söndag 31 oktober 2010
Min aktieportfölj - tårtdiagram
Det var ett tag sen jag uppdaterade mitt tårtdiagram över min totala aktieportfölj. För att få en överblick över mina innehav har jag nu fört in nya sifforr och fått fram ett nytt diagram. Jag är nöjd med sammansättningen och portföljen känns väldigt defensiv och stabil. Det totala värdet på portföljen har minskat sedan sist då jag viktat över ca 30% till andra investeringar.
Ungefär tre fjärdedelar av portföljen består av i min mening lågriskbolag som kommer att sjunka mindre än index vid breda börsfall. Resterande fjärdedel består av något mindre bolag som troligtvis kan röra sig som index vid börsfall. Dessa mindre bolag anser jag dock ha större potential att röra sig mer uppåt än index vid en längre bullmarket.
Sedan förra diagramuppdateringen har runt 20 bolag utgått. Denna koncentrering av portföljen kommer att fortgå. Framför allt de innehav som uppgår till under 0,5% av portföljen kommer att utvärderas och gallras bland.
Jag har inte tänkt initiera en större mängd nya innehav. De bolag som kan tänkas att gå in i igen tilll något lägre kurser än idag är Proctor & Gamble, Astra Zeneca, Kraft Food samt energibolaget National Grid (NGG) som jag nligen fått upp ögonen för. En ökning i Kimberly Clark känns också nära förestående.
På det hela är jg mycket tillfreds med portföljens sammansättning och jag sover mycket gott om natten. Min önskan och förhoppning är att vi snart får en ny bearmarket som ja kan få fynda i. Då kommer en del av de stabila innehaven ryka till fördel för mer cykliska bolag.
lördag 23 oktober 2010
Börsen är ointressant nu
Ibland måste man låta sin intuition göra valen åt en. Hittills har min intuition belönat mig på lång sikt även om det kan göra ont på kort sikt. Ett exempel är Industrivärden som jag sålde förra veckan på 97 SEK. Jag har förlorat en halv årslön på att jag inte väntade en vecka till med att sälja. Surt? Ja jag sticker inte under stol med att det känns mycket irriterande. Samma sak var det när jag köpte samma bolag på 45 SEK. Aktien gick ner till 38 SEK och jag förlorade en halv årslön på pappret där med vilket kändes lika surt det. I slutändan har jag dock fördubblat mina pengar och mer därtill på affären vilket är vad som egentligen räknas. Att köpa i en bearmarket gör ofta ont psykiskt precis som det gör lika ont att sälja i en bullmarket. Men någonting ska man väl få för all smärta? Ja, det kallas avkastning. Priset är psykologisk kortsiktig smärta och vinsten är avkastning. Jag tror nu att risken är större på nedsidan än på uppsidan i Industrivärdens underliggande bolag. Det vore bara osunt att inte sälja då. Goda affärer gör man med fördel vid extremsituationer då oddsen är otvivelaktigt på din sida med stor marginal.
Nu kan givetvis börsen och Industrivärden fortsätta uppåt. Kanske med 25%, kanske med 50%. Om så sker är dock börsen tydligt övervärderad enligt mig och oddsen totalt iontressanta att spela på.
Nej, stockholmsbörsen har blivit en stor gäspning för mig nu. Jag finner inte mycket av intresse till dessa priser och med denna starka krona dessutom. Jag avstår. Jag hoppas vi ses igen 50% längre ned i grafen:) Då lovar jag att bjuda upp till dans igen!
De få storbolag jag finner fortsatt attraktiva har knappt rört sig sedan jag köpt dem. Jag tror på mina internationella läkemedelsbolag, telekombolag, konsumentvarubolag och energibolag. Alla dessa har stabila verksamheter, låga P/E tal, fin direktavkastning och är enkla att förstå sig på. Tack för att ni finns i tråkiga tider som dessa.
Nu när börserna är tråkiga och inte tar lika mycket tid i anspråk så fokuserar jag på mina egna bolag istället. Har nya idéer som skall sjösättas. Den idén jag jobbar med nu kräver väldigt lite kapital i förhållande till potentiell avkastning. Jag kommer att behöva investera motsvarande ca 3% av mitt totala kapital. Om mina kalkyler slår in kommer jag att ha fördubblat mitt totala kapital på 2-3 år. Kanske 10-dubblat på 5 år. Om det sker kommer det alltså att ha varit möjligt till väldigt låg ekonomisk risk genom egenföretagande och inte aktieinvesteringar. Att tiodubbla min förmögenhet genom att äga stabila bolag skulle ta betydligt längre tid och dessutom äts tillväxten delvis upp av inflationen. Jag ser mina aktieinvesteringar främst som ett skydd mot inflationen. Mina egna verksamheter är källan till de stora kapitaltillskotten. Visst kan man göra fina aktieaffärer vid extremlägen som 2008 men dessa lägen sker så sällan så du hinner bli gammal innan du blivit rik på dessa straffsparkar.
Etiketter:
Eget företagande,
Industrivärden,
Min portföljstrategi
torsdag 14 oktober 2010
Huspriscykeln
Hittade en bra artikel som förklarar priscykeln för fastigheter. (Bör läsas för att förstå nedanstående beräkning)
De fastigheter jag personligen investerar i ligger på en GROSS RENTAL YIELD (GRY) nivå på minst 10 (undervalued). De flesta lyckas jag hitta på runt 20 eller bättre (very undervalued). Detta är väldigt bra riktmärken vid fastighetsinvesteringar och följer du dem är det inte särskilt svårt att misslyckas. Jag försöker alltid hålla saker enkla. Att hålla sig till enkla tumregler är bra för de ändras inte över tid.
Det kan vara intressant att räkna på dagens priser i Stockholm. Säg att en 100 kvm lägenhet i Innerstan kostar 5 Mkr. Säg att du kan få ut 15000kr per månad i hyra för denna lägenhet. Du får då en GRY på 3,6 (overvalued). För att lägenheterna ska hamna på en GRY på ca 7 vilket är att anse som en relativt normal värdering så behöver bostadspriserna falla med 50%. En 100kvm lägenhet i Stockholm borde alltså kosta ca 2,5 Mkr. Vid hög inflation och högt ränteläge kanske ännu mindre. Jag skulle säga att det är en så kallad "no brainer" att inte köpa fast egendom på Stockholms övervärderade marknad idag.
Ett kul tecken i tiden på vår galna bostad och inredningsbubbla är den här artikeln i DN som blivit en stor snackis. En humorisk variant av densamma gav mig ett gott skratt. Nu kan man ju tycka att det är ett friskhetstecken att så många blivit upprörda av artikeln men jag skulle tro att om de i artikeln stekte falukorv och hade lite möbler från ikea utblandat så hade den gått ganska obemärkt förbi. Det känns som att så länge folk slänger in lite skit som för att markera någon sorts kontrast till den i övrigt dyra inredningen så är det legitimt att lägga hur många miljoner som helst på själva lägenheten. Jag vet inte vad som är mest galet, att gå all the way och ha det mest utstuderade hemmet i varenda detalj eller att se till att anstränga sig att inte ha det genom att medvetet blanda ut med ikeainredning eller liknande för att verka mer down to earth.
Personligen skulle jag varken lägga större pengar på dyr inredning, övervärderade bostäder eller exklusiva viner. Ibland hittar jag fina saker i grovsoprummet till min lägenhet. Mat köper jag när det är extrapris på ica. Vin dricker jag inte särskilt ofta, brukar köpa 6 pack lättöl för 20 kr. Att vara dollarmiljonär har blivit ett sätt att leva:)
Etiketter:
Bostadsbubblan,
Bostadspriser,
Fastigheter
tisdag 12 oktober 2010
Veckans affärer - Säljer Industrivärden
Ibland behöver man fråga sig själv om man skulle köpa ett befintligt aktieinnehav ifall man ej redan ägde det. Det har jag gjort den senaste tiden med Industrivärden och fann att svaret var nej. Om jag inte redan ägde Industrivärden så skulle jag med all sannolikhet inte köpa aktien idag efter en uppgång på över 100% sedan 2 år tillbaka. Om jag frågar samma fråga fast om mina andra innehav så skulle jag svara ja idag. Jag skulle köpt France Telecom, Kimberly Clark, Sanofi Aventis, Eon m.fl. idag om jag inte redan ägde dem. Industrivärden får utgå då jag tycker att de underliggande bolagen är något övervärderade med vissa undantag som SCA och kanske SSAB och Skanska.
Således har jag sålt hela innehavet Industrivärden C motsvarande ca 15% av totala portföljen på 97 SEK till en vinst av ca 120% inkl utdelningar.
Det finns en stor möjlighet att jag köper tillbaka dem om de går ner mot 90 SEK igen. Detta kan alltså utveckla sig till en kort affär liknande de man gör i swing trading.
Jag har även gjort några andra affärer:
Sålt hela innehavet i Bong på 29,5 SEK motsvarande 1% av portföljen till en vinst på ca 110% inkl utdelningar.
Jag har ökat på mitt innehav i Eon med 50% på 21 Euro, Eon motsvarar nu 4% av portföljen.
Jag har ökat på mitt innehav i Total med 20% på 52 USD, Total motsvarar nu 4% av portföljen.
Jag noterade placera.nu's senaste och föregående råd angående Industrivärdens köpvärdhet. När aktien stod i 50 SEK så var de väldigt negativa i sin analys, idag däremot när kursen har dubblats är de desto mer positiva. Om man gjorde som de rekommenderade och köpte på 97 SEK men avvaktade eller sålde på 50 SEK så skulle man inte har mycket pengar kvar efter ett tag. Analytiker är ett sorgligt släkte enligt mig, det är tråkigt när folk blir vilseledda av dem. Man förstår varför de jobbar som anställda, om de hade varit lika duktiga som de gett sig ut för borde de varit förmögna på sina placeringar sedan länge.
Lyssna hellre till sunt förnuft än analytiker. Ofta blir det totala motsatsen.
Således har jag sålt hela innehavet Industrivärden C motsvarande ca 15% av totala portföljen på 97 SEK till en vinst av ca 120% inkl utdelningar.
Det finns en stor möjlighet att jag köper tillbaka dem om de går ner mot 90 SEK igen. Detta kan alltså utveckla sig till en kort affär liknande de man gör i swing trading.
Jag har även gjort några andra affärer:
Sålt hela innehavet i Bong på 29,5 SEK motsvarande 1% av portföljen till en vinst på ca 110% inkl utdelningar.
Jag har ökat på mitt innehav i Eon med 50% på 21 Euro, Eon motsvarar nu 4% av portföljen.
Jag har ökat på mitt innehav i Total med 20% på 52 USD, Total motsvarar nu 4% av portföljen.
Jag noterade placera.nu's senaste och föregående råd angående Industrivärdens köpvärdhet. När aktien stod i 50 SEK så var de väldigt negativa i sin analys, idag däremot när kursen har dubblats är de desto mer positiva. Om man gjorde som de rekommenderade och köpte på 97 SEK men avvaktade eller sålde på 50 SEK så skulle man inte har mycket pengar kvar efter ett tag. Analytiker är ett sorgligt släkte enligt mig, det är tråkigt när folk blir vilseledda av dem. Man förstår varför de jobbar som anställda, om de hade varit lika duktiga som de gett sig ut för borde de varit förmögna på sina placeringar sedan länge.
Lyssna hellre till sunt förnuft än analytiker. Ofta blir det totala motsatsen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)