fredag 19 januari 2018

Dags att köpa säljoptioner.Kära blogg.

Har gått och funderat en del på marknadsläget och om det finns några intressanta möjligheter att positionera sig i med god risk reward.

I dagens läge finns få solklara aktieinvesteringar att göra. Allt är egentligen historiskt dyrt, aktier, obligationer, råvaror, m.m. Detta beror givetvis på den låga räntan.

Endast en mindre räntehöjning på några få procentenheter bör dock kunna dämpa priserna på tillgångar generellt.

Min enda idé som kan ge en hyfsad risk reward på dagens marknad är att köpa långsiktiga säljoptioner i breda index.

Har lokaliserat några säljoptioner i följande index: SPY, QQQ, DAX och EURO STOXX 50/600. DVS, USA börserna S&P 500 och Nasdaq, Tyska börsens huvudindex samt Europas största företagsindex Euro Stoxx 50 och 600.

T.ex. kan man köpa en säljoption i Nasdaq med slutdatum i Januari 2020 för ca 10% av dagens kurs. Detta innebär att du tjänar pengar i det fall Nasdaq backar mer än 10% någon gång under närmsta 2 åren.

Samma upplägg gäller för DAX30, dvs Tyska motsvarigheten till Sveriges OMX30. För ca 15% av dagens kurs kan man köpa en säljoption som går ut 2022 i december, alltså 5 års löptid. DAX30 står idag i ca 13400 Euro. Om man köper säljoptionen idag för ca 1600 Euro så har man alltså gjort en vinst om indexet går under 11800 Euro inom 5 år.

Min tro är att så kommer att ske. Jag tror att vi kan få se ett ras på 20-60% inom dessa 5 år. Om så inte skulle ske utan marknaden fortsätter upp så är det okej ändå då mina fastighetsinvesteringar bör trivas bättre i en marknad med stigande börser än vid en krasch. Fastigheterna bör dock vara mindre volatila än dagens dyra börser.

Jag funderar nu på att inleda köp av dessa säljoptioner, fördelade på Nasdaq (löptid jan 2020), DAX30 (löptid dec 2022), samt Euro Stoxx 50 (löptid dec 2025).

Möjligen hedga med några få köpoptioner för ca 2-3% av dagens kurs på en strike nivå ca 20-30% över dagens kurs. Detta innebär alltså att jag har möjlighet att tjäna på en osannolik börsuppgång likväl ifall marknaden blåser upp en jättebubbla (you never know). 

Främst tror jag dock på nedgångar och kommer nu att börja fylla på aktiedepåer med cash motsvarande ca 1% av mitt totala kapital i syftet att köpa dessa säljoptioner steg för steg. Desto högre marknaden stiger desto fler optioner kommer jag att köpa. Maximal storlek på positionen i förhållande till totalt kapital tänker jag kan få uppgå till ca 5%. Alltså riskerar jag i värsta fall 5% av totalt kapital, eller ungefär en årsavkastning från fastighetsportföljen. I detta fall sitter vi med en rekordlång bullmarket och förhoppningsvis har denna spillt över i fastigheternas värde som bör ha stigit med mer än 5% vilket väger upp förlusten av de då värdelösa optionerna.

Däremot om vi får ett ras på 50% så går optionerna upp med ca 300% vilket väger upp litegrann av de eventuella nedgångarna som kan tänkas smitta av sig på fastigheternas värde.

Detta är min strategi för dagens svåra marknad där rena investeringar i aktier, obligationer och råvaror har väldigt hög risk.


Anmärkningar eller invändningar mot dessa strategier mottages tacksamt.


/ D

2 kommentarer:

  1. Intressant jag tro lika att vi får ett ras år 2020 +- 1-2 år. Har sökt efter dina OP hittar ej, jag kör Nordnet��

    SvaraRadera