torsdag 29 april 2010

Min totala aktieportfölj

Här kommer en ögonblicksbild av min totala aktieportfölj. Den är tyvärr väldigt plottrig men har gjort den så översiktlig det går. Klicka på bilden för att förstora.

Det är en ganska defensiv portföljsammansättning idag. Det finns en stor risk att portföljen som helhet kommer att underprestera index vid en större uppgång på marknaderna. Dock tror jag att den kommer att överprestera index vid en större nedgång eller vid stiltje. Portföljen är inte huggen i sten utan kommer att ändras med tiden. Vid större nedgångar kommer ocykliska innehav bytas ut mot mer cykliska aktier som fallit tungt.

De mest udda större inslagen är NSP och NSG vilka inte faller inom ramen för mina vanliga investeringskriterier där jag vill ha en viss storlek på bolagen och god direktavkastning m.m. NSP var från början hälften så stort som innehav men har dubblats i värde. NSG ligger kvar ungefär på samma värde som jag köpt dem för. Jag kommer att sälja av mitt innehav i dessa bolag antingen om de går upp i värde eller om något fundamentalt mycket negativt händer i bolagen.

I övrigt är jag nöjd med portföljens sammansättning. På lite sikt avser jag öka mitt innehav i följande bolag; Unilever, Diageo, PG, JNJ, Eon, Fortum, Total, Veolia, Suez, Esprit, Nestle. Det skulle räcka med en dipp på 10-20% för att jag ska dubbla mina innehav i dessa kvalitetsbolag. För att jag ska börja köpa storbolag listade på Stockholmsbörsen igen krävs en betydligt större dipp, kanske runt 30-50%. Som tur är finns Industrivärden där jag kan äga några av de bästa bolagen i Sverige till 30% rabatt redan idag.

Viktade nyligen om hälften av P&G innehavet (+15% vid fsg) till förmån för Sanofi-Aventis. Anledningen är en lägre värdering samt högre direktavkastning. Jag kommer att öka i P&G igen i sinom tid, som tur är brukar P&G's aktiekurs inte springa iväg allt för mycket helt plötsligt.

Sålde av de sista av mitt innehav i Geveko(+0% vid fsg). Gillar inte deras värdering efter nyemissionen lika mycket som innan.

Sålde även hela innehavet i DELL(+50% vid fsg). Försöker undvika teknikbolag då jag tror att teknik och allt som har med data att göra kan ändras väldigt snabbt och sätta ett bolag på ända. Mitt enda innehav i ett sådant bolag är egentligen Nokia där jag hoppas att varumärket, positionen i emerging markets och den låga värderingen gör att det blir en bra investering på sikt.

onsdag 28 april 2010

Veckans affärer


Gjorde nyss en lyckad exit i mitt innehav Quicksilver. Köpte för 0,2% av portföljen och säljer nu när posten uppgår till ca 0,6% av portföljen eller efter 200% uppgång. Aktien hittade jag faktiskt när jag gick runt på stan och tittade efter potentiella bolag att investera i. Skrev om detta i ett tidigare inlägg.

Sålde några fler Kraft aktier men innehavet motsvarar fortfarande ca 8% av portföljen. Beslutade mig även för att avyttra mina certifikat i Vete och Jordbruk. Det blev en förlust med ca 2% totalt sedan inköpen. Posterna uppgick tillsammans till 1% av portföljen. Realiserad förlust motsvarar ca 0,02% av den totala portföljen. Anledningen till detta är att jag är för dåligt insatt i råvarornas fundamenta och känner inte att jag har tid att följa utvecklingen framöver. Jag vill kunna veta i efterhand varför en investering gått fel och det känner jag att jag kommer få svårt att förstå om dessa poster skulle minska i värde mycket. Man ska investera i sådant man förstår sig på eller har tid att lära sig om för att förstå det.

Pengarna från försäljningarna vilka motsvarar ca 2% av den totala portföljen används till dels låneminskning. Min belåning med så kallade marginallån uppgår i dagsläget till ca 15% vilket känns helt okej och tryggt. Det skulle krävas ett ras på ca 80-90% i SEK från dagens nivåer för att det skulle behöva åtgärdas. Jag kan tänka mig att höja belåningsgraden en bit om vi får ett stort ras.

Resterande pengar från försäljningarna har jag köpt aktier för.

Dels ökat på i Kimberly-Clark på $61. Nu uppgår KMB till 5% av totala portföljen och är ett av mina absolut största innehav. Stabilt bolag, låg nedsida, stor potential på sikt, hög exponering mot emerging markets, god direktavkastning, finansiellt stabilt. Det enda jag finner negativt är avsaknaden av starka huvudägare.

Mitt andra köp är i Sanofi-Aventis. Aktien är ny i portföljen och jag har valt aktien för att den har god direktavkastning, låg nedsida, ocyklisk bransch, goda framtidsutsikter relativt dess konkurrenter, låg p/e värdering, väldigt bra emerging markets exponering. SNY är ett av de starkaste läkemedelsbolagen i emerging markets. Något jag tror kommer betyda mycket på sikt. Direktavkastningen ligger på goda 4,4% i dagsläget. Jag har ännu inte läst på överdrivet mycket om bolaget men det jag vet nu räcker för att jag ska köpa in mig för motsvarande ca 1-2% av min totala portfölj. Jag tänker låta Sanofi bli ett av tre större läkemedelsinnehav i min portfölj varav de andra är AstraZeneca och GlaxoSmithKline. Dessa kommer att utgöra ca 2-3% av den totala portföljen vardera.

För övrigt känns det väldigt kul med en större nedgång på runt 2% idag. Förhoppningarna om en större nedgång har fått vila på sistone. Jag hoppas ju på ett nytt ras i klass med 2008 så man kan storfynda igen och fördubbla sitt kapital återigen bara genom att använda sunt förnuft och följa enkla strategier.

Kom ihåg att alltid ha en strategi för alla tänkbara scenarion som kan ske, både i livet och på börsen. Man måste vara beredd på allt och se till att man blir en vinnare no matter what. It's up to yourself. Man kan inte lita på varken att man är frisk om 5 år eller att börsen står högre om 5 år.

In peace prepare for war, in war prepare for peace.

Tillägg 28 april. Såg precis att Berkshire Hathaway har köpt in sig i Sanofi-Aventis nyligen. Detta ger mig ännu större säkerhet i att min analys av dem är sund. Jag kommer att öka på innehavet och det kommer att utgöra ca 3% av totala portföljen.

lördag 17 april 2010

Veckans affärer

Jag känner att börsen tickar upp väldigt snabbt, lite snabbare än ekonomin själv.

Sålde 8% av mitt Industrivärden innehav i veckan på 98 SEK (vinst över 100%). Kommer att sälja ca 8% av Indu C för varje tiokrona de går upp i värde. Sålde optionerna i Stora Enso efter en uppgång med 300%. Sålde hela ConAgra food innehavet efter ca 50% uppgång. Sålde också hela innehavet i Skagen Global till ca 20% vinst, dels för att förvaltaren slutar och jag vill inte chansa på att den nya är lika bra dels för att slippa förvaltningsavgifter.

Ökade istället på innehavet i Kimberly-Clark med 20% till kursen 61$.

Allt som allt minskade den totala belåningen av dessa affärer och jag har nu betalat av de lån med dyrast ränta. Jag är mycket nöjd med tajmingen på när jag tog lån, gjorde aktieköpen och nu viktar tillbaka igen.

Mitt tänk är att vikta om cykliskt till mindre cykliskt. Om vi får en nedgång och utvecklingen från 2008 upprepar sig så kommer t.ex. KMB falla med ca 25% samtidigt som dollarn går upp med ca 25%, då är KMB innehavet lika mkt värt i SEK ändå. Industrivärden kommer därmot att falla med över 50% och i USD räknat ännu mer. Om det fortsätter upp så kommer KMB följa med sakta men säkert i takt med inflationen åtminstone och samtidigt ge en god direktavkastning på över 4%. Det är tillfredsställande för mig.

lördag 10 april 2010

Fastigheter


Jag har länge velat lära mig mer om fastighetsinvesteringar. Troligtvis är nu tiden inne för att skrida till verket.

Precis som att jag gillar att köpa aktier när de har rasat med mer än 30%-50% så kan man tycka att fastigheter som rasat med lika mycket bör vara intressanta likväl. I USA har fastighetspriserna rasat med 50-70% på vissa ställen. Det luktar köptillfälle. Kruxet är att USA's bostadsmarknad skiljer sig mycket från Sveriges och man behöver en viss kunskap om den för att göra rätt köp. Dock tror jag fortfarande att det betyder mer NÄR man köper än VAD man köper även när det gäller fastigheter. Självklart kommer mina första fastighetsinvesteringar att utgöra en mindre del av min totala portfölj. Man börjar litet, ser att det är lönsamt, sen kan man börja skala upp.

För att bli mer insatt och leta efter de bästa fynden så har jag nu bokat in en rundresa i USA i sommar lagom tills jag är 100 procent på benen. Kommer bli fantastiskt roligt.

Hoppas nu bara att priserna rasar i Sverige och Norden inom något år också, då kan stora förmögenheter skapas. Tyvärr finns det några faktorer som kommer att minska ett eventuellt ras. T.ex. det långsamma nybyggandet i Stockholm och den höga inflyttningen hit. Om inflyttningen minskar, räntorna höjs och arbetslösheten är hög så tror jag att vi kan få ett kraftigt ras i Stockholm. Om bara en av dessa ingredienser slängs in så tror jag dock att prisnedgången kan bli ganska modest. Uppsida ser jag däremot inte mycket av ifrån dagens priser. Om man köper lägenhet som investering idag i Stockholm så har man extremt dålig risk/reward.

torsdag 1 april 2010

I am evolution

Jag har inte som primär avsikt att skriva den här bloggen för att få en stor publik eller tjäna pengar (såvida det inte rör sig om betydande summor i relation till mina vanliga kassaflöden vilket jag rationellt sett inte skulle kunna tacka nej till). Om någon råkar läsa dessa texter och finner något intressant eller inspirerande är det så klart roligt. Om någon stör sig på något eller tycker att jag gör något helt galet är jag ypperligt tacksam om denne uppmärksammar mig på det. Jag är inte rädd för att göra fel, ha fel eller misslyckas för att därefter lära mig varför det blev så. Genom kritik och feedback kan man utvecklas och gå vidare som en visare och starkare person.

Det jag skriver kan nog uppfattas som egocentriskt och är det också, jag ser på detta som ett givande samtal med mig själv i tiden. Jag som 27-åring berättar om mig själv och hur jag tänker till mig själv som 42-åring, 59-åring, 75-åring eller när jag måhända läsa detta i framtiden. Jag talar även till mina kommande barn och alla efterföljande generationer som bemödar sig att läsa om sin anfader. Jag hoppas och tror att ni kan komma att finna det intressant att läsa hur jag tänkte idag som ung och sedan reflekterar i efterhand över hur dessa tankar har blivit till konsekvenser i verkligheten. Jag önskar att fler i min släkt hade skrivit självbiografier, jag hade kunnat ge mycket för att få läsa om mina anfädrars livsöden, ack vilken spännande läsning det hade varit. Någon gång i livet vill jag ägna mig åt släktforskning, tycker det verkar otroligt intressant och givande på många olika vis. Nog om det.

Jag tror att jag utifrån sett ibland kan uppfattas som smått annorlunda eller iallafall inte helt normal i relation till den genomsnittliga svenskens sätt att tänka och agera. Jag tror också att det är näst intill omöjligt att vara en "normal" person om man vill uppnå resultat i livet som "normala" personer i regel inte uppnår. Det krävs troligtvis en viss sorts skillnad i temperament, intellekt, energi eller något annat personlighetsdrag. Det handlar också om ett val. Hade jag velat så hade jag så klart kunnat skaffa ett vanligt jobb med en vanlig lön, en vanlig fritid, en vanlig tillvaro helt enkelt. Visserligen hade jag nog inte trivts särskilt bra, jag tror jag hade känt mig tillbakahållen eller kvävd. Jag är en kreativ person som måste få utlopp för mina ideér och tankar, lite som en konstnär. Om någon eller något hindrar mig i mina ambitioner känner jag mig kvävd. Detta gör att jag troligtvis aldrig skulle kunna jobba som anställd, möjligtvis skulle jag kunna göra det i en väldigt fri och entreprenöriell roll på ett snabbt växande företag.

Så för att anknyta till rubriken. Av de val jag gjort i livet har jag lärt mig några värdefulla saker. En av dem är att hela tiden ta tempen på tillvaron, läsa av den i lugn och ro, fundera och känna efter. Om tillvaron inte känns bra på ett sätt som inte är övergående så vet jag att det är dags att ändra på något. Detta är en av mina viktigaste lärdomar i livet. Till skillnad från många i min omgivning som härdat ut under olika former av tillvaro som de inte varit särskilt nöjda med så har jag tagit utvecklingen i egna händer och gjort en aktiv ansträngning för att ändra min situation. Detta har ofrånkomligen lett till en mängd konsekvenser och småmärkliga situationer, vissa har varit ganska komiska så här i efterhand, en del förändringar var nog till det sämre tyvärr men det viktiga är de förändringar jag gjort som lett till något bättre. Dessa "till det bättre"-förändringar har betytt allt så här i efterhand. Efter att ha bytt spår och funnit ett spår som varit bättre än det förra så är det ju bara att fortsätta på det nya spåret så länge det känns bra och försöka åka så långt det spåret leder. Det är alltså en sorts Darwinistisk evolution på det personliga planet. Varje gång jag gör en aktiv förändring i livet är det en parallell till hur generna hos en art kan mutera och skapa en ny art, bättre eller sämre anpassad. Det fina är så klart att om jag "muterar" mig själv och råkar få en sämre utveckling så kan jag fortsätta mutera until successful utan att behöva offra mitt liv emellan varje mutation.

Livet är fantastiskt. Ditt liv kan vara som evolutionen om du tänker efter. Om man inser denna orsak och konsekvens kedja så inser man också att det inte finns några hinder, inga begränsningar. Allt är faktiskt möjligt! Jag tror det inte, jag VET det. Att ha lärt sig detta, inte genom teoretisk kunskap, utan genom egna erfarenheter har gjort mig otroligt stark mentalt. Jag vet att jag är kapabel till precis vad som helst inom mina fysiska ramar. Med denna vetskapen inom mig blir det desto viktigare att bestämma vad jag ska ägna min dyrbara tid åt att åstadkomma i livet. Vad vill jag få ut av världen är en berättigad fråga. En lika berättigad fråga kan vara, vad kan världen få ut av mig? Hur kan jag göra som mest nytta och bidra med någonting av betydelse i vår värld?

Jag är evigt tacksam till alla människor som byggt upp vår civilisation och gjort min bekväma och smärtfria tillvaro möjlig. Denna uppbyggnadsfas har varit mycket lång och har kostat astronomiskt mycket blod, svett och tårar. De människor som levt innan oss människor som lever idag uppgår till ca 95% av alla människor som någonsin funnits. Vi som är i livet nu, 2010, utgör alltså endast 5% av alla tiders människor. Jag har över 100 miljarder människor att tacka för att jag ligger i en varm lägenhet, i en mjuk säng, tillvaratagen av ett fantastiskt sjukvårdssystem med tillgång till all jordens mat och dryck man kan önska. Tack alla 100 miljarder människor för ert slit som har gjort detta liv möjligt. Självklart vill jag fortsätta på bygget och göra något som framtida generationer kan vara tacksamma över.

För att kunna åstadkomma någonting oavsett om det sen blir storslaget eller mindre storslaget så krävs vissa grundförutsättningar, ungefär som i Maslows behovspyramid. Man måste ju ha mat innan man försöker fortplanta sig osv. Jag tror att olika människors behovspyramider skiljer sig en del från varandras. För mig personligen så har en av de viktigaste grundbehoven varit att skapa ett ekonomiskt oberoende. Dvs tryggheten i att aldrig behöva oroa sig över matförsörjning, boende eller andra grundläggande bekvämligheter man behöver i västvärlden. Jag har nu uppfyllt detta behov på den mest grundläggande nivån och kan successivt skifta fokus till nästa steg på trappan. Detta blir att skapa ett kassaflöde med pengar som utöver min egen försörjning räcker till att försörja en framtida familj och ge den en trygghet. Min beräkning är att detta kan ta mellan 5 och 10 år till från idag. När detta behov också är uppfyllt så blir nästa steg att skapa ett ytterliggare kassaflöde som kan användas för att åstadkomma någonting av värde för mänskligheten. Det är väl en sorts övergriplig levnadsplan som jag kan se den idag sett ur ett sorts superförenklat perspektiv. Det blir troligtvis inte alls som man tänkt sig, kanske sitter man där, utfattig, sjuk och ensam på något sjukhem och belastar samhället istället för att ge det något. Man kan såklart inte vara säker på någonting, men man bör ge sina drömmar en chans och sikta så högt man kan medan man har förmågan.

Kom ihåg. Om du inte är nöjd med någonting, gör en förändring och fortsätt förändra saker tills du är nöjd. Simple as that.