Bästa investerare av idag.
Jag började investera runt 2002 när jag var 18 år. Det var såklart en del tur att jag kom in runt botten efter it-kraschen. Jag följde ju med i nyheter under it bubbleåren också även om jag inte var särskilt insatt i aktier då. Jag laggar helt klart Buffet med en sisådär 10 år åtminstone men jag siktar inte heller på att bli världens rikaste. I nuläget handlar det mer om att ha en stressfri och bekväm livsstil med mycket glädje och sinnesfrid. Samt att kunna ägna tid åt personliga intressen och filantropiska ändamål. Självklart vill jag ha en bra avkastning, nöjer mig dock med någonstans mellan 5-15% per år över inflationen.
Hur som helst. De aktier jag köpte runt 2002 dubblades mellan 2003 och 2005 då jag sålde allt och la in pengarna på ett räntekonto som gav 6%. Såklart missade jag börstoppen 2007. Jag är inte bra på att pricka toppar, precis som JP Morgan sa; "Jag blev rik genom att sälja för tidigt":) Runt 2008 märkte jag att det började bli billigt igen och jag tog ut alla sparpengar, intjänade pengar samt tog alla lån jag kunde och slängde in allt på börsen mellan sommaren 2008 och sommaren 2009. Lyckades pricka botten rätt bra med maximal belåning i kapitalförsäkringar vilket gav upphov till mitt ekonomiska oberoende. Det var i den vevan jag startade denna bloggen.
Det kan vara berättigande att ta större risker när man är yngre och inte lever på sitt kapital. Jag skulle vilja dela in investerare grovt i olika kategorier för att kunna avgöra hur man ska välja sin risknivå.
Storlek på kapital:
1-5 gånger ens årliga sparutrymme. Borde vara ca 100000kr-2000000kr för de flesta svenskar.
Här kan det vara berättigat att ha något högre risknivå eftersom du har 1-5 år på dig att spara ihop kapitalet igen med din vanliga inkomst ifall det skulle gå åt skogen. Det var i denna kategorin jag befann mig när jag var runt 18-20 år, då jag hade sparat ihop ca 100 000 kr vill jag minnas, började spara när jag var 7 år och fick veckopeng ska sägas. Spargenen ligger djupt inbäddad i mig från scratch.
5-25 gånger ens årliga sparutrymme. Ca 2Mkr-10Mkr
Här skulle jag vara lite mer konservativ och vara defensiv med åtminstone en tredjedel till hälften av portföljen. Här befann jag mig 2008 då jag hade sparat ihop ett kapital på ca 3 Mkr.
25-100 gånger ens årliga sparutrymme. Ca 10Mkr-40Mkr.
Här är det bevarande av kapital som gäller. Då en till miljon, eller tio, inte spelar någon större roll för din livskvalitet eller lycka medans däremot en förlust av 50-100% av kapitalet har en stor negativ effekt. Därför anser jag att man bör använda sig av en mer defensiv portföljmodell vid dessa kapitalnivåer. Personligen förespråkar jag den Talmudiska portföljmodellen som består av en tredjedel reala fastigheter, en tredjedel aktier och en tredjedel räntebärande/guld/cash (sånt som går att likvidera snabbt vid behov). Här är jag nu och jobbar på att uppnå den Talmudiska fördelningen inom 3-6 månader.
Oavsett vilken kategori du tillhör så skulle jag tro att det inte skulle skada att ha minst en tredjedel i kontanta medel redo i dagens läge. Förr eller senare kommer det bli paniklägen. Det är då man gör de stora klippen som kan förändra ens ekonomiska framtid för alltid. Hade jag själv suttit på ett kapital om ca 0,5-3 Mkr idag så hade jag nog legat med minst 80% i cash och väntat ut en krasch medans jag samtidigt sparade ihop så mkt som möjligt under tiden. Ungefär så jag gjorde under åren 2006-2008 i väntan på det som blev finanskrisen.
Ett sista råd är att hålla dig långt borta från alla "heta" sektorer såsom tech och clean energy. Det kommer att bli blodigt i dessa sektorer förr eller senare. Att pricka toppen är lika lätt som att pricka rätt nummer i roulette.
All lycka och välgång!
Intressant läsning som alltid.Hur ser du på oljeindustrins framtid.
SvaraRaderaJag har ingen aning om framtiden. Jag vet bara att det var väldigt billigt under 2020 att köpa oljebolag. Jag gillar när det är billigt:) Är upp 100% i dessa bolag och ännu mer i köpoptionerna. Säljer dem om de går upp lite till. Köp billigt, sälj dyrt (eller iaf högre).
SvaraRadera