torsdag 4 november 2010

Min åsikt i jämlikhetsfrågan


En tanke i den aktuella feministiska vågen som sköljer över oss. Den politiskt korrekta åsikten verkar vara att det ska vara 50% kvinnor i alla styrelser och allt ska vara exakt jämlikt överallt på alla sätt och vis mellan män och kvinnor. Men då förutsätter man att män och kvinnor är exakt likadana och har samma förutsättningar att göra exakt samma saker. Hur kommer det sig att nästan alla bloggar om ekonomi och aktier skrivs av män medan nästan alla bloggar om mode och kläder skrivs av kvinnor? Antagligen beroende på att könens intressen generellt skiljer sig åt. Män är mer intresserade av pengar, ekonomi, finans, siffror. Kvinnor mer av estetik, kläder, mode, trender. Det känns då ganska naturligt att män är i majoritet i styrelser och bolagsledningar. Deras jobb har med pengar och siffror att göra. Antagligen är kvinnor (möjligvis i konkurrens med homosexuella män) i majoritet i trendbevakande roller i modemagasin, inköp på modehus, butikschefer i klädaffärer, osv.

Vad jag vill koka ner resonemanget till är helt enkelt att människor oftast trivs och vill verka i positioner där deras intressen finns. Om det är ett manligt intresse att jobba med siffror och ekonomi så är det inte så konstigt att män är i majoritet i sådana positioner och det borde vara helt i sin ordning. Då kvinnor generellt har andra intressen än siffror så bör de främst verka på andra håll. Inget konstigt i detta. Jag förstår inte varför man skall tvinga upp fiskar på land och fåglar ner i havet när de inte är intresserade av att finnas i varandras element. Låt oss män ägna oss åt det vi är intresserade av och kvinnor åt sina intressen.

Jag är absolut inte politisk korrekt och ser hellre saker för vad de är än att hyckla och vända kappan efter vinden.



Några affärer har gjorts i veckan.

Sålt Norsk hydro på 37 NOK till 20% vinst motsvarande 0,7% av portf.

Ökat i Deutsche Telekom på 10 EUR med 25%, nu uppgår DT till 6% av totala portföljen

Ökat i Kimberly-Clark på 63 USD med 75%, nu uppgår KMB till 6 % av totala portföljen. Detta var ett återköp av min gamla post i KMB som jag sålde av i somras när USD stod i 8 SEK. Nu köper jag tillbaka samma post 20% billigare. Lyckad swingtrading i KMB och SEK/USD.

Jag funderar nu på att börja köpa tillbaka AstraZeneca. Jag sålde ju av mitt innehav för någon månad sedan på 375 SEK till 20% vinst. Nu börjar aktien bli fundamentalt köpvärd igen. P/E på 7,5 på nästa års förväntade vinst. Troligtvis börjar jag köpa dem på ca 320 SEK och sedan ökar jag på gradvis för varje tiokrona aktien faller.

11 kommentarer:

  1. *Scrollar ner till veckans affärer* :)

    Själv sålde jag AZN ur min långsiktiga portfölj. Just nu känns inte aktien som en skön huvudkudde med tanke på kommande år och intäkter.

    H&M börjar dock bli köpvärd!

    SvaraRadera
  2. Bra sagt om feminismen, kul att höra någon säga någon som inte är "PK". Håller helt med dig.

    Kanonblogg i övrigt, tackar och bockar för intressant läsning.

    SvaraRadera
  3. Så sant så sant.

    Funderar också på AstraZeneca, men ska avvakta NSP:s rapport, kanske ökar där ist!

    SvaraRadera
  4. Vad tycker du om empire nu förresten? Såg att dom gick ner massor efter rapporten, är lite sugen att köpa men vetej, vad tycker du?

    SvaraRadera
  5. Hej! Vad har du för tankar angående Norsk hydro, du har tidigare sagt att du tror att du kommer sälja av vid 45, är det andra investeringar som du tror kommer löna sig bättre?
    /Gordon

    SvaraRadera
  6. Du verkar helt ha missat att leda ett företag handlar om väldigt mycket mer än "pengar och siffror"..

    Ska vi generalisera så förutom de intressen du räknade upp så ägnar vi män (ja, jag är man..) oss också åt krig, förtryck, misshandel av kvinnor och barn, våldtäkter och andra mindre trevliga saker. I en större och historisk världsbild är vi helt klart det svaga
    och korkade könet. Jag hoppas verkligen på en ökad kvinnodominans när det gäller viktiga poster i samhället - det mår vi alla bättre av.

    SvaraRadera
  7. Signs

    Jag tror inte att Du är en man.

    SvaraRadera
  8. Hmm, gillar verkligen din blogg. Men vad är detta för stenåldersresonemang? Du resonerar intelligent kring det mesta och så kommer detta klavertramp och logiska felslut.

    Det är just sådana åsikter som "låt tjejerna syssla med mode så sköter vi goa grabbar ekonomin" som gör att kvinnor inte ens får chansen. Dina åsikter cementerar ett grabbvälde, som i slutändan blir kontraproduktivt för jämställdheten. Bristande jämställdhet skadar även på sikt en gynsam samhällsutveckling - och därav direkt den ekonomiska utvecklingen.

    Så ta och kamma dig mister och kom in i matchen!

    Lycka till, mvh / Matte

    SvaraRadera
  9. aktieutdelningar
    Jag tycker Astra är köptvärd runt 300 SEK eller lägre. HM tycker jag är köpvärd runt 150 SEK eller lägre.

    Anonym
    Tack:)

    Anonym
    Jag tycker NSP kom med en bra rapport och jag har ökat i dem med 10%.

    Anonym
    Har inte haft tid att läsa empires rapport, det är en chanspost så jag bevakar dem inte stenhårt.

    Gordon
    Jag hade lika gärna kunnat behålla dem men det är lite som du säger att jag har andra mer "säkra" och lönande investeringar.

    Signs
    Jag tror att kvinnor kan funka bra i viktiga samhällspositioner, det jag syftade på var mer specifikt ledande befattning i affärsverksamma bolag. Inom politiken tror jag det vore bra med mer kvinnor vid makten. Är för övrigt ett stort fan av Anders Borg när det kommer till politik:)

    Matte
    Kul med lite mothugg:) Jag skriver ju bland annat för att få kritik och ifrågasättande av mina strategier vilket iofs inte sker så ofta tyvärr. Jag vill förtydliga att jag inte är emot att de kvinnor som vill syssla med siffror och affärer ska få chansen, I'm all for it. Däremot tror jag inte att lika många procent av kvinnorna är intresserade av ämnet som männen, därför vore det idiotiskt att tvinga in en kvot med 50% kvinnor i sådana befattningar. Ta en liknelse. Amerikaner gillar baseball, italienare gillar fotboll. Varför skulle man då i ett världslag i vardera sporten tvinga in 50% amerikaner i ett fotbollslag och 50% italienare i ett baseballlag bara för mångfaldens skull?? Lagen skulle ju bli betydligt sämre än om amerikanerna fick vara i majoritet i baseballlaget och italienarna i fotbollslaget. Vi vill ju att lagen skall vara så bra de kan vara eller hur? Jag applicerar bara samma logik på affärslivet.

    SvaraRadera
  10. Hur hanterar du den här lilla dippen som vi nu ser på börserna?

    SvaraRadera
  11. Anonym
    Vilken dipp? :)
    Om börsen trillar ner 20% eller mer börjar jag titta närmare på det.

    SvaraRadera