onsdag 30 december 2009

2009 SammanfattningMan måste säga att året varit förträffligt ur ett avkastningsperspektiv. Ca 100% upp på ett år, 50 procentenheter bättre än OMX. Detta beror på en enligt plan utförd strategi som inleddes redan i början på 2008 då jag började köpa aktier i takt med att börsen började gå ner. (År 2007 låg jag fortfarande med alla pengar dels i likvida medel samt på 5%-igt sparkonto) När raset accelererade i oktober/november 2008 gick jag loss ordentligt och ökade på för varje dag det rasade. Det gjorde ont ett bra tag, jag mådde faktiskt väldigt dåligt psykiskt om jag ska vara ärlig, mer om just den upplevelsen senare. Hur som helst, i början på 2009 låg jag väldigt tungt investerad med högre lån än idag och i en mix med mycket mer konjunkturkänsliga aktier bland andra; Nobia, Gunnebo, MTG, NCC, Boliden, Lunding Mining, Millicom, Transcom, PA Resources, Stora Enso med flera med flera, mer om dessa affärer senare. I och med att jag följt min strategi hårt så har jag lyckats köpa väldigt nära bottennivåerna i de flesta fall.

Så här i efterhand är de största misstagen jag gjort att sälja av med vinst för tidigt. Att ta en vinst på 100% eller mer har känts för bra för att avstå men i vissa fall har det fortsatt upp med flera 100% till, de mest smärtsamma exemplen på detta är i mitt fall Boliden, JM och Eniro som jag missade merparten av uppgången i.

Mitt största innehav under 2009 har dock varit Industrivärden C. Uppgången summerar där till ca 100% hittills inklusive erhållen utdelning. Att köpa Industrivärden med 30% substansrabatt för ca 45kr när det var klart att utdelningen skulle bli ca 4kr i april kändes som en "no brainer". Det var det också. Det finns många fina minnen från 2009 som jag kommer ta med mig i framtiden. 2009 är året jag tjänade min först dollarmiljon tack vare min investeringsstrategi.

Nästa år har jag positionerat mig inför flertalet olika situationer. Jag gissar att året slutar på mellan +30% till -50% för OMX. Oavsett var däremellan vi hamnar så kommer jag att vara nöjd med utvecklingen och göra goda affärer. Får vi ett nytt börsras så blir det fyndköp igen vilket nog är vad jag hoppas mest på. Går det upp så blir det lite mer försäljningar av det som gått upp mest. Står det still så sitter jag också still i båten och inkasserar utdelningar. Sannerligen en skön sits att sitta i inför 2010, jag kommer att luta mig tillbaka och bara enjoy the ride wherever it takes me.

tisdag 29 december 2009

Min portfölj - UndervärderingscaseHär är mina nuvarande undervärderingscase, de uppgår till mellan 0,1 och 0,9% av den totala portföljen vardera. Tillsammans uppgår de till ca 10% av den totala aktieportföljen. Vissa av dem har redan gjort större delen av sin resa från bottennivåerna, vissa av dem kommer att stiga på lite sikt, vissa av dem kommer nog aldrig att stiga, vissa av dem kanske går i konkurs. Denna del av portföljen är både kul att jobba med och på sikt tror jag att den kommer att slå portföljens totala utveckling, dock till väsentligt högre risk och volatilitet. En hel del undervärderingscase som jag haft under 2008/2009 är redan avyttrade, jag skriver mer om dem i kommande inlägg om mina vinst- och förlustaffärer. Annat som kan nämnas om nedanstående innehav är att jag inte gjort en lika grundlig analys av dem som de mer långsiktiga bolagen. Det finns självklart negativa delar i alla dessa bolag, annars skulle de ju inte vara undervärderade. Det handlar här om att uppskatta risk/reward ration i bolaget, väga det onda mot det goda. De undervärderingscase som jag redan nämnt i samband med mina större innehav ingår inte i denna lista.

Undervärderingscase:

NOTE (God risk/reward, lågt P/S-tal, negativ ägarsituation, dålig lönsamhet i branschen) GAV-21kr

BONG (God risk/reward, lågt P/S-tal, bra ägarsituation, hög skuldsättning, dålig lönsamhet i branschen) GAV-14kr

PartnerTech (Samma som NOTE, något bättre ägarsituation) GAV-24kr

MidelFart (Stabil bransch, stark ägare, marginalpress) GAV-5kr

ClearChannel (Har redan stigit over 100% sedan köp, avvaktar lite till innan försäljning) GAV-$3

NewNordicH (Stigit 50% sedan köp, mycket bra ägarsituation, inte skyhög potential längre) GAV-9kr

NewWave (Stigit över 200% sedan köp, sålt av större delen av innehavet redan, mkt bra ägarsituation) GAV 8kr

EDB (Stigit over 100% sedan köp, en av nordens största it-konsulter, läser på mera snart) GAV 12

Elanders (mkt bra ägarsituation, god risk/reward, dålig bransch) GAV 36

CapMan (okänt oanalyserat bolag, tillväxtpotential på sikt) GAV 1E

BB Tool (stigit 100% sedan köp, svaga finanser, haft hög tillväxt förut) GAV 49

Unibrew (stigit ca 100% sedan köp, svaga finanser, stabil bransch, krångligt bolag, god risk/reward) GAV 100

Talentum (äger bl.a. affärsvärlden, haft god direktavkastning förut, vänder med konjunkturen) GAV 1,6E

Metro (god risk/reward, överlever dem så blir det bra) GAV 0,8

Ahlstrom (ska läsa på mer, stigit ca 50% hittills) GAV 6,5

Sanoma (finlands och nordens största morgontidning har jag för mig, tror den överlever ett tag till) GAV 10E

FIM Ukraina (god risk/reward, när det gäller osäkra marknader som ukraina föredrar jag fond/index) GAV 15

E-trade (god risk/reward, stora finansiella osäkerheter) GAV 1,5

AMD (köpte för en månad sedan, redan stigit 100%, finns potential för dubbling igen) GAV $4

Head (Sommarprataren johan eliasch sportbolag, starka varumärken, god risk/reward, stigit 100% hitils) GAV 0,3E

Alcoa (följer aluminiumpriset, stiger på sikt) GAV $7

Genworth (stigit over 400% hittils, salt av halva innehavet, behåller resten tills efter nästa dubbling) GAV $1,7

GIM (en av få sorgebarn, sålde halva innehavet med ca 70%ig förlust, avvaktar med resten, KK eller raket) GAV 8kr

LiveNation (intressant bolag, stigit ca 100% hittils, avvaktar högre höjder) GAV $4

Citigroup (ligger ca 50% back orealiserat, avvaktar) GAV $10

Empire (lågt P/S tal, god risk/reward) GAV 4,8

1-800 flowers (god risk/reward) GAV $1,8

måndag 28 december 2009

Lite om min bakgrund - Uppväxt

Jag är uppväxt i en relativt intellektuell miljö, dock helt utan pengar. Mina föräldrar har aldrig haft pengar och varken kan eller vill ackumulera dem. Några saker har de dock gett mig som jag tror varit till godo.

Min mor har gett mig stöd försörjningsmässigt under de första hårda åren av mitt kapitaluppbyggande. Detta tror jag varit väldigt viktigt då jag alltid vetat att någon skulle ge mig tak över huvudet och mat för dagen ifall att mina affärsäventyr skulle misslyckas. Det gav mig nog mer mod att våga satsa.

Min far var ofta borta när jag var liten men en av de saker han hjärntvättat mig med är att jag både kan och bör göra precis vad jag vill i livet. Det har han själv gjort och han lever ett väldigt fritt liv.

Något som båda föräldrarna uppmanade mig till var att studera, dels att få bra betyg i grundskola och gymnasium sen att läsa vidare på universitet. Det tog mig lång tid att inse att den vanliga formen av studier inte var min väg. Ska jag vara helt ärlig så har jag nog inte haft användning för knappt någonting alls som jag läste på universitetet. Jag tror att jag har fått mer nytta av själva studiebidragen och csn-lånen som jag investerat i aktier. Däremot har studierna gett mig viktiga kontakter och goda vänner vilket gör att jag inte ångrar någon enda kurs jag gick.

Lärdomar av min uppväxt är att jag kommer att förmedla budskapet om att man kan och bör göra det man vill vad det än är vidare till min egna barn någon gång i framtiden.

söndag 27 december 2009

Inspiration och litteratur


En viktig del i formandet av mig själv till den jag är idag och de insikter jag fått har jag litteraturen att tacka. Jag gillar att läsa om det jag eftersträvar. Jag tror att man tjänar på att läsa sådant som handlar om ens mål i livet och hur man kan uppnå dem. Romaner, deckare, kriminalhistorier i stil med Da Vinci koden, Stieg Larsson etc är säkert bra underhållning och tidsfördriv men jag skulle inte lägga allt för mycket av min största tillgång (tiden) på dem om jag hade en målsättning om något annat än att fördriva den tiden jag har i livet så snabbt det går. Ibland vill man givetvis njuta av en spännande bok också, ja jag har läst både Guilliou och Mankell, men jag tillskriver dem ingen större vikt som källor för personliga utveckling.

Jag skippar struntpratet and goes straight to the action. Här är en lista med böcker som inspirerat mig och gett mig nya insikter:

Rich dad, poor dad - Robert Kiyosaki
Om du bara ska läsa en bok rekommenderar jag denna. Den är ganska tunn men innehåller väldigt bra grundlärdomar.

Cashflow Quadrant - Robert Kiyosaki
Retire young, retire rich - Robert Kiyosaki
Rich dad's guide to investing - Robert Kiyosaki
Också bra böcker när man kommit en bit på vägen i sin vilja att sträva mot ekonomiskt oberoende.

Vägen till ekonomisk frihet - Bodo Schäfer
Mycket grundläggande visdom inom kapitalanskaffning och förvaltning. Gör gott att nöta in ordentligt.

Richest man in babylon - George S Clason
Skönt och omväxlande att läsa om ovanstående budskap i sagoform. Tråkig i början men bra i mitten och slutet.

Think and grow rich - Napoleon Hill

Annorlunda komplement till ovanstående böcker. Rätt på spiken i resonemangen om våra tankars betydelse för framgång och rikedom. Ibland lite svårsmält.

Goals - Brian Tracy

Har för mig att det var denna som var bäst av de Brian Tracy böcker jag läst.

Svälj den fulaste grodan först - Brian Tracy

Kort men inspirerande bok om att komma igång och få det viktigaste gjort.

Självbiografi av mannen som skapade Virgin - Richard Branson

Kanske den bästa biografin jag läst av en entreprenör. Mycket läsvärd.

Anyone can do it - Duncan Bannatyne

Biografi. Jag har alltid gillar biografier, denna var en av de bättre. Om en av entreprenörerna från "Dragons Den".

Warren Buffet
Jag nämner ingen speciell bok, har läst ca 4 st. Läs minst en bok om honom, mycket vishet finns att hämta.

I halvtid - Torsten Jansson

Inspirerande av en stor entreprenör. I dubbel bemärkelse:) Köpte denna boken när jag stod i valet och kvalet att köpa New Wave för 8kr, 2008. Efter att ha läst boken köpte jag aktierna direkt. Har nu sålt merparten av dem efter ca 200% uppgång. Tack Torsten.

Handelsmännen - Bo Pettersson

Om hur Erling Persson byggde upp H&M. Kanske inte så mycket om hur du själv blir rik men väldigt intressant och inspirerande om ett av Sveriges största exporter. Äger inte själv H&M, men kan mycket väl tänka mig att göra det vid en lägre värdering än idag.

Aktie och Fondhandboken - Björn Wilke

Grundläggande bok om aktier. Bra att läsa om du funderar på att börja investera. Läste den som 18 åring först men det tog nog några år innan jag förstod mig på aktier. Finns nog många böcker med liknande funktion.Om ingen av dessa böcker får dig att vilja bli rik eller bli sugen på att utvecklas ekonomiskt så tror jag inte att du skall satsa på rikedom som ett av dina livsmål:)

PS. Jag tror att det är bäst att inte läsa fler än kanske en sådan här bok varannan månad då de kan ta en stund för dem att sjunka in om man är ny på området. Det krävs större koncentration, kontemplation och eftertanke när man läser dessa böcker än när man läser skönlitteratur.

fredag 25 december 2009

Lite om min bakgrund - Företagande


Kanske har jag alltid haft en fallenhet för pengar och ackumulerandet av dem men det är först på senare år jag lärt mig de betydelsefulla insikterna. Fram till ca 22-23 års ålder svävade jag mer eller mindre i ovisshet om hur jag skulle göra för att bli rik.

När jag började spara som 17-åring hade jag en månadslön på ca 5000kr från extrajobb på ica, konsum, m.m. Då hade jag visserligen inga utgifter eftersom jag bodde hemma, men jag sparade ändå så mycket jag kunde. När jag skaffade heltidsjobb efter gymnasiet lyckades jag spara ca 50% av lönen på ca 12000kr. Efter något år som heltidsanställd på både lagergolvet, kostymkontoret och säljarfältet insåg jag att jag inte blir rik på min lön som uppgick till ca 16000kr/mån. Jag började studera på universitet. Vad läsa för att tjäna pengar? Läran om pengar så klart, ekonomi dvs. Efter ett år på universitetet insåg jag att mina kurskamrater inte ville samma sak eller iallafall inte lika starkt. T.ex. bodde jag som 21-åring inneboende hos en 29-årig ekonomi- och juridikstuderande man som brukade sjunga i duschen i vår delade studentlägenhet om hur mycket pengar han skulle tjäna en vacker dag. När jag bodde i hans lägenhet och upplevde hans i mitt tycke miserabelt fattiga och outhärdliga studentliv så fick jag klart för mig att vid 29 års ålder skall jag redan vara rik, jag ska inte vara i slutfasen av mina studier och ha 20 års karriärsklättring och kanske chefssmörjande framför mig.

Ungefär samtidigt som detta påverkade min inställning till studenter och allt vad studielivet innebar så föll det sig så att en affärsmöjlighet uppenbarade sig. Jag och några vänner tog en chansning och utan att satsa något annat än tid och engagemang hade vi en verksamhet som genererade kunder och lite pengar. Efter ett år förlorade vi allting vi tjänat på en enda kund. Skulle jag ge upp och gå tillbaka till studierna? Jag tänkte efter hårt och länge samtidigt som jag fortfarande hade ena foten i universitetet och andra foten i diverse extrajobb. Min logik sa mig till slut att jag borde fortsätta med företaget då jag nu lärt mig av misstaget som kostat oss allting sist. Nu skulle vi göra samma sak men med justeringar som skulle förhindra att vi drog på oss samma förluster som förut. Ett år senare hade jag tjänat dubbelt så mycket som jag gjort på konsum men arbetat hälften så mycket.

Läxa lärd: Ge aldrig upp, fortsätt försöka, lär av misstagen och ändra på utförandet av din affärsverksamhet tills den lyckas. Detta är enligt mig den absolut viktigaste av alla läxor för att bli rik. Egentligen så grundläggande att man kan jämföra den med evolutionen. Trial and error. Se dina försök att tjäna pengar på affärsverksamheter som om du vad gud och skapade nya djurarter och testade dem i naturen för att se hur de klarar sig. Till slut kommer du att skapa en djurart som överlever och fortplantar sig, vackert eller hur. Har du tur eller försöker tillräckligt många gånger så skapar du inte bara ett djur som överlever utan ett djur som placerar sig på toppen av näringskedjan, grattis du har skapat nästa Microsoft:)

När jag hade lärt mig den viktigaste läxan var det bara att fortsätta på samma spår. Efter första året med vinst var det dags att finjusterade min skapelse till det bättre och se där, nästa år dubblerades vinsten. Följande år likaså. Nästa år dubblerades dock inte vinsten utan den höll sig på samma nivå. Då visste jag att jag nått taket för vad jag kunde tjäna i den typ av verksamhet jag höll på med. Därför var det enligt min business-evolutionsteori dags att gå vidare. Jag sålde de delar som inte gick att utveckla och tog mycket tid i anspråk men behöll de som gav nästintill passiva inkomster. Detta var för ca två år sedan. Idag har jag fortfarande kvar delar av mina första verksamheter som ger mig nästintill passiva inkomster, utöver det har jag nya verksamheter som skall testas i affärslivets kaotiska djungel. Om de lär sig att överleva och fortplanta sig så kan de bli riktigt stora men än så länge kan de knappt stå på egna ben. Det är en spännande resa jag har framför mig, ett äventyr som jag älskar att vara med om.

Parallellt med min utveckling som egen företagare så har jag löpande investerat i aktier, räntebärande, optioner och mycket annat. Mer om mina olika investeringar längre fram. Dags att slänga ihop en knorr-soppa, producerad av Unilever, ett av mina kära portföljbolag.

tisdag 22 december 2009

Bostadsbubblan och övriga kommentarer


Jag måste bara spy lite galla.

SBAB's VD Eva Cederbalk uttalar sig idag om att Sveriges svar på Fannie Mae och Freddie Mac vet vad dom gör och att de har superkoll på sina risker. Vilken smörja. Det osar inkompetens lång väg om Eva Cederbalk och jag anser att det är mycket olyckligt att denna typ av personer får styra så pass viktiga statliga verksamheter som SBAB. Att ge lån på toppen av en bostadsbubbla påeldad av historiskt låga räntor till 95% av köpeskillingen är dumt ur alla synvinklar, det hade jag kunnat räkna ut på lågstadiet. Oavsett om bubblan spricker genom prisfall eller om inflationen "äter upp" bubblan så är det en mycket stor risk SBAB tar. En sak vi lärt oss av historian är att vi inte lärt oss någonting av historian, iallafall inte Eva Cederbalk. Själv både hoppas och tror jag att priserna på bostadsrätter i Stockholms innerstad kommer att falla med mellan 20 och 50 procent när räntorna höjs. Då kommer jag att använda min investeringsstrategi för fyndköp och köpa en ny bostadsrätt för var tionde procentenhet som priserna går ner efter det initiala raset. Det skulle bli underbara affärer men jag hoppas att ingen som läser detta kommer att behöva sälja sin bostad med förlust till mig.

Jag skulle aldrig själv köpa en bostadsrätt idag för 50-100Tkr/kvm i innerstan men jag klandrar ändå inte dem som gör det även om de gör det till 95% belåning. Så länge de har möjlighet att betala minst ca 40'000kr/mån i ränta + avgift för sin 3a eller 4a i det fall att räntorna närmar sig 10% samt inte har känslomässiga problem med att äga en bostad som är värderad långt under inköpspris under X antal år så varsågod och köp. Som investering däremot kan jag nästan garantera att det är en dålig affär att köpa en bostadsrätt idag i Stockholm. Jag tenderar personligen att se på de flesta ekonomiska transaktioner ur ett investeringsperspektiv varför min syn kanske kan te sig något överdriven ur andra perspektiv.

Nej, jag ställer mig vid sidlinjen, avvaktar och om rätt tillfälle uppenbarar sig så kommer jag att springa in på planen och lägga en fantastiskt enkel straffspark utan målvakt.Övrigt:

SCA's VD talar i positiva ordalag om framtiden här. Känns upplyftande att se fram emot en utdelningshöjning efter förra årets sänkning som för mig kom oväntat.

NSP's VD talar i positiva ordalag om framtiden här. Funderar på att öka på mitt redan stora innehav om kursen sjunker lite mer. En av allt färre aktier som jag fortfarande tycker är undervärderad sett till risk/reward.

Ny VD i Norske Skog. Hoppas han gör ett lika bra jobb som förre VD'n med att reducera skulderna och minska kostnader. Ska bli spännande att läsa kommande kvartalsrapporter.

Ny VD i Amer Sports, ett av mina mindre konsumentrelaterade bolag på den finska börsen. Nya VD'n kommer från Proctor&Gamble, kanske kan vara positivt. Får utvärdera om jag skall öka innehavet nästa år i Amer.

måndag 21 december 2009

Mats "PEAB" Paulsson och målsättningar


Läste just en av de sällsynta artiklar som får mig att uppskatta di.se trots allt pladder. Artikeln finner du här.

Jag blir inspirerad av personer som Mats som byggt upp något stort genom hårt arbete från unga år. Rubriken "Jag förstår inte dem som samlar på hög" är nog vald för att locka läsare främst. Jag har svårt att se att den hårt arbetande 15-25 årige Mats slet enbart för sin kommuns skull och inte för sin egen och sin familjs. Däremot håller jag med om att det inte är något självändamål att spara ännu en miljon när man redan har 1000 stycken.

Att i början av sitt liv samla pengar på hög ser jag inget fel i om man vill skapa sig en annorlunda och förhoppningsvis bättre framtid. Utan att först samla på hög blir det svårt att ge till välgörenhet eller betala stora summor i skatt till välfärden.

Mitt personliga mål är inte att samla pengar på hög i all evighet. Jag anser att någonstans mellan 20 och 100 Mkr räcker det för att jag ska kunna leva nästan precis hur jag vill. Sen kanske jag fortsätter att tjäna pengar för att jag gillar mitt arbete eller för att jag finner ett nytt syfte med ännu mer pengar. Men ur ett egoistiskt perspektiv så räcker det garanterat med 100 Mkr. Antagligen så fann Mats Paulsson ett större syfte någonstans efter att ha nått sin egen gräns för ekonomiskt oberoende. Jag tycker det är stort att jobba vidare för något som är större än en själv, något som gagnar mänskligheten. Jag kan mycket väl tänka mig att göra det själv någon gång i framtiden.


Nästa vecka blir det Julefirande med släktingar, jag får fortsätta mitt skrivandet efter Julafton. God Jul!


PS. Jag äger ej PEAB idag men kan tänka mig att göra det till ett pris på ca 30kr/aktie eller lägre vid nuvarande fundamenta i bolaget.

söndag 20 december 2009

Mina kassaflöden, tillgångar och skulder


För att bestämma vilken risk man bör ha på sina aktieinvesteringar så tycker jag att man behöver beakta sina löpande kassaflöden i relation till sitt totala kapital.

Jag tänker här i en modell som utgår från det antal årliga kassaflöden ens totala kapital uppgår till. Desto fler årliga kassaflöden eller inkomster om man så vill ens investeringar uppgår till, desto lägre risk bör man ha i dem. Jag sitter själv i den sitsen att mina investeringar uppgår till ca 10-15 års kassaflöden. Detta gör att jag för allt smör i småland inte har råd att förlora en större del av mitt kapital då det skulle ta alldeles för lång tid att bygga upp det igen med samma metod som jag använt hittills, dvs hårt arbete, snålt leverne och långsiktiga investeringar. När jag som 20-åring började investera så hade jag ca 100 000kr sparat och tjänade ca 200 000kr per år, alltså uppgick investeringarna till 0,5 års kassaflöde. Om jag i den situationen skulle göra någon galen investering så skulle jag vara tillbaka på status quo efter bara 6 månader. Jag anser att det är berättigat att ha en väsentligt högre risk på sina besparingar desto lägre ens kapital/kassaflöden-kvot är. Med högre risk menar jag inte att man ska göra dumdristiga affär eller chansa hejvilt, för mig t.ex. skulle det innebära att jag hade valt att ha en större andel av min portfölj i så kallade ”undervärderingscase”, se tidigare inlägg.

Här är en sammanställning av mina egna kassaflöden idag.

Kassaflöden per år före skatt
 • Egna bolag 250-350 000kr
 • Aktieutdelningar 150-250 000kr varierar med innehavsfördelning och konjunktur
 • Övriga investeringar 100 000kr

 • Totalt 600 000kr i snitt

Kommentar:
Av dessa i snitt 600 000kr är ca 300 000kr helt passiva inkomster, resterande inkomster är semi-passiva, dvs jag behöver ägna minst någon heldags arbete i veckan åt dem för att de skall fortlöpa. Målet är att minska ner tiden som krävs till de semi-passiva inkomsterna till ett minimum och att investera kassaflödet från de semi-passiva inkomsterna i tillgångar som genererar helt passiva inkomster.

Kan även nämna något om mina kostnader. Utgående kassaflöden ligger på ca 150 000kr varav 60 000kr är räntebetalningar och ca 90 000kr är levnadskostnader. Jag lever inget miljonärsliv idag med andra ord:) Jag har som regel att spara ca 75% av mina inkomster. För att kunna följa denna regel har jag pushat mig att dels leva billigt under kapitaluppbyggnadsfasen dels till att maximera inkomsterna så mycket som möjligt. Jag uppmanar dig som strävar efter rikedom att börja med att lägga undan minst 25% av inkomsterna, sedan 50% , sedan 75%. När du ligger på 75% och över så kommer ditt nya liv inte att vara långt borta. Vanliga "get rich" böcker brukar rekommendera att man sparar 10% men det anser jag vara för mjäkigt, vill man uppnå ett svåruppnåeligt mål snabbt så kommer man också att behöva offra sig ordentligt om man startar från scratch. Mer om detta senare..


Balansräkning

Tillgångar
 • Aktier 6 800 000kr
 • Egna bolag 1 000 000kr (uppskattat styckning/försäljningsvärde lågt räknat)
 • Fastigheter 500 000kr
 • Fordringar 300 000kr
 • Likvida medel 200 000kr
 • Lösöre 100 000kr (andrahandsvärde)

 • Totalt 8 900 000kr

Skulder
 • Lån 2 000 000kr (genomsnittsränta ca 3% eller 60 000kr/år)

Nettotillgångar 6 900 000kr

Räntetäckningsgrad 600 000 / 60 000 = 10ggr
Soliditet 6900000 / 8900000 = 77%
Nu funderar jag på vad jag ska göra med de 200 000kr som är likvida medel, antingen kan de användas till att betala av de dyraste av lånen som har räntor på ca 7% eller så kan de användas för att investera i aktier. Det blir nog aktier, först när räntorna börjar höjas igen kommer jag att betala av de dyraste lånen med löpande kassaflöden steg för steg.

lördag 19 december 2009

Justering i portföljen


Idag sålde jag av ett av mina mindre innehav. Fick iväg 700 Bilia aktier till kurs 71kr, GAV 16kr. En av mina procentuellt bästa affärer i år. Anledning är dels att jag vill minska ner kapitalförsäkringsskatten så här vid årsskiftet, dels att jag anser att Bilia har merparten av sin återhämtning bakom sig. Skulle fundamenta visa väldigt positiva signaler i Bilia kanske jag köper tillbaka aktierna eller en del av dem nästa år.

Jag sålde även av hela Securitas innehavet på 5000 aktier a 69,75kr. Jag kommer troligtvis att köpa tillbaka minst lika många aktier efter nyår, förhoppningsvis någon krona billigare. Min tro är att Securitas kommer att återtesta stöden runt 65-68kr igen. Skulle Securitas sticka iväg uppåt utan mig så har jag ändå fått en fin liten vinst och står redo att fynda när tillfälle ges i Securitas igen längre fram eller i annat bolag. Man kan nog vara säker på att den sista börs-rean inte sett dagens ljus.

Bakgrunden till största delen av mitt Securitas innehav härstammar ur en omviktning från undervärderingscaset Stora Enso som jag köpte 12000 st av för 33kr aktien tidigare i år. När Stora Enso såg ut att slå i taket runt 57kr kändes det lägligt att sälja då bolaget enligt mig var ganska normalvärderat med tanke på omständigheterna. Sålde därmed Stora Enso på 55kr i snitt och köpte Securitas för 65kr i snitt istället vilket i dagsläget känns mycket bra då Stora Enso trillat ner till 50kr medan Securitas fortsatt upp. Ibland har man timing ibland inte, det viktiga är att man har en strategi för alla möjliga scenarion som kan inträffa med ens innehav.

fredag 18 december 2009

Investeringsstrategier


För att kunna välja strategi för sina investeringar behöver först man beakta sina ekonomiska förutsättningar. Några viktiga aspekter att ta hänsyn till är ens årliga kassaflöde, ens storlek på besparingar samt emotionella syn på investeringarna. Nedan följer mina första investeringserfarenheter och de läxor de gav mig.

När jag var 20 år hade jag en årlig lön på runt 200 000kr och ca 100 000kr att leka med, hopsparat av lönearbetande. Detta sammanföll med IT-kraschen. Tidigare hade jag endast erfarenhet av sparande i Premieobligationer vilket jag börjat med som 12-åring ungefär och några tusenlappar i fonder från och med 17 års ålder. Jag bestämde mig för att investera i några aktier efter mina då bristfälliga kunskaper om aktieinvesteringar. Resultatet blev en procentuell uppgång på ca 200% på 2-3 år. Några av aktierna jag vill minnas att jag köpte var Electrolux, CashGuard, JM, Nokia, Ericsson, Metro, Bure. Om jag haft den kunskap jag besitter idag skulle jag troligtvis köpt helt andra aktier vid den tidpunkten, möjligtvis undantaget JM som jag valde att köpa även vid 2008-kraschen.

Runt 2006-2007 började börsen kännas övervärderad i mina ögon och jag sålde allting jag hade på börsen motsvarande ungefär 500 000kr, satte in på 6% bundet räntesparande och koncentrerade mig på att tjäna maximalt med pengar genom eget företagande istället.

Efter den goda affären med IT-krasch investeringarna lärde jag mig några viktiga läxor.

1. När det rasar, se till att ha kapital att öka på innehaven desto lägre aktiekursen går ner. Detta lärde jag mig genom att helt enkelt tänka logiskt och räkna matematiskt under kraschen. Visst är det läskigt att investera på botten med mer och mer pengar desto mer det rasat, men det betyder också att du gör bättre investeringar än nästan alla andra förutsatt att det vänder upp igen, skulle världen däremot gå under och börsen aldrig gå upp igen så har du åtminstone inte gjort sämre investeringar än någon annan. Det är alltså en win or break even strategi relativt sett. Med tanke på att börsen alltid återhämtat sig efter ras så är den historiska sannolikheten att du vinner dessutom 100%. Detta är den absolut viktigaste lärdomen. Det är ack så sant citatet som lyder: De största förmögenheterna skapas i dåliga tider, det syns bara inte än.

2. När det har gått upp en längre period, sälj av en betydande del av innehaven för att bygga upp en buffert som kan användas för att öka på när det rasar igen. Sälj dessutom av alla mindre bolag som inte har ett genuint track record efter att de blivit värderade i nivå med Large Cap bolagens värderingar eller nästan i nivå med dem. Detta lärde jag mig då vissa av de mindre bolagen som gått upp med flera hundra procent sedan föll ner igen, det var alltså inga stabila bolag på lång sikt.


OBS, läxa nr 1 kan låta enkel men är ack så svår att genomföra. Man måste vara stenhård i sitt genomförande och jag kan erkänna att jag inte själv klarat av det alla gånger. Man måste dessutom ha en stor buffert. Säg att du har 500 000kr att investera maximalt, då skulle man enligt strategin investera ungefär 100 000kr efter varje 20%-enhetig nedgång på börsen. Än bättre är det dock om du kan investera större summor desto mer det rasar, dvs efter de första 20% det rasat investerar du 40 000kr, efter nästa 20% 80 000kr, efter nästa 20% 160 000kr, osv. Då kommer du att få en riktigt fin utveckling när det bär av uppåt igen. Absolut avgörande för att detta skall vara en bra strategi är att man måste köpa antingen index eller de bästa bolagen på börsen och minst 5-10 stycken av dem för riskspridningens skull. Det skulle vara en väldigt dålig strategi att köpa mindre bolag som riskerar att gå i konkurs, då slänger du bara mer pengar i brasan desto mer den brinner.

onsdag 16 december 2009

Min aktieportfölj


Min portfölj

Mina aktieinvesteringar är de ben som min förmögenhet vilar på. Här följer en närmare presentation av dem samt en kortare sammanfattning varför jag valt dem. Som en röd tråd kan nämnas att jag strävar efter en portfölj med hög direktavkastning då jag är av uppfattningen att återinvesterade utdelningar kommer att stå för minst lika stor del av värdestegringen på lång sikt som prisökningar på aktierna. Utöver fina utdelningar strävar jag också efter att köpa gravt undervärderade bolag där jag får 1kr för 50öre. Dessa innehav är inte tänkt att behållas på längre sikt än att bolaget visar sitt rätta värde för mig då jag kommer att byta ut innehavet mot ett av de ”eviga” innehaven. Jag benämner fortsättningsvis denna typ av investeringar, ”undervärderingsinvesteringar”.

Innehav sorterade i fallande storleksordning

15% av portföljen:

Industrivärden C – GAV 45kr, köpt 2008, målkurs medellång sikt 100kr, lång sikt >150kr
Här får jag chansen att äga Sveriges kanske allra bästa företag till mellan 10 och 30 % rabatt? Vem tackar nej till det? Att jag valt Industrivärden istället för t.ex. Investor eller Kinnevik beror på att jag värderar Industrivärdens innehav högre på lång sikt. Investor har dessutom en hel del onoterade innehav vilket gör det svårare att värdera dem. Innehavet kommer att ingå i portföljen för evigt så länge inget fundamentalt ändras i bolaget som gör dem mindre värda. Dock har jag som strategi att utöva så kallad ”swing trading” vilket innebär att jag säljer av eller ökar på en del av innehavet på medellång sikt. T.ex. så kommer jag att sälja ca 10% av innehavet bitvis vid varje uppgång på ca 10kr upp till 100kr. Samtidigt ökar jag på innehavet med ca 10% för varje 10kr vid fall i pris. På detta vis får jag en riskjusterad exponering mot ett väldigt betydande innehav i portföljen. Min personliga förhoppning och svaga förnimmelse här är att vi får ett nytt ras under de närmaste åren då jag kan fynda för runt 40-50kr igen. Självklart blir jag inte missnöjd om innehavet skulle öka i värde heller, då säljer jag bara av en del som kan investeras i annat som är lägre värderat eller så får pengarna gå till amortering av lån om inga intressanta alternativa investeringar finns. Detta är en viktig approach till dina innehav enligt mig, du skall ha en strategi för innehavet oavsett om det ökar eller minskar i värde, helst ska denna strategi innebära att du vinner oavsett vad som händer med kursen vilket är fallet för mig med detta innehav, dvs köp mer till reapris vid lägre och lägre kurser, sälj med bättre och bättre vinst vid högre kurser. Denna strategi kan göra skillnaden mellan långsiktig avkastning långt över eller under index.

12% av portföljen:

Kraft foods – GAV $27 (*6,9kr), köpt 2009, målkurs medellång sikt $35, lång sikt >$50
Genom Kraft äger jag varumärken som t.ex. O’boy, Gevalia, Estrella, Philadelphia, Marabou, m.fl. Och dessa bara i Sverige som utgör en minimal bråkdel av bolagets marknad. Försäljningen fördelar sig till ca 45% på Nordamerika, 40% Europa och 15% Övriga världen, obs inga exakta siffror utan en grov minnesnotering från fakta på hemsidan. Fördelningen av intäkterna gör iallafall att jag endast till ca hälften är exponerad mot dollarn trots att innehavet är köpt i dollar vilket känns viktigt i en så här stor investering. Bolaget i sig är världens näst största matvaruföretag vilket givetvis är stabilt i sig, det har dessutom en storägare i form av Warren Buffet vilket känns som grädde på moset när det gäller alla investeringar. Jag vill minnas att Mr Buffet nyligen kallat bolaget för undervärderat vilket räcker för mig som bekräftelse på att timingen för mitt köp av Kraft foods åtminstone inte är helt galen.
En annan viktigt aspekt är den goda direktavkastningen på ca 4,3%, denna betalas ut kvartalsvis vilket ger mig ett regelbundet kassaflöde var tredje månad. Kraft är sammanfattningsvis min största investering i ett enskilt bolag. Industrivärden ovan räknar jag inte som ett enskilt bolag utan snarare som en fond med 25%-ig konstant rea på. För vidare analys av Kraft samt övriga 30 Dow Jones bolag kan jag rekommendera denna sajt: http://www.valueline.com/dow30/index.aspx

6% av portföljen:

SCA – GAV 72kr, köpt 2008, målkurs medellång sikt 100kr, lång sikt >150kr
Detta är en den resterande posten av en mycket större post som minskats ner i och med att innehavet nått målkursen på medellång sikt. Nu kommer innehavet att få vara i fred så till vida det inte faller med mer än 30% i pris då jag kommer att börja öka på igen.
Anledningen till köpet var att jag anser SCA vara generellt undervärderat, enbart hygiendelen av företaget skulle försvara dagens värdering. Du får alltså skog och förpackningsdelen på köpet. Dessutom har utdelningen varit god och höjts regelbundet sedan 1950-talet med undantag för förra året. Det finns många bloggar och andra ekonomisidor som skrivit mycket om SCA, jag rekommenderar intressenter att läsa på där samt läsa SCA’s egna årsredovisningar.

5% av portföljen:

Securitas – GAV 65kr, köpt 2009, målkurs medellång sikt 80kr, lång sikt >100kr
Med detta tjänsteföretag får jag ett innehav som kan liknas vid en räntebärande placering. Direktavkastning på 4,4% som har höjts med ca 10% per år de senaste 10 åren. Låg värdering historiskt sett. Stabila huvudägare. Lågt betavärde, dvs låg korroleation med OMX index, dvs låg fallhöjd vid generellt börsras. Dessa är de främsta anledningarna till köpet. Ingen kursraket, men däremot en säker hamn när det stormar på havet som dessutom levererar en konkurenskraftig ränta varje år. Jag kommer att öka innehavet i Securitas till ca 10% av portföljen om jag får köpa dem för max 65kr igen.

5% av portföljen:

AstraZeneca – GAV 314kr, köpt 2009, målkurs medellång sikt 400kr, lång sikt >600kr
Anledningen till mitt köp i AZN är dels diversifiering av portföljens branchinriktning, dels mkt god direktavkastning, dels en ganska stor omvärderingspotential till det bättre av bolaget om det lyckas regenerera nya kassaflöden från nya läkemedel vilket är min tro och förhoppning på lite sikt. Värderingen är historiskt låg, aldrig har AZN handlats till så god direktavkastning och med så lågt P/S-tal vilket är några av de viktigaste nyckeltalen enligt mig när det gäller att vaska fram potentiella investeringar. Avkastningen på eget kapital är också mycket god vilket är ett annat viktigt nyckeltal.

4% av portföljen:

Nordic Service Partner – GAV 10kr, köpt 2009, målkurs medellång sikt 35kr, lång sikt >70kr.
Här har vi den största av mina så kallade undervärderingsinvesteringar. Att köpa en Burger King restaurang för 1Mkr ÄR en god affär, det kan nog vilken investerare som helst räkna ut. Jämför med vad en H&M butik kostar, svindlande 150Mkr. Jag köpte alltså NSP för ett pris som motsvarande 1Mkr per restaurang och jag tror att detta blir en mkt god affär på lite sikt. Nu har det tillkommit en ny storägare i NSP med god erfarenhet av att bedriva just Burger King restauranger vilket är en väldigt god nyhet för oss aktieägare. Jag ligger kvar i NSP tills de närmare sig 35kr då jag säljer av en del, vid 70kr säljer jag troligtvis av hela innehavet och viktar om till något annat som är billigare relativt sett. Går den ner till under 12 kr igen så kommer jag att öka på lite till. Självklart finns risken att bolaget går åt skogen också då det är ett väldigt litet bolag relativt sett, men det har jag självklart med i beräkningarna och skulle så ske kommer jag att överleva.

3% av portföljen:

Proctor&Gamble – GAV $52, köpt 2008, Evigt innehav
Att köpa Proctor & Gamble till 3,6% direktavkastning och P/E tal på ca 12 kan aldrig slå fel. Vet man vad P&G är för bolag så förstår man att $52 är ett fynd. Kommer att öka på innehavet om antingen dollarn eller börskursen faller kraftigt. Sälja kommer jag nog aldrig att göra oavsett pris. Kanske det ”bästa” bolaget av mina större innehav om man bara tänker på bolaget i sig utan att ta hänsyn till aktuell värdering på börsen.

3% av portföljen:

Norske Skog – GAV 10 NOK, köpt 2009, målkurs medellång sikt 25kr, lång sikt >50kr.
Norske skogsindustrier är en stor undervärderingsinvestering för mig. Här får du mycket substans för pengarna, P/S tal på 0,1, P/B på 0,2, direktavkastningen för 2 år sedan i relation till dagens kurs ligger på ca 60%. Här handlar det med andra ord om att överleva för att vinna. Om NSG överlever så kommer bolaget att bli en stor vinnare. Jag ser NSG som en skadeskjuten älg som dock värderas som en skadeskjuten hare på börsen. Visserligen är bolaget just skadeskjutet pga sin stora nettoskuld och kontinuerligt minskande efterfrågan på dess produkt, tidningspapper, men jag har endast tänkt behålla bolaget så pass länge att marknaden upptäcker att det finns en hel del goda filéer och stekar på denna gamla älg, då är det dags att sälja. Detta är troligtvis den mest chansartade av mina större investeringar och jag har räknat med att det kan gå åt pipriket här, dock är risk/rewarden god och långsiktigt kommer det att löna sig stort med denna typ av undervärderingsinvesteringar oberoende av hur det går i enskilda fall.

2% av portföljen i vardera:

Tele2 – GAV 63kr, mkt god direktavkastning, bra bolag, är själv kund.
Aker Seafood – GAV 7 NOK, gravt undervärderat, kan mångdubblas, stabil huvudägare.
SAAB – GAV 59kr, kommer att sälja av om den går upp till ca 150kr, var ett undervärderingscase från början.
Geveko – GAV 66kr, undervärderingscase, kommer att sälja vid ca 150kr

1% av portföljen i vardera:

Vostok Nafta – GAV 19kr Exponering mot Ryssland med rabatt
AarhusKarlshamn – GAV 95kr, Stabil verksamhet, bra huvudägare, undervärderingscase från början
Verizon – GAV $29 Stabil verksamhet, god direktavkastning
Transcom – GAV 12kr Växande verksamhet, undervärderingscase från början
Vete – Råvara, Diversifiering av portföljen mot andra tillgångslag, inflationsskydd
Naturgas – Råvara, Diversifiering, undervärderat historiskt

Mindre investeringar

Utöver dessa större innehav har jag ca 100 olika aktier till i varierande branscher och länder, några av dem tillhör samma bransch och kan klumpas ihop till en sorts "grupp-investeringar". Ett exempel på detta är innehaven Heinz, Conagra food, Unilever, Chiquita, Royal Unibrew, Diageo som alla är mat- och dryckrelaterade aktier, tillsammans utgör de ca 3% av portföljen och bildar alltså en betydande gruppinvestering. Vissa av dessa mindre innehav kommer att ökas på och på sikt bli innehav av betydande vikt i portföljen, dessa kommer jag att gå igenom vid ett senare tillfälle. Att notera är att mina "mindre investeringar" tillsammans utgör ca 25% av den totala portföljen och att de utgörs främst av aktier i andra valutor än SEK vilket är en viktig strategi för att diversifiera exponeringen gentemot olika valutor.


Kom ihåg att min portfölj endast är anpassad efter min egna utgångspunkt och kommer aktivt justeras efter skiftande omständigheter inom både innehaven i sig samt makroekonomin generellt. Alltså är detta troligtvis ingen portfölj som passar alla typer av investerare.

tisdag 15 december 2009

Aker seafood upp 11% idagMed jämna mellanrum kommer jag att skriva om mina mest tongivande investeringar, dvs aktieinnehaven.

Dagens draglok / dagens sänke.

Idag var dragloket Aker Seafoods (AKS), norsk fiskeföretag som är mycket lågt värderat, upp, +11% idag. Aker Seafoods utgör ca 2% av min totala portfölj vilket alltså gör dem till ett av mina större innehav. Aker är en av mina så kallade undervärderingsinvesteringar vilket betyder att innehavet enligt mig är gravt undervärderat och kan mångdubblas på något eller några års sikt. Jag kommer återgå till hur man hittar dessa case i senare inlägg. När mångdubbling skett så kommer innehavet att bytas ut mot ett så kallat evigt innehav.

Utöver Aker gick även AstraZeneca bra, upp +1,5%. Securitas ett av mina "eviga" innehav gick upp, +0,5%. OMX slutade ner, -0,7%. Portföljen i sin helhet slutade upp, + 0,2% idag.

Jag är mycket nöjd med den senaste månaden som gett ca +2% i avkastning för min totala portfölj jämfört med OMX som ligger på ca -0,5%. Utdelningar ej inräknade. Jag vill dock tillägga att jag struntar blankt i månadsutvecklingen för portföljen, till och med helårsutvecklingen är irrelevant. Däremot är det alltid kul och intressant att jämföra utvecklingen med OMX vilket kan ge viss information om vollan och beta värdet på portföljen.

Jag ska snart skriva om mina investeringar i nuläget och hur de byggts upp. Samt om mina löpande intäkter och hur de fördelar sig.

Nu är det dags för en micromiddag, det blev oxrullader. 28 kronor kostade den totalt, inkl frukt och grönsaker till. Klipp göres med fördel även på ICA;)

Få tummen ur arslet!Först av allt vill jag ge en liten känga till vissa "wanna get rich"-bloggare där ute. Om du vill uppnå rikedom så föreslår jag att du ägnar minst 90% av din tid åt detta. Jag undrar om alla bloggskribenter där ute verkligen brinner för ackumulerandet av rikedomar eller om det inte egentligen är så att de dras till själva skrivandet och behovet att synas någonstans och få berätta om sig själv?

En av mina insikter är att tid är din värdefullaste tillgång, med tid kan du skapa precis vad som helst. Tyvärr är tiden du har till förfogande begränsad och du bör därför använda den ytterst rationellt om du vill åstadkomma exceptionella resultat.

Observera ordet "vill". Jag tror att det är grundnyckeln för om du kommer lyckas och hur snabbt det kommer att gå. Om det finns en vilja, finns det en väg. Om viljan är stark kommer din väg att bli en motorväg, om viljan är svag kanske det blir ett lerigt dike du får springa i.

Alltså, fundera på hur gärna du vill uppnå rikedomen?
Om du vill bli ekonomiskt oberoende inom 5 år så föreslår jag att du slutar skriva dagbok och börjar skriva affärsplaner och räkna på vinstkalkyler istället.

Om du däremot nöjer dig med att bli ekonomiskt oberoende på kanske 30 år så skadar det nog inte med lite dagboksskrivande, men då tror jag att du valt fel ämne om du skriver om din väg mot miljonerna:)

Låter det motsägelsefullt när jag själv sitter här och skriver dagbok i denna stund? Anledningen till mitt skrivande är främst att sammanfatta för mig själv retrospektivt vad som lett till min egen framgång och hur jag kanske skulle kunna hjälpa andra till samma resultat. Sedan är min fortsatta tillväxt av förmögenheten inte beroende av ett fast jobb, faktum är att det troligtvis skulle vara kontraproduktivt för mig att jobba aktivt med sådant jag jobbat aktivt med förut. Alltså måste jag hitta nya vägar för att fortsätta fördubbla min förmögenhet varje år vilket jag nästan lyckats med varje år de senaste 5-6 åren. Till sist så är jag mer eller mindre dömd till ett ganska stillaliggande liv de närmsta 3 månaderna pga en sjukdom så varför inte återgå till dagboken. Om dagbokskrivandet skulle ge mersmak så kanske man fortsätter sedan. Sist det begav sig var väl nån gång i högstadiet vill jag minnas, men då handlade det mest om tjejer, dataspel och musik:)e

Testing testing

Testinlägg:)