förutsättningarna för framtida kundtillväxt på marknaden.
måndag 18 januari 2010
Översiktlig avstämning portföljen
Nu så här på ett års ATH nivåer på börsen känns det viktigt att kunna vara säker i sina större innehav som till största delen avgör hur portföljen som helhet utvecklas.
Här följer mina uppskattningar över hur innehaven kan utvecklas på 1-2 års sikt samt hur jag ska agera.
Industrivärden C (ca 17% av totala portföljen)
Uppskattar att den kan gå ner till ca 30-40 kr som lägst eller gå upp mot 120 som mest. Mitt största innehav och ett av de mest volatila och korrelerande med OMX. Eftersom man får underliggande innehav till 25-30% rabatt så behåller jag aktien. Jag tycker att med 30% rabatt är de underliggande innehaven ganska ok värderade idag. Visst kan Indu C gå ner kraftigt men då kommer jag att öka i dem till mkt bra kursnivåer. Allt under 60kr tycker jag är ett fynd långsiktigt.
Kraft foods (ca 12%)
Kan gå ner ca 30% eller upp ca 30% gissar jag. Kommer att sälja av lite för varje 10%ig uppgång efter $30-strecket. Kommer öka om den dippar mer än 20% förutsatt att det inte finns något annat som är lägre värderat. Självklart får man beakta dollars kurs mot kronan vid köp eller säljbeslut här.
SCA (ca 7%)
Kan gå ner ca 50% eller upp ca 30% gissar jag. Inte jättebra risk/reward men då innehavet är långsiktigt kommer jag inte sälja trots den höga fallhöjden. Aktien ger ok direktavkastning på dagens nivåer. Kommer att öka vid en större nedgång.
AstraZeneca (ca 5%)
Kan gå ner ca 30% eller upp ca 30%. Bör vara ganska icke-korrelerande med OMX. Kan komma att sälja dem ifall andra bolag rasar kraftigt i jämförelse med AZN.
NSP (ca 6%)
Bolaget är väldigt litet och kommer inte att påverkas i särskilt hög grad av världsekonomin. Hamburgerrestauranger är ganska stabila. Kommer att prestera beroende på egna meriter. Kommer att bevaka utvecklingen noggrant.
NSG (ca 3%)
Bolaget är redan prissatt som att det nästan skulle gå i konkurs. Antingen överlever dem och då går kursen upp på sikt eller så dör de. Avgör om jag skall behålla hela positionen eller skala ned den lite efter nästa kvartalsrapport.
Proctor & Gamble (ca 4%)
Kan gå ned ca 20% eller upp ca 20%. Kommer sälja av lite PG om OMX faller och fynda billiga svenska bolag istället. Ökar däremot på om PG eller Dollarn faller.
Diverse konsument/mat aktier (ca 10%)
T.ex. Unilever, Diageo, Heinz, AarhusKarlshamn, Dole, Conagra, JNJ, Altria. Dessa bör vara ungefär lika stabila som grupp som PG ovan. Dessa kommer också att viktas om till mer konjunkturberoende bolag vid ras.
Diverse läkemedelsbolag (ca 2%)
T.ex. Pfizer, GSK, BMY, LLE, Vitrolife, CMED, NNH. Bör vara ganska icke-korrelerande med OMX. Kommer viktas ner till fördel för utbombade aktier vid ras.
Ovanstående aktier och aktiegrupper motsvarar ca två tredjedelar av den totala portföljen. Av dessa är det troligtvis bara Indu C och SCA (ca 25% av totala portföljen) som kommer att röra sig väldigt likt OMX vid en nedgång. Jag känner mig väl positionerad och förberedd inför både en eventuell nedgång som fortsatt uppgång eller stiltje.
Veckans inköp:
Ikväll kommer jag troligtvis att öka på innehavet i Verizon. Varför? De har trillat ner lite och ligger på en väldigt låg nivå på 15 års sikt. Fallhöjden till 15 års lägsta kurs är endast ca 15%. Däremot 50% potential upp till senaste 5 årens ATH. Direktavkastning över 6%. Dollarn står ganska lågt. Väldigt stabila intäkter och bra kassaflöden. Jag vill ha mer telekom i min portfölj för diversifieringens skull. Enda negativa är låg tillväxt men får trada off det mot hög stabilitet och god direktavkastning. Nästan som ett alternativ till amerikanska långa statsobligationer fast med bättre ränta.
Tar även och lägger in två bolag på bevakning. Båda har superstarka varumärken och diversifierade marknadspositioner. De är något mindre än jättar som PG och Unilever inom household området, jag tror att de kan växa något snabbare. Idag är de dock för högt värderade för mig men jag har tid att vänta ut dem.
Henkel - Äger bland annat Schwartzkopf. Noterade i Tyskland.
Reckitt Benckiser - Äger bland annat Clearasil. Noterade i UK.
Etiketter:
Henkel,
Min portfölj,
Min portföljstrategi,
Reckitt-Benckiser,
Verizon
onsdag 13 januari 2010
Drivkraften bakom pengarna
If there is a will there is a way.
Jag tror att det är grundläggande att det finns en bakomliggande drivkraft till att bli rik eller ekonomiskt oberoende för att man skall lyckas. Alternativt en drivkraft för att undvika motsatsen.
Jag minns när jag jobbade som anställd i 19-års åldern. Hur jag led av att lyssna på de dumma fikarastdiskussionerna om diverse oväsentligheter, jag tror du vet ungefär vad jag menar. Jag fick en känsla av att folk jobbade lika mycket för att snacka skit som för att tjäna pengar. De uppgifter jag sedan skulle utföra kändes allt för banala, jag fick ingen som helst stimulering av att stapla syltburkar, fylla på mjölk eller baka bröd på konsum. En robot hade klarat det lika bra. Jag visste intuitivt att jag kunde åstadkomma mycket mer. Men jag visste också att jag behövde erfarenheter och startkapital så jag fortsatte jobba några månader på varje vanligt arbete jag provade på.
En händelse som gjorde intryck på mig inträffade när jag som 20-åring jobbade på kontor och skulle dela kontorsrum med en kvinna i min egen ålder. Jag jobbade på provision och kämpade målmedvetet varje dag för att dra in pengar, min kvinnliga kollega gillade att småprata lite då och då men skötte också sitt jobb. En dag blev jag inkallad till en chef, jag fick beskedet att min kollega inte klarade av att jobba med mig då jag var en kall och osällskaplig personlighet enligt henne. Vi skulle alltså byta kontor. När jag konfronterade henne med detta så brast hon ut i storgråt och det blev stora utlägg om hur jag aldrig småpratade med henne på morgonen, på lunchen eller närhelst hon försökte prata om det ena eller andra med mig. Jag hade faktiskt inte anat detta tidigare utan tyckte att vi hade en bra arbetsrelation där vi kunde prata ibland men ändå fokusera på det viktigaste nämligen att tjäna pengar. Uppenbarligen hade jag fel. Jag är inte en känslostyrd emotionell människa, jag är nog ganska kall och beräknande av naturen. Jag har väldigt svårt för människor som får emotionella utbrott och inte kan behärska sig. Kanske är det också denna kyliga egenskap som fått mig att utan allt för stora svårigheter känslomässigt våga investera när det så att säga flyter blod på gatorna men också gå mot strömmen och sälja när alla andra köper och framtiden ser som ljusast ut. Många människor jobbar för att umgås och prata om lättsamma vardagliga små händelser, mitt mål har varit ett annat än att springa runt runt i det ekorrhjulet, jag ville vidare. Idag vet jag att flera av personerna på det gamla jobbet fortfarande är kvar där, antagligen trivs de bra eller åtminstone vantrivs de inte. Hoppas jag. Jag hyser inget förakt mot den typen av människor men om man vill någonstans ekonomiskt så tror jag att man måste ägna mer tid åt själva affärerna och mindre tid åt vardags shit-chattet.
Där hemma hade vi det tufft ekonomiskt sedan några år tillbaka då hyran dubblats pga ett stambyte. Ibland var det på gränsen till att det fanns pengar till mat, detta gav upphov till mycket klagande och oro. Jag ville aldrig att mina barn skulle uppleva den situationen i framtiden. En av de hårdaste slagen var när min mor var tvungen att ge upp en av sina livs drömmar som hon kämpat länge för pga tillfälliga ekonomiska trångmål. Jag tror att det slog an en stark sträng i mig som har varit en av de bakomliggande faktorer som drivit mig sedan efter. Jag skall aldrig bli begränsad av ekonomiska faktorer i strävan efter att uppfylla mina drömmar löd mitt inre budskap. Ingenting skulle hindra mig från att uppnå den ekonomiska trygghet som krävdes för att skapa ett rikt och fritt liv.
Kanske var det dessa upplevelser som gjorde den stora skillnaden. De flesta av mina vänner har troligtvis inte upplevt samma ekonomiska besvär i sin uppväxt och de verkar inte heller ha ett lika stort begär efter att tjäna pengar och lägga dem på hög. Jag vill dock påpeka att min familj inte levde i någon 100%ig ekonomisk misär med socialbidrag och kronofogdar men vi var helt klart inte längre än ett par hundralappar per månad ifrån det den värsta tiden. Man kanske skulle kunna säga att det rent av var en ekonomisk nära döden upplevelse som fick mig att se på privatekonomi och pengar på ett helt nytt sätt efteråt, precis som de som överlever en dödlig olycka ser på livet på ett nytt sätt därefter.
För mig har följaktligen alternativet till att vara rik känts för smärtsamt för att jag skulle kunna uthärda det. Jag har aldrig klarat av att jobba med folk jag inte själv valt att ha omkring mig, att vara tvingad till uppgifter som någon annan bestämt eller inte ha möjlighet att själv sätta gränser för hur mycket jag kan tjäna/spara/spendera. Jag har helt enkelt varit tvungen att bli ekonomiskt oberoende så snabbt som möjligt för att kunna känna mig bekväm med min tillvaro. Om jag inte hade valt "the road to riches" så hade jag nog känt mig kvävd och hämmad oavsett vad jag jobbat med. Idag känner jag mig mycket mer tillfreds med livet än då jag inte hade pengar, jag skulle säga att min förvärvade ekonomiska trygghet har varit en av de största nycklarna till det goda i mitt liv.
Jag avslutar med ännu ett citat, jag är en sucker för citat:)
Om man inte finner sig i någonting annat än det man vill ha är det heller inte någonting annat man kommer att få.
Etiketter:
Drivkrafter,
Min bakgrund,
Målsättningar
tisdag 12 januari 2010
Dagens köp och sälj
Sålt av 20% av mitt innehav i SAAB efter ca 100% uppgång. Risk/Rewarden gissar jag har förändrats från att enligt min egna uppskattning vara ca 30% nedsida och 200% uppsida vid köpet på 60kr till att idag vid kurs 120kr vara ca 50% nedsida men bara 50% uppsida. Jag äger helst inte för mycket i ett bolag som inte är riktigt kvalitativt om jag anser att uppsidan bara är ca 50%. Enligt min omviktningsstrategi så skall undervärderingscase viktas om till fördel för stabila bolag jag tror på långsiktigt. Igår köpte jag Proctor & Gamble för $59 t.ex.
Sålt av 50% av mitt innehav i AarhusKarlshamn. Bolaget börjar närma sig ATH nivåer. Risk/Rewarden är betydligt lägre idag än när jag köpte dem, ungefär med samma procentnivåer som för SAAB ovan. (GAV 98kr, sålt 169kr)
Ökat i Nordic Service Partners. Insiderköp av en av storägarna som ökar till 10% är positiva nyheter. Jag gissar att konkursrisken är relativt låg idag när McDonalds gamle CFO vågar öka så pass mycket i bolaget. NSP är ett av de bättre Risk/Reward casen på börsen idag enligt mig. Snart äger jag 0,4% av hela bolaget, min största andel av ett noterat bolag någonsin.
Framtidsscenarion: I bästa fall mångdubblas investeringen och jag tjänar nån miljon. I värsta fall går kursen ner mot lägstanivåerna igen på ca 5kr. Då har jag faktiskt en vag idé om att köpa in mig riktigt stort och försöka gå med i styrelsen för att få ordning på skutan eller i alla fall få bättre insikt i bolaget. Så svårt borde det inte vara att få en hamburgerkedja med Burger Kings varumärke att gå runt på sikt.
Köpte även en chanspost i CMED. Något så ovanligt som ett kinesiskt bolag med en helt ok utdelning på 3,5%. P/E tal på ca 10 vilket får anses som lågt. Har haft problem nu i krisen och har en svag balansräkning men om de klarar sig så kan de nog bli bra på sikt. De verkar inom läkemedelsbranschen och har en befintlig försäljning (dvs inget förhoppningsbolag där allt hänger på något patent) så det borde vara någorlunda goda förutsättningar för att överleva.
När det gäller köp i amerikanska aktier brukar jag bland annat kolla upp dem på fool.com. Alltid bra med både positiva och negativa kommentarer om ens innehav.
Till sist. Hur köpa OMX index till 30% reapris? Jo, genom Industrivärden C, substansvärde 116kr, dagskurs 83kr. Om jag ägde t.ex. Avanza Zero skulle jag sälja dem direkt och köpa Indu C istället. 30% rea är helt enkelt för bra för att tacka nej till även om utvecklingen kan diffa några procent mot index.
Etiketter:
AarhusKarlshamn,
CMED,
NSP,
Proctor Gamble,
SAAB
måndag 11 januari 2010
Min portfölj - Medellångsiktiga innehav
Kombination av något undervärderade bolag som även kan tänkas vara kvar i min portfölj långsiktigt om de presterar fundamentalt. Totalt utgör dessa bolag ca 15% av min totala portfölj. De är här listade i fallande storleksordning.
Outokumpu - Stabilt finsk bolag, potentiellt hög direktavkastning när konjunkturen vänder, bra med lite diversifiering i mina innehav valutamässigt. GAV - 11E
France Telecom - Utdelningscase, stort bolag, torde vara ganska stabilt, något av en utility aktie. GAV - $26
Rautaruukki - Liknande som Outokumpu men något yngre bolag. GAV -13E
Enel - Energibolag, jag vill ha en viss del energibolag i min portfölj. Då jag inte vet vilka som kommer vara vinnare på lång sikt diversifierar jag mig på flera innehav. God utdelning, svag balansräkning, potential på uppsidan stor om de sänker risken i balansräkningen. GAV-4E
BristolMyersSquibb - Läkemedelsbolag, lågt P/E-tal, diversifiering, god direktavkastning. GAV - $20
East Capital Explorer - Hög substansrabatt, exponering mot tillväxtmarkander, negativt med höga fondavgifter men så länge substansrabatten kvarstår tycker jag den överväger till ECEXs fördel. GAV - 46kr
Uponor - Finskt industribolag, god direktavkastning historiskt, ligger med god vinst i dem men behåller tills de blir "övervärderade". GAV - 8 E
AT&T - Amerikanskt telekom bolag motsvarande vårt TeliaSonera ungefär, bättre direktavkastning dock, USD/SEK kursen betyder mycket i denna investering då kursen är ganska trögrörlig. Bör vara ganska låg risk på nedsidan. GAV - $26
NCC - Har sålt av det mesta av mina NCC med god vinst sedan inköp. Behåller en liten post som minne:) Kommer börja öka på igen om den faller under 70kr. GAV - 55kr
Dell - Möjligen något undervärderat bolag, inspirerande huvudägare (Michael Dell). GAV- $15
Bank of America - Liten post som blivit kvar, har otroligt nog lyckats gå på plus i BAC mellan 2007-2009, haft tur i mina inköp och försäljningar, kunde gått illa. Köpte först in dem på ca $34, sålde med någon dollar i förlust. Köpte sedan in dem igen på ca $20, sålde på $35. Sedan rasade de till $3, jag köpte på ca $7, sålde hälften på ca $15 och resten har jag kvar idag. Ibland har man tajming.
Midway - God historik, bra ägare, god direktavkastning, ok värdering, bra potential. Ökar gärna på ordentligt vid kursdipp. GAV - 28kr
Endesa - Samma anledning som enel. Ägs till största delen av Enel. GAV - 21 E
Nokia - Lågt värderat historisk sett till P/S-talet, extremt bra exponering på tillväxtmarknader, starkt varumärke, kortsiktiga motgångar som jag dock tror att de övervinner. GAV - 92kr (samt utställda säljoptioner på 60kr i september 2010)
REC - Liten post, kommer äga dem indirekt genom Orkla också. God uppsida på lång sikt om de förbättrar tekniken med solkraft, det behöver bli billigare relativt annan energi. GAV - 38 NOK
Vietnam Open End Certifikat - Liten post, en marknad jag tror på på lång sikt, de tar över mycket industriverksamhet från Kina. GAV 48
Poolia - God utdelning historiskt, bransch jag tror på. GAV - 28kr
Statoil - Bra direktavkastning, stabilt bolag, behöver läsa på mer om jag ska investera mer. GAV - 120 NOK
Aker Asa - Intressant bolag, hög substansrabatt, stark huvudägare som dock har ganska hög risk i sina affärer historiskt. Kommer öka om kursen dippar ner. GAV - 150 NOK
Vitrolife - Liten post, ett av få innehav som jag inte tycker är undervärderat alls eller har god direktavkastning. Enda anledningen till innehavet är att potentialen är god, tillväxten stor och jag gillar deras bransch. GAV - 30kr
Intoi - Låg värdering vid köp, god direktavkastning. Valde att behålla Intoi men sålde av Connecta efter att båda stigit kraftigt sedan inköp. GAV - 15 kr
YIT - Finskt bolag, stabila delar t.ex. fastighetsförvaltning, bredbandsinstallationer. Sålt av halva innehavet efter god uppgång. GAV - 7 E
GlaxoSmithKline - Tillverkar en medicin jag behöver, god direktavkastning, okonjunkturkänsligt. GAV - $35
Cascal - Mkt liten post, goda tillväxtutsikter, verkar inom vattenbranschen som jag tror på. GAV - $6
LilyEli - God direktavkastning, okonjunkturkänsligt bolag. GAV $32
AmerSports- Bra uppsida om de klarar sig, tror på sportbranschen långsiktigt. GAV - 6 E
HomeMaid - Tror på hemhjälpsbranschen, känner att jag vill skaffa städerska själv snart:) Väldigt liten post. GAV - 2kr
MAN - Liten post, köper mer om de går ner, säljer av om de når upp till gamla ATH nivåer utan fundamentala grunder. GAV ca 20% under dagskurs
Transatlantic - Liten post, god utdelning vid bra konjunktur, stabil kudde med isbrytningen. GAV - 28kr
AddTech - God direktavkastning, god tillväxt, verkar ha klarat sig rätt bra trots allt. GAV - 85kr
JPM Africa - Mkt liten post, mest för att det är kul att ha en fot inne i afrika också:)
Chiquita - Liten post, Bananer äter vi nog ett tag till. Var lågt värderade vid köp. GAV - $9
GE - Liten post, kan gå bra om de vänder skutan. GAV $14
MAY - The malaysian fund på NYSE, litet bet på den malaysiska markanden. Behöver kolla upp den närmare om jag ska öka, mkt liten post i dagsläget. GAV $6
Dagens köp och försäljningar.
Kurserna i Securitas och Orkla som jag gärna vill köpa in har inte gått som jag helst velat. Avvaktar därför inköp, jag ogillar att jaga stigande aktier. Istället riktar jag in mig på att ställa ut säljoptioner i bägge bolagen för att få en "tröstpeng" motsvarande utdelningen ungefär ifall de inte dippar. Väntar på att få grön gubbe för optionshandel på Norska börsen sen får jag se om jag får tillräckligt bra betalt för att optioner ska vara värt att ställa ut.
Sålde lite NOTE-aktier. Hade fått in lite för många av dem pga ett gammalt köp som blev fel, kunde nu avyttra de överflödiga med mindre vinst efter att ha väntat några månader.
Ökade innehavet i NSP marginellt. Insiderköp förra veckan av en storägare kan vara ett bra tecken. Kursen har dippat lite på sistone också.
Ökade mitt innehav i PG med 50% då de gick ner ca 2% i inledande handeln, de har nu redan hämtat sig en del. Även dollarn var billig idag varför köpet kändes ganska bra tajmat. PG utgör nu ca 4% av den totala portföljen. Jag tror dagens dipp var en överreaktion på ett analytiker-uttalande. PG är ett innehav jag kommer låta variera mellan ca 2-8% av portföljen beroende på kursnivå. Kommer att utöva så kallad swingtrading i dem. Detta gör jag endast i väldigt stabila bolag då jag inte vill använda mig av nedsnittning i bolag med någon som helst konkursrisk.
Apropå analytiker, dessa herrar ger jag verkligen inte mycket för. De må vara duktiga på att analysera bolagen i sig, men att förstå om bolaget är prisvärt eller inte till aktuell aktiekurs har de aldrig lyckats med särskilt bra. Särskilt dåliga är de på att förstå Risk/Reward aspekten av aktievärdering vid extremnivåer i kurserna. Att t.ex. skrika sälj när Boliden stod i 15 kr och nu köp när de står i 100 kr talar för sig själv tycker jag. Jag skulle aldrig köpa ett bolag som Boliden idag efter 500% uppgång och avsevärt mycket sämre Risk/Reward än för ett år sedan.
lördag 9 januari 2010
I've got my mind set on you - Orkla
Jag har efter viss efterforskning kommit fram till att Orkla på Norska börsen kan ge en god riskjusterad avkastning relativt många andra storbolag i norden. De har god historik, stark huvudägare av kött och blod, god utdelningshistorik, diversifierade verksamheter med några mycket starka varumärken, relativt låg fallhöjd.
Jag tänker inte beskriva bolaget här, det gör de bättre själva i den här pdf-prestentationen. Anmärkningsvärt är att de lyckats ge en avkastning inkl återinvesterade utdelningar på hela 23% per år sedan 1982, Warren Buffet-klass på dem sifforna skulle jag säga. Om jag ska vara lite kritisk så är det i sådant fall att deras innehav i REC idag utgör en ganska stor del av Orkla och en betydande del av framtida avkastning kommer att höra ihop med hur REC utvecklar sig. Jag är dock relativt positiv till REC utifrån dagens värdering. Jag tror på solkraft på lång sikt och hoppas att allt tal om jättesolkraftsanläggningar i Sahara kan bli verklighet.
Nu ska jag gå igenom lite olika aspekter jag beaktar vid ett köp av lite större storlek än de mindre genomtänkta "chansposterna" i undervärderingscasen.
Årsredovisningar
Innan jag gör ett större köp kommer jag att granska årsredovisningar lite noggrannare än hittills. Nu har jag endast skummat den senaste samt en 5 år gammal årsredovisning. Om kursen når dit jag vill ha den för köp kommer jag att läsa igenom årsredovisningarna lite noggrannare för att leta efter risker t.ex. stora lån i balansräkningen och deras räntekostnad, delar av verksamheten som är svaga, potential i de olika verksamheterna tillväxtmässigt, ägarsituationen, ledning, etc.
Teknisk analys
Jag har även studerat grafer över kursen senaste 20 åren samt närmare tidsperioder. Jag använder mig till viss del av enklare teknisk analys när det gäller inköp av långsiktiga innehav. Detta för att försöka tajma en kortsiktig låg nivå prismässigt. De nedre bollingerbanden som jag tittar på ger kurs 53NOK, de övre ger kurs 58NOK. Vilket gör att jag tar sikte på att börja köpa i nedre delen av den rangen, dvs runt 53-55NOK max.
Kurshistorik
Jag vill gärna veta vad som hänt med kursen när panik infunnit sig på marknaden senast. Lägsta nivå var ca 33NOK när börsen bottnade 2008. Räknat från en inköpsnivå runt 54NOK ger det en fallhöjd på ca 40%. Jag vill helst inte ha en sådan här typ av potentiell fallhöjd på över -50% i mina större investeringar. Det betyder att jag tycker att Orkla kan vara köpvärd upp till ca 65-70NOK enligt denna principen.
Utdelning
Orkla har haft mycket god utdelningshistorik med höjningar de flesta åren, senast var utdelningen 2,25NOK/aktie och jag tror att den kommer bestå i år. Detta ger en direktavkastning på ca 4% idag, klart godkänt för mig med tanke på den goda historiken av utdelningstillväxt över tid.
Optionsstrategier
I de bolag jag kan tänka mig att äga minst ett par 1000 aktier i och som har optioner knutna till sig har jag börjat använda mig av en optionsstrategi för att öka avkastningen. Jag ställer ut säljoptioner på lite längre sikt och får därmed in en premie för löftet jag tar på mig om att köpa aktien till en kursnivå snäpet under dagens om ungefär 6-12 månader framåt. Denna strategi tillämpar jag uteslutande i bolag där jag anser konkursrisken vara obefintlig och fallhöjden relativt låg. Jag skulle t.ex. aldrig ställa ut optioner i ett bolag som Boliden eller Swedbank där man inte har en fundamentalt stabil substans i bolaget som kan stå emot en superdepression.
I Orkla funderar jag på att ställa ut säljoptioner med lösendatum i antingen Juli eller Oktober 2010. Om jag t.ex. väljer att ställa ut säljoptioner motsvarande 1000 Orkla aktier med lösenkurs 47NOK i Oktober 2010 så får jag i dagens läge in en premie på ca 2600NOK. Om Orkla håller sig över 47NOK fram till oktober så händer ingenting och jag behåller bara de 2600NOK. Om Orkla faller under 47NOK så kan jag bli tvungen att köpa 1000 aktier á 47 NOK när så sker oavsett när det sker och oavsett hur lågt de står i kurs ändå fram tills Oktober. Jag kan alltså bli tvungen att köpa 1000 Orkla aktier för 47NOK/st fast att priset på marknaden bara är 40NOK till exempel. Om detta skulle ske så är jag dock ändå nöjd med att få köpa Orkla för 47NOK - 2,6NOK som jag fått i premie, alltså blir inköpspriset de facto 44,4NOK om jag blir löst på optionerna, en mycket bra ingångskurs på lång sikt i Orkla enligt mig. Min förhoppning i detta fallet är att Orkla skall falla under 47NOK för att jag vill bygga en position i dem på mellan 10-50000 aktier beroende på hur billigt jag får dem. Om de inte går ner så är det synd men då får jag i alla fall in en tröstpeng i form av premien från säljoptionerna och jag kan fortsätta att ställa ut fler säljoptioner framöver och tjäna pengar på Orkla fast att de inte går ner i pris och jag kan köpa in dem. En regel när man skall ställa ut säljoptioner är att man alltid måste ha de pengar som man lovar att köpa aktien för om den faller i pris. I Orkla-fallet måste jag alltså ha 47000NOK redo att köpa in aktien för ifall den går under 47NOK före oktober.
Liknande strategi som ovanstående kommer jag även att applicera på Securitas i år.
Det har tagit mig flera år av läsande och räknande för att förstå mig på optionshandel och riskerna med det innan jag började använda mig av dem. Mina första affärer förlorade jag dessutom pengar på. Jag rekommenderar ingen att handla med optioner utan att veta exakt vad man gör.
Oj vad hungrig jag blivit av att jobba med strategin för den här investeringen, hjärnan drar mycket ström när den går på fullvarv. Synd att jag har slut på min favorit, frysta Grandiosa Pizzor från... just det Orkla.
Etiketter:
Min investeringsprocess,
Optioner,
Optionsstrategier,
Orkla
torsdag 7 januari 2010
Runda på stan - dagens aktieköp
Ibland känner jag stor inspiration inför min sysselsättning, stockpicking. Att ligga hemma i sängen och vara småsjuk är en perfekt omständighet för att leta bolag.
Idag var jag dock runt på stan och kollade på rean. Dock inte för att köpa någonting utan för att kolla upp bolagen man "ser på stan". Att gå runt ute och få inspiration till bolag att detektivisera vidare i är en skön omväxling till att bara sitta vid datorn och skumma kurslistor. De bolag jag noterat under dagen och valt att kolla upp är; Mango, Timberland, Vero Moda, Esprit, Lacoste, Boomerang, HenriLloyd, Biotherm, Mexx och Quicksilver.
Resultat:
Mango- mkt bra tillväxtbolag i klass med HM, dock ej börsnoterat.
Mexx - ägs av LIZ på NYSE börsen, verkar ha stora problem, men stor potential, god risk/reward, blir nog en mikroskopisk chanspost här ändå.
Lacoste- privatägt
Quicksilver - NYSE-listat, lågt värderat, God risk/reward, blir en liten chanspost
Timberland - NYSE-listat, ganska normalt värderat, kanske köper lite om den går ner minst 30%
Vero Moda -privat tyvärr, verkar bra
Boomerang- ägs av Priveq, private equity bolag.
Biotherm- ägs av L'oreal som i sin tur ägs av bl.a. Nestlé som förhoppningsvis snart ägs av mig om priset går ner lite:)
Esprit - läste om detta bolag tidigare på ett forum och har kollat upp det, hälften så hög värdering som HM, högre tillväxt de senaste decenniet, enligt mig tillfällig svacka i försäljningsökningen. Det blir en mindre post i bolaget som går att handlas via tyskland.
Dagens inköp:
Blev en chanspost i Liz Claiborne (LIZ) motsvarande 0,1% av totala portföljen. En chanspost i Quicksilver (ZQL) motsvarande 0,2% av totala portföljen. Jag fick också köpt en post i Dole Food motsvarande 0,3% av totala portföljen. På säljsidan fick jag iväg ca hälften av mitt innehav i UNG, naturgas dvs. Jag känner en viss tveksamhet till själva ETF'n som investeringsform för naturgas då jag läst på en del och funnit att den inte korrelerar exakt med underliggande varan. Jag sålde även av det sista av mitt innehav i Realty Income Group efter en vinst på ca 50% totalt. De har en utdelningsandel på över 150% vilket känns ohållbart i längden.
Dagens promenad i stan har alltså lett till köp i LIZ och Quicksilver, båda små chansposter som ingår i min chanspostdel med undervärderingscase av portföljen. Totalt har jag nu ca 50-70 bolag i denna del av portföljen varav hälften av dem är riktigt små poster. Ska bli spännande att se vilka som klarar sig och
vilka som konkar. För mig räcker det om bara ca 10-20% av bolagen överlever och återgår till normal lönsamhet för att jag skall göra goda vinster. För mig handlar investeringar i aktier inte bara om att hitta de bästa bolagen, det handlar också om att få mesta möjliga värde för pengarna, högst riskjusterad avkastning på investerade pengar och fördelaktigast möjliga risk/reward.
Kursrörelser i veckan.
Mest anmärkningsvärt är uppgången i Kraft foods efter Warren Buffets uttalanden om att han emotsäger sig en nyemission i bolaget. Kraft är mitt största innehav i ett enskilt bolag (Industrivärden består ju av olika bolag) så det känns kul att det händer positiva saker där. Att ha Warren Buffet på sin sida känns som en extra säkerhet, utan honom som största ägare i Kraft hade jag nog inte vågat vara lika tungt exponerad i dem som jag är. Och nu får jag bevis på att Buffets ägarskap i Kraft faktiskt makes a difference. Kul. Om Kraft fortsätter upp och blir "normalt" värderade får jag börja fundera på hur stort innehav jag skall ha i dem. Troligtvis viktar jag i sådant fall ner Kraft innehavet en del till fördel för PG och JNJ som i grund och botten är snäppet bättre bolag enligt mig på lång sikt(högre marginaler, bättre tillväxt, starkare varumärken).
Norske Skog går bra idag (upp 10%)pga höjda tidningspapperspriser men framför allt ett pga uttalande från en av mina personliga "idoler" Kristoffer Stensrud från Skagen Fonder (se uttalandet här) om att NSG är ett undervärderat bolag. Riktigt kul att legenden Stensrud uppmärksammat detta bolag också. Sent skall marknaden vakna. Huruvida jag skall behålla eller sälja aktien avgörs dock inte av dagskursen eller expertutlåtanden utan av informationen som framkommer om bolaget fundamentalt. Stensruds uttalande gör mig dock en smula mer säker på min egen analys av NSG och det blir kul att se vad som händer framöver. Ser fram emot att läsa nästa kvartalsredovisning. Jag står fast vid att Norske Skog är ett av de större bolagen på de Nordiska marknaderna med bäst Risk/Reward. Som med alla undervärderingscase gäller dock diversifiering, diversifiering och diversifiering. Även om jag tror att Norske Skog kan bli en bra affär skulle jag aldrig låta innehavet uppgå till mer än några procent av min totala portfölj.
onsdag 6 januari 2010
Min portfölj - Långsiktiga innehav
Långsiktiga kvalitativa innehav som antingen ökas på vid dippar eller när det är dags för omviktning från fullvärderade undervärderingscase. Jag har inte inkluderat mina största innehav här. Dessa innehav varierar mellan ca 0,3-1% vardera av den totala portföljen. Tillsammans utgör de ca 10% av den totala portföljen.
Långsiktiga innehav:
Diageo (God direktavkastning, Förstklassiga varumärken, ej konjunkturkänslig bransch, Hög avkastning på eget kapital, relativt låg värdering) GAV - $61
SkagenGlobal (Mkt god historik, Kompetent förvaltare, Diversifiering worldwide, ett av få fondinnehav) GAV - 790
Johnson & Johnson (Mkt god historik, relativt låg värdering, ej konjunkturkänslig bransch, goda tillväxtutsikter, ett av världens bästa företag enligt mig, kommer öka vid kursdipp eller svagare dollar) GAV - $57
Unilever (God direktavkastning, Förstklassiga varumärken, ej konjunkturkänslig bransch, kommer öka på vid kursdipp) GAV - $24
Heinz (God direktavkastning, Starka varumärken, ej konjunkturkänslig bransch, goda tillväxtutsikter, kommer öka vid kursdipp) GAV - $35
Altria (Mkt god historik, Mkt hög direktavkastning, ej konjunkturkänslig bransch, gillar dock inte branschen personligen så om folk slutar röka och bolaget går i konkurs kommer jag att vara glad ändå:) GAV - $17
Veolia (Intressant bransch, ett av världens största bolag inom vattenhantering, god direktavkastning, goda tillväxtutsikter) GAV - $28
RWE (Tyskt energibolag, mkt hög direktavkastning, möjligtvis en hel del undervärderat) GAV €65
Suez (Franskt bolag inom energi och vattenhantering, god direktavkastning, ska läsa på mer innan eventuell påökning) GAV - €28
EON (Tysk energijätte, god direktavkastning, Pstabilt bolag) GAV - €26
Pfizer (Läkemedelsbolag, en del av mina läkemedelsbolag där jag valt ut ca 25% av de stora läkemedelsbolagen vilka jag tror mest på) GAV - 115kr
Philips (God direktavkastning, god tillväxtpotential, relativt hög försäljningsandel i tillväxtmarknader) GAV - $19
Fortum (God direktavkastning, stabilt bolag) GAV - €17
Conagra (Stabil bransch, behöver läsa på mer om bolaget) GAV - $18
JCDecaux (Intressant bransch, diversifiering, har varit mkt lågt värderat, starka ägare) GAV - €10
Orkla (Mkt god historik, god utdelningstillväxt, ägare av kött och blod, intressanta innehav, kommer öka på ganska stort vid kursdipp) GAV 55 NOK
AKER ASA (Stark huvudägare jag tror på, hög substansrabatt, stor potential både på kort och lång sikt, god direktavkastning, kommer öka på vid kursdipp) GAV 150 NOK
tisdag 5 januari 2010
Inköpslista aktier
Nytt år nya investeringar.
Efter att ha sålt av några aktier före nyår är det nu dags att vikta upp igen. Det som blev sålt var större delen av Vostok Nafta, New Wave, Securitas och 10% av Kraft innehavet.
Av försäljningarna kommer jag vikta tillbaka i alla innehaven förutsatt att kursen går ner under försäljningspriset. Hittills har de snarare gått åt andra hållet. Helst vill jag köpa tillbaka Securitas till under 69kr. Tills vidare nöjer jag mig med att sitta på utställda säljoptioner i Securitas med strike pris 60kr. Jag kommer fortsätta ställa ut säljoptioner i Securitas tills jag har köpt in aktien igen.
Det är alltid kul att köpa nytt, men det är viktigt att komma ihåg att den långsiktiga vinsten görs just vid köptillfället.
De bolag jag vill köpa eller öka i på kort sikt är följande:
Dole food
Orkla
Aker
Eon
GlaxoSmithKline
JnJ
PG
Diageo
Jag vill se en liten prisdipp innan jag börjar köpa något av dem förutom Dole som skall inhandlas snarast möjligt. Dole är ett av världens största fruktföretag och värderingen är väldigt låg för tillfället pga stora skulder i balansräkningen. Därför blir det en väldigt liten chanspost motsvarande ca 0,2-0,3% av totala portföljen. Här är en analys som förklarar rätt väl varför Dole kan vara intressant. Förutom Dole är jag mest sugen på Orkla och Aker. Jag äger redan en liten post i båda bolagen med kan tänka mig att öka så att de uppgår till en bit över 1% vardera av totala portföljen. Orkla vill jag äga långsiktigt, det är ett så kallat konglomerat med massa olika verksamheter och underliggande innehav. Historiken är mycket god och bolaget ägs av en framgångsrik entreprenör vilket är ett stort plus. Även Aker har en stark huvudägare och många spännande underliggande innehav, Aker handlas även med en stor substansrabatt.
Idag blev det dock inget köp i något av ovanstående bolag, däremot i AT&T. Det var en uppviktning av ett mindre innehav som initierades för ett par månader sedan. Nu utgör AT&T och Verizon ca 1% av den totala portföljen vardera. Eftersom jag inte har stenkoll på vilket av bolagen som kan tänkas prestera bäst på sikt så fördelar jag innehavet lika mellan dem. Båda bolagen har en fin direktavkastning på ca 6%. Betydligt mer än vårt TeliaSonera kostar på. Deras intäkter är dock enbart i USD varför dollarn kan komma att påverka värdet på innehaven i mycket stor grad. Inköpen har gjorts till ca 7 SEK/USD.
Efter att ha sålt av några aktier före nyår är det nu dags att vikta upp igen. Det som blev sålt var större delen av Vostok Nafta, New Wave, Securitas och 10% av Kraft innehavet.
Av försäljningarna kommer jag vikta tillbaka i alla innehaven förutsatt att kursen går ner under försäljningspriset. Hittills har de snarare gått åt andra hållet. Helst vill jag köpa tillbaka Securitas till under 69kr. Tills vidare nöjer jag mig med att sitta på utställda säljoptioner i Securitas med strike pris 60kr. Jag kommer fortsätta ställa ut säljoptioner i Securitas tills jag har köpt in aktien igen.
Det är alltid kul att köpa nytt, men det är viktigt att komma ihåg att den långsiktiga vinsten görs just vid köptillfället.
De bolag jag vill köpa eller öka i på kort sikt är följande:
Dole food
Orkla
Aker
Eon
GlaxoSmithKline
JnJ
PG
Diageo
Jag vill se en liten prisdipp innan jag börjar köpa något av dem förutom Dole som skall inhandlas snarast möjligt. Dole är ett av världens största fruktföretag och värderingen är väldigt låg för tillfället pga stora skulder i balansräkningen. Därför blir det en väldigt liten chanspost motsvarande ca 0,2-0,3% av totala portföljen. Här är en analys som förklarar rätt väl varför Dole kan vara intressant. Förutom Dole är jag mest sugen på Orkla och Aker. Jag äger redan en liten post i båda bolagen med kan tänka mig att öka så att de uppgår till en bit över 1% vardera av totala portföljen. Orkla vill jag äga långsiktigt, det är ett så kallat konglomerat med massa olika verksamheter och underliggande innehav. Historiken är mycket god och bolaget ägs av en framgångsrik entreprenör vilket är ett stort plus. Även Aker har en stark huvudägare och många spännande underliggande innehav, Aker handlas även med en stor substansrabatt.
Idag blev det dock inget köp i något av ovanstående bolag, däremot i AT&T. Det var en uppviktning av ett mindre innehav som initierades för ett par månader sedan. Nu utgör AT&T och Verizon ca 1% av den totala portföljen vardera. Eftersom jag inte har stenkoll på vilket av bolagen som kan tänkas prestera bäst på sikt så fördelar jag innehavet lika mellan dem. Båda bolagen har en fin direktavkastning på ca 6%. Betydligt mer än vårt TeliaSonera kostar på. Deras intäkter är dock enbart i USD varför dollarn kan komma att påverka värdet på innehaven i mycket stor grad. Inköpen har gjorts till ca 7 SEK/USD.
fredag 1 januari 2010
Min aktiestrategi idag - Omviktningsstrategin
En kortfattad beskrivning av min strategi för aktieinvesteringar de närmsta åren framöver.
Förr var strategin att köpa vid ras, behålla tills efter dubbling eller mer, sen lägga mig i räntebärande i väntan på nästa ras. Ingång vid rasen samt utgång vid uppgångarna skedde här stötvis och inte allt på en gång.
Hädanefter är strategin att köpa efter ras, behålla tills dubbling eller mer sen vikta om portföljen till stabilare aktier som ej kommer falla lika mycket som index vid ras. Skillnaden mot förut är alltså att jag viktar om mot "säkrare" aktier efter uppgång istället för räntebärande. Jag kallar aktuell strategi för "omviktningsstrategin". Idag har jag t.ex. bytt ut de mest konjunkturkänsliga bolagen jag köpte 2008 mot mat, läkemedel, säkerhet och energi inriktade bolag som har väsentligt lägre fallhöjd än de bolag jag köpte på botten. Skulle dessa "stabila" bolag jag har idag stiga till skyn värderingsmässigt så blir det nog till att vikta om mot räntebärande eller obligationer. Men då pratar vi väldigt höga värderingar dvs P/E och P/S tal långt över deras historiska snitt.
Såhär inför 2010 känns detta riktigt bra. Jag gillar dessa lugna väntans tider på det ultimata upplägget för ett perfekt baseballslag som Warren Buffet uttryckt det. Den enda risken jag sitter på är ifall mina "stabila" aktieinnehav alla skulle rasa stort på samma gång. Jag tror att risken är ganska liten. Att kraft foods, astrazeneca, securitas, sca, pg, verizon, naturgas, m.fl (totalt ca 50-60% av portföljen) alla påverkas likadant samt mer negativt än under 2008 tror jag är osannolikt. De verkar i helt olika branscher (varav alla branscher är relativt konjunkturokänsliga och icke-korrolerande med varandra), i olika valutor, på olika marknader och de är bland de tryggaste bolagen i sin respektive sektor.
Anledningen att jag nu använder denna "omviktningsstrategi" istället för den gamla strategin där det var antingen aktier eller räntebärande beror på att jag vet mycket mer om börsens bolag idag än vid IT-raset och åren därefter då jag var aktiv sist.
En annan viktig anledning är att börsen är väsentligt lägre värderad idag än den var vid IT-bubblan tiden. Alltså är chansen att vi får en långsiktig uppgång utan betydande ras större idag än vid IT-perioden. I det fall vi får en långsiktig uppgång utan ras kommer även de "säkra" aktier jag valt idag att prestera betydligt bättre än räntebärande.
Etiketter:
Investeringsstrategier,
Min portföljstrategi,
Omvikningsstrategi
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)