onsdag 15 december 2010

Veckans affärer, försäljningar

Nu när amatörer köper och börsen rusar iväg är det säljartider för de som vill låsa in sina vinster. Easy peasy. Alla ni som sitter med svensk verkstad. Jag säger bara en sak. Sälj rubbet!! Kan lova att ni får köpa tillbaka samma aktier billigare framöver. Att köpa Atlas Copco till nära 10 ggr eget kapital är bara knäppt. Nej gör tvärtom vad alla analytiker säger. Just precis, de som rådde dig att sälja dina aktier 2008 till konkursvärderingar men som nu råder dig att köpa tillbaka dem dubbelt eller tredubbelt så dyrt. Vansinne:)

Veckans affärer har enbart bestått av avyttringar.

Sålt hela innehavet i BB TOOLS på 99 SEK motsvarande 0,4% av portföljen till 105% vinst

Sålt hela innehavet i REPSOL på 28,5 USD motsvarande 0,4% av portföljen till 30% vinst, tycker de har uppvärderats ok sen jag köpte. Nu har jag bättre alternativa användningsområden för kapitalet. Dessutom vill jag minska ner antalet aktier för att få bättre överblick och minska ner tidsåtgången till analys.

Sålt hela innehavet i ÖK (Ostindiska Kompani på danska börsen) för 179 DKK motsvarande 0,4% av portföljen till 50% vinst. Den uppvärdering jag misstänkte kunde ske här skedde ganska omgående efter min ingång. Visst kan den gå upp med 50% till men jag är ganska riskaversiv och har dessutom goda alternativa lekplatser för pengarna. Vill minimera spretigheten i portföljen och börjar med att hugga ner de grenar där jag inte har särskilt bra koll och där jag tycker att bolaget redan uppvärderats till en relativt rättvis värdering.

Sålt hela innehavet i Midway på 39 SEK motsvarande 0,4% av portföljen till en vinst på ca 60%.

Sålt hela innehavet i Novartis på 59 USD motsvarande 0,4% av portföljen till en vinst av ca 5%. försäljning av samma orsak som ovan. Alternativkostnaden är för dyr.

Sålt hela innehavet i BP på 44 USD motsvarande 0,5% av portföljen till en vinst av ca 10%. Försäljning av samma orsak som med ovanstående försäljningar. BP har gått från 38 USD till 44 USD sen köp. USD har dock försvagats med ca 5% så uppgången är knappt 10%.

Övrigt att notera

DLH har gjort en bra kursresa senaste dagarna. Hade tur i att jag upptäckte dem när de stod i 18 DKK. Ett typiskt undervärderingscase som gått enligt plan eller ännu bättre till och med. Kommer troligtvis att sälja halva innehavet på 40 DKK.

fredag 10 december 2010

Veckans affärer m.m.

Det nya investeringssparkontot som har lanserats verkar sådär enligt mig. Det enda positiva är väl att man direktäger aktierna och att det verkar gå att dra av skatten på utländska utdelningar. Minus på att det blir högre avgift. Om statslåneräntan går upp mot 7% så är den årliga avgiften över 2% vilket känns ganska saftigt. Det är ju ytterst tveksamt om aktierna presterar bättre i en sådan högräntemiljö.

Vill tipsa om en artikel rörande bobubblan i Sverige och andra delar av världen - megabubblan

Intressant genomgång av hur det ligger till och vilka nedsidor som finns. Jag håller helt med om att nedsidan ligger på mellan 10-30tkr /kvm i sthlms innerstad. Uppsidan däremot bör vara väldigt begränsad. Säg 60-70tkr/kvm. God risk/reward??


Några affärer har gjorts senaste veckorna.

Sålt resten av Vostok Nafta motsvarande 0,3% av portföljen till ca 50% vinst på 30 SEK. Tveksam pga deras stora exponering mot Black Earth farming som jag är skeptisk till.

Köpt tillbaka Transcom motsvarande 0,1% av portföljen på 16 SEK, sålde ca 75% av mitt innehav i Transcom för något år sedan på runt 35 SEK så det känns som en vettig handling att återköpa dem nu mer än hälften så billigt, bolaget är ju fortfarande det samma.
Förhoppningsvis så går den upp till 35 SEK igen. Köpa på runt 15, sälja på 35, köpa på 15, sälja på 35. Självklart inte skrivet i sten att så sker men jag vill mena att risk rewarden är god och chansen att utfallet blir som jag önskar är större än 50%.

Ökat i Telefonica med 50% på 65 USD. stabilt bolag, intressant exponering mot latinamerika. bra direktavkastning.

Ökat i France Telecom med 15% på 21 USD. ökningen är i absoluta tal lika stor som ökningen i Telefonica ovan.

Minskat i Norske Skogsindustrier med 60% på 12 NOK. När det gäller skräpbolag vill jag inte vänta för länge på en vändning, om det går tillräckligt lång tid utan att det händer något så är det dags att börja fundera på om bolaget verkligen har någon långsiktig framtid. En lärdom från John Templeton. Det finns fortfarande mycket bra potential i NSG men det går långsammare än jag trott från början. Därför minskar jag ner innehavet så att det är i nivå med mina andra mindre poster i chansbolag, t.ex. NOTE, Partnertech, DLH, Dole, Chiquita, Transcom, Midelfart, ÖK, Head, m.fl.


Bolag som jag funderar på att sälja är BB TOOLS, Aker Seafood, Capman, East Capital Explorer. Anledningar är att jag inte är särskilt insatt i dem och jag har redan gjort en vinst i dem allihop ifall jag säljer idag. Anledning att vänta är. BB TOOLS kan fortfarande lyfta marginalerna ett snäpp vilket skulle påverka kursen med kanske 25-50% upp. Aker Seafood kan troligtvis rycka upp sig en del också men där äger jag dem genom Aker ASA redan. CAPMAN är ganska svåranalyserat men har iaf en bra hävstång i sin private equity modell. Frågan är hur stora risker de har. Jag kommer troligtvis att sälja dem på 2 Euro om inte förr. East Capital Explorer väntar jag med att sälja tills de kommit med sin nya utdelningspolicy, eventuellt gör de en större engångsutdelning vilket kan ge kursen en skjuts uppåt.