tisdag 24 mars 2020

Shoppingrunda på börsen


                                                                 
                                                           

En av mina nuvarande favoritobjekt är FTSE 100 indexet. Det är historiskt lågt värderat och yieldar uppemot 7% i dagsläget. Hur ofta får man 7% i direktavkastning i ett stabilt i-lands börsindex? Inte ofta.

Nedan artiklar belyser värdet i FTSE 100 lite mer:

https://seekingalpha.com/article/4333496-ewu-uk-stocks-priced-for-depression

https://www.ukvalueinvestor.com/2020/02/ftse-100-cape-valuation-forecast.html/

https://www.cazenovecapital.com/uk/private-client/insights/strategy-and-economics/three-reasons-why-the-uk-stock-market-looks-compelling/Jag skulle faktiskt vara bekväm med att ha merparten av min portfölj i FTSE ifall det går ner mer.

Har redan exponerat mig kraftigt genom köpoptioner på strike pris 26 i EWU (FTSE 100 ETFen). Om indexet får en rekyl kommer dessa köpoptioner 5-20 dubblas. Inget vet hur det kommer gå på kort sikt men en sak är säker, världen kommer att finnas kvar och förr eller kommer indexen stiga igen pga inflation om inte annat. I EWU fallet så kommer jag antingen sälja optionerna vid en rekyl. Eller rulla dem framåt om de expirear (Jan 2021).

Jag har exponerat mig med 4Msek i indexet till en insats av endast 40Ksek. Motsvarande ca 1% av portföljens potentiella storlek. Jag är fullt bekväm med att förlora dessa 40Ksek ifall vi inte får en rekyl eller indexet går sidledes närmsta 10 månaderna. I sådant fall kommer jag köpa en ny omgång optioner, antingen om indexet går betydligt lägre innan Jan 2021, eller ifall det stått stilla.

Jag önskar faktiskt att FTSE ska rasa ordentligt. Gärna ner 20-50% från dagens nivå. Det vore en straffspark utan målvakt. Man kan bara rulla in bollen. Men realistiskt så kanske det går ner som mest 20-25% och tangerar botten från 2008. I sådant fall kommer jag gå in tungt i indexet och göra det till mitt största innehav.  Hoppas, hoppas. Här gäller det att positionera sig så att du kommer ut som en vinnare oavsett hur kursen rör sig. Går det ner får jag fyndköpa som aldrig förr. Går det upp får jag extrem avkastning på optionerna. Det sämsta är egentligen ifall det rör sig sidledes hädanefter under flera år, men det är ett osannolikt scenario om man ser till den extrema nedgången vi haft hittills. Oftast leder såna här rörelser till kraftiga upprekyler, eller så fortsätter det ner i avgrunden.

Än så länge har jag köpt in FTSE för motsvarande 4% av investerbart kapital. Det är den enskilt största placeringen hittills, positionen initierades i fredags och idag till en direktavkastning på 7%. Är mycket nöjd med detta. Enligt översta artikeln ovan har FTSE 100 alltid genererat minst 10% avkastning långsiktigt när man köpt det till 7% direktavkastning. Det är såklart ingen garanti men det är goda odds att få en god avkastning när man köper något till en historiskt låg värdering. Dessutom har jag allt mitt kapital i USD och USD står mycket bra till gentemot GBP så jag får en bra valutaeffekt på köpet. Den som följt min blogg sen förr vet att jag gick in tungt i fastigheter till en låg USD kurs för 7-9 år sen. Nu har USD stigit med över 80% och fastigheterna stigit med över 200% i snitt. Sen hyresintäkter på 5% per år. En totalavkastning på runt 300% till väldigt låg risk. Nu har jag börjat sälja av dessa fastigheter och viktar om mot det som är billigt istället. DVS tillgångar i tex GBP.

Gällande just valutor kan det vara intressant att titta på NOK/SEK. Där har vi också historiskt låga nivåer av den norska kronan. Ett land som jag tror betydligt mer på än Sverige långsiktigt.


Utöver FTSE 100 har jag även gått in tungt i REIT sektorn i USA. Du får nu direktavkastningar på över 10% i stabila fastighetsbolag som vanligtvis klarar sig bra genom kriser. Tex så var det endast en enda REIT som konkade under förra finanskrisen. Det kan säkert bli värre nu pga mall-döden i USA men samtidigt finns det flera REIT's som har fokus på grocery store, residential, fängelser, m.m. Jämför ett hypotetiskt fastighetsbolag som äger ICA's fastigheter. Finns inte mycket stabilare hyresgäster.

Jag kommer att försöka lista de REITar jag tror på och skriva mer om dem.

Några i urval för den som vill göra egna efterforskningar är:
EPR (Bio och upplevelse inriktat)
BRX (Grocery stores och liknande malls)
GEO (Fängelser)
CXW (Fängelser)
ACC (Studentboenden)
IRT (Lägenhetsboende)
IRM (Långtidsförvaring av data och dokument)
SPG (Kvalitets köpcentrum)

Alla dessa har jag initerat mindre positioner i men totalt uppgår REIT bolagen till ca 30% av mina nya inköp.
2 kommentarer:

  1. Fasen vad roligt att du är tillbaka! Jag ägde ”DOC” - Physicians Realty Trust (underbar ticker f.ö) för ett tag sedan och är sugen igen på dessa nivåer, har du tittat något på den? Läkemedel och sjukvårdsfastigheter lär knappast gå samma öde som shoppingcentren...

    SvaraRadera
  2. Tack! Jag har tittat lite på DOC. Jag följer en investerare på Seeking Alpha som heter Jussi Askonen/High yield landlord. Han har rätt vettiga synpunkter och har rekat DOC tex. Dock har Doc lite för låg reward för mitt tycke. Jag vill ha 3-10 dubblare när det vänder. Är beredd att ta högre risk då jag endast är inne med ca 5% av totalt kapital i börsen.

    SvaraRadera