tisdag 28 september 2010

Veckans affärer - ökar i Total


Reflektioner över läget idag i min aktieportfölj

Börsen går upp. Räntan är rekordlåg. Inflationen låg.

Vad kan hända? Jo räntan kan och kommer förr eller senare att gå upp, inflation kommer att komma. Vad göra då? Antagligen är det bäst att äga bolag som kan höja priset på sina produkter i takt med inflationen. Därför har jag under en längre tid nu viktat om min portfölj mot Läkemedel (ca 10% av portföljen, Konsumentvaror(ca 20%) och Nödvändiga varor(Utilities) såsom El och Telefoni (ca 20%). Verkstad/konjunkturkänsliga bolag är det fjärde stora benet i portföljen och utgör ca 25%. Resten utgörs av mindre bolag t.ex. NSP, Amer Sport, NSG eller bolag i diversifierade mindre sektorer såsom media, teknik, sport/fritid, tjänster/it.

Jag tror inte att jag kommer att uppnå en årlig avkastning i nivå med superinvesterare som Warren Buffet eller John Templeton över tid. Vad jag hoppas på är att ligga i nivå med index, förhoppningsvis ett par procentenhet över. Som investerare trivs jag egentligen bäst under en "bear market", jag gillar att fynda helt enkelt. När kurser tickar uppåt och allt bara blir dyrare och dyrare känner jag mig mera villrådig. Nu ställs man inför dilemmat att antingen realisera vinster och vara nöjd eller behålla innehaven och se dem växa i lönsamhet och marknadspris i takt med en eventuell högkonjunktur.

Ett scenario jag förbereder mig på är något i stil med den börsmiljö som rådde runt 1965-1980 då börserna i USA inte steg nämnvärt över tid. I en sådan miljö, med hög inflation dessutom, gäller det att leva på bolagens utdelningar och inte satsa i bolag med förhoppning om framtida vinster. Jag vill ha bolag som gör stabila jämna vinster idag och är rimligt eller lågt värderade. Om själva börskursen står still i 15 år från och med idag men jag får en utdelning på runt 5% som dessutom höjs med ca 5-10% per år så kommer jag att vara ganska nöjd ändå. Detta är vad jag försöker att positionera mig inför.

Några affärer har gjorts senaste veckan.

Sålt hela innehavet i MAN motsvarande 0,2% av portf till 70% vinst.

Ökat i RWE med 200% på 51,4 EUR, RWE motsvarar nu 1% av portf.

Sålt hela mitt resterande innehav i Kraft på 31,88 USD med 22% vinst. Anledning till försäljningen är att jag kan investera dessa pengar till bättre avkastning i fastigheter. Jag har dessutom växlat över pengarna från försäljningen till USD så om Kraft går ner under 29 USD så kan jag köpa tillbaka dem 10% billigare för mina USD som jag nu köpt för ca 6,90 SEK.

Växlat SEK till USD motsvarande ca 10% av min totala portfölj till kurs 6,90 SEK.

Ökat i Total på 51 USD med 30%, nu motsvarar Total 3% av portf. Anledningen till köpet i Total är dels att jag vill öka exponeringen mot Energi/Olja dels att Total framstår som billigt sett både i relation till sina konkurrenter och som bolag i sig. Jag ska erkänna att jag inte har den bästa kollen på detta bolags risker och om något skulle visa sig gå galet i denna investering så kommer det känns surt då jag inte har någon bortförklaring annan än att jag inte kunde analysera bolagets risker tillräckligt. Det skulle t.ex. kunna ske en oljeläcka motsvarande BP's i Total vilket vore mycket oroväckande. Men vi måste välja här i livet, att leva är att välja, därmed väljer jag det minst dåliga alternativet inom en sektor jag gärna vill ha en viss exponering mot.

Sålt 8% av mitt innehav i Industrivärden på 95,7 SEK. Försäljningen motsvarar ca 1,5% av portf. Jag anser att portföljbolagen är relativt högt värderade och kommer att sälja av 16% till av innehavet om kursen går upp lite till.


Övrigt jag noterat

Ö/K säljer en tredjedel av bolagets verksamhet och ger en extrautdelning på 20 DKK motsvarande ca 17% på vad jag köpte dem för för nån månad sen. Känns som en bra utveckling på så kort tid.

Den tioåriga räntan fortsätter att höjas och är nu uppe i 4,44 på SEB. Jag känner mig nästan lite överväldigad av den goda tajmingen att ha bundit räntan på 3,98. Det är sådana finansiella strategiska drag jag kan njuta av på samma sätt som andra njuter av en god whiskey, en sportbil eller vad det nu kan vara. Att lyckas tajma saker finansiellt ger mig en kick.

USD fortsätter neråt och jag fortsätter växla desto mer SEK till USD.

Mina mindre investeringar (ca 0,1-0,5% av portf vardera där jag ligger plus minus noll eller back och skulle behöva realisera förluster om jag sålde idag kommer att behållas. Anledningen är att de är väldigt lågt värderade och om de lyckas överleva borde de kunna mångdubblas i värde på lite sikt. Dessa bolag är t.ex. Note, Partnertech, Dole, Transcom, Midelfart, Nokia, Empire, Aker Seafood, REC, m.fl.

torsdag 16 september 2010

Veckans affärer, ökar i Eon

Jag ligger och funderar på framtiden. Det känns som att jag har mitt på det torra ekonomiskt, åtminstone på en basic överlevnadsnivå. Det vore givande att satsa på ett projekt som kan föra oss alla jordbor framåt i utvecklingen, inte bara mig själv ekonomiskt. Jag påminner mig om ett citat av Einstein, "Try not to become a man of succes but a man of value". Det är kanske på tiden att göra något av värde av min tid. Något av värde för framtida generationer. Det är åtminstone en tanke som gror i mig, om jag vattnar den kan den nog blomma ut.


Jag har gjort några affärer i veckan också.

Sålt hela HomeMaid innehavet motsvarande 0,5% av portf med 150% vinst.
Sålt hela YIT innehavet till ca 170% vinst motsv 0,2% av portf.
Köpt Xact Bear på 25,8 kr motsv 0,3%. Korttidsaffär för skojjs skull. Så nära gambling jag kommer i mitt liv.
Ökat på med 40% i Eon på 22,4 EUR, Eon motsvarar nu 2% av totala portföljen.

Mina aktier känns trygga. Utdelningarna kan i princip försörja mig året runt. Jag har gjort en liten sammanställning på hur varje bolag finansierar mig månad för månad. Vissa månader blir generösare än andra men jag klarar mig bra varje månad baserat på mina låga driftskostnader jag har i dagsläget. Utdelningarna skulle faktiskt räcka till ca 1½ år om jag ville.

indu jan-mar
sny apr
ul maj
kmb juni
dt juli-aug
sca sep
aker okt
fte nov-dec

tot+eon jan
kft+diageo feb
att+vz mar
tef+nok+for apr
ve+lg+jnj+vod maj
orkla+gsk jun
övriga jul-?


Såg precis att SEB höjt sin 10-åriga ränta till 4,26%. Att ha bundit räntan på på 3,98% känns som ett klokt beslut i efterhand och jag är mycket nöjd. Tror att det är smart för alla med stora lån att binda åtminstone en del av dem på längre sikt nu.

onsdag 8 september 2010

Veckans affärer, säljer AstraZeneca

Några affärer har blivit av under veckan som gått.

Sålt hela innevahet i AstraZeneca (motsvarande 3% av totala portföljen) på 375 SEK till ca 25% vinst inkl utdelningar. Man kan se det som en omviktning mot SanofiAvensis istället för AstraZeneca. Jag föredrar Sanofi då de har högre andel försäljning i emerging markets, intressant positionering mot husdjursmediciner och har Warren Buffet i ägarlistan. Om AstraZeneca trillar ner mot 300 kronors nivån kommer jag troligtvis att återköpa positionen.

Sålt hela innahavet i Elanders på 21,7 SEK motsvarande 0.3% av totala portföljen till ca 35% förlust. Jag ser det som ett varningstecken när Gustaf Douglas säljer och gillar inte heller nyemissionen som är nära förestående. Den 35%iga förlusten jag realiserat tror jag det finns bättre möjligheter att reparera i andra bolag. Det finns lika lågt värderade bolag som Elanders där framtidsutsikterna är betydligt ljusare enligt mig.

Sålt hela innehavet i finska Ahlstrom på 15 Euro till en vinst på ca 100%. Jag tror att företaget är ganska normalvärderat nu. Undervärderingen som var anledningen till mitt köp är helt enkelt tillrättad av marknaden och det finns ingen större anledning för mig att fortsätta äga bolaget då jag vill ha mindre antal bolag desto högre värdering som råder i marknaden.

Sålt 30% av Norske Skogsindustrier på 10,80 NOK till ca 10% vinst. Fundamentala faktorer går emot bolaget, t.ex. massapriserna. Jag väljer att minska risken i ett av mina mest riskabla större innehav. Om fundamenta vänder kanske jag ökar igen.

Ökat med 30% i France Telecom på 20,40 USD. Ökningen motsvarar 1% av min totala portfölj. Stabilt bolag, stabila kunder, hög direktavkastning, relativt ocykliskt, bör inte rasa allt för mycket relativt sett vid ett allmänt börsras. På sikt tror jag att aktien kan stiga med 50-100% i bästa fall.

Dessa försäljningar har minskat belåningen i min portfölj något. I nuläget är belåningen med så kallade marginallån i min aktieportfölj ca 10%. Räntan på dessa är ca 3,5% i snitt.

fredag 3 september 2010

Binder räntan till 4% på 10 år.

Nu är SEB's 10 åriga bolåneräntor nere på 4,05%. Lägsta nivån på flera decennier. Jag passade precis på att binda lån knutna till mina fastigheter i Sverige motsvarande 10% av portföljen på 10 år till räntan 3,98%. Min tro är att vi kan få ganska hög inflation i världen och även Sverige på några års sikt. Bara för några år sedan hade vi korta räntor i Sverige på över 4%. Då man kan investera dessa pengar i antingen väldigt stabila bolag som t.ex. Unilever med direktavkastningar på ca 4% som troligtvis kan växa med 5-10% per år framöver eller i bolag som Total eller France Telecom och få 6-8% direktavkastning som troligtvis inte sänks så känns det bra.

Har även ökat i France Telecom med 20% till 20,7 USD. Tycker att de är lågt värderade sett till de kassflöden de producerar och den fina utdelningen på ca 8%.

Igår handelsstoppades Norske Skogsindustrier en stund. Blev själv hoppfull ett tag att de hade något på gång men icke. Tycker det vore logiskt för Stora Enso att köpa upp NSG. Jag har faktiskt skickat ett brev till Stora Enso om just detta.

I övrigt så flyter mina vanliga verksamheter sakta på och motsvarande någon procent av den totala portföljen trillar in varannan månad ungefär. Jobbet med att vikta om till fastigheter fortlöper sakta likväl. Jag har nu bjudit på ca 20 olika fastigheter och hoppas avsluta minst 5 av dessa affärer innan Jul.