tisdag 23 november 2010

Vid fred, rusta för krig.


Hur har du rustat inför nästa drabbning på börsen? Har du en plan för vad du ska göra om stockholmsbörsen faller med 38%? Har du möjlighet att utnyttja de reapriser som kommer att uppstå i framtiden i kvalitativa bolag?

Detta är frågor man bör ställa sig idag. Förr eller senare dyker goda köptillfällen upp i bolag som garanterat kommer att överleva de värsta kriser. Bolag som SCA, Securitas, H&M, Investor, m.fl. Kommer du att ha möjligheten att köpa dem till priser där man med allra största sannolikhet kan anta att utvecklingen kommer att vara god på sikt.

Min huvudsakliga aktiestrategi idag går ut på att vikta om ocykliska aktier till mer cykliska vid börsras. Förr i tiden var min strategi att ligga helt likvid under euforiska perioder för att sedan köpa på botten. Så gjorde jag under IT-börscykeln. Köpte runt 2003, sålde runt 2006 och låg likvid till 2008. Då var min portfölj betydligt mindre i storlek varför jag kunde gambla mer. Jag hade ju möjlighet att tjäna igen min portfölj på något år genom hårt jobb ändå. Med gambla menar jag att våga ligga likvid och därmed riskera en börs som fortsätter uppåt.

Idag skulle jag i princip kunnat ligga likvid likväl om jag hade en mindre pengapung att förvalta. Jag vill dock inte riskera att ekonomin slår om till stark tillväxt, alternativt att vi får hög inflation vilket inte alls är orimligt. Därför ligger jag fullinvesterad i det mest stabila och högavkastande jag kan hitta idag. Vid ett börsras i klass med 2008 så bör min portfölj falla med max ca 25% i SEK räknat om utvecklingen för bolagen följer mönstret från 2008. Att jämföra med en investering i Avanza zero eller liknande som har potential att falla med ca 50%. För mig är det viktigare att inte förlora pengar än att följa med på en vansinnesfärd upp i övervärderingarnas himmel. Det är även viktigt att ha en låg nedsida då jag har en belåning inbyggd i min totala portfölj.

Jag håller nu på att vikta om investeringsportföljen så att inom ett halvår kommer lite mer än en tredjedel av mitt kapital utgöras av fastighetsinvesteringar. Fastighetsdelen har en god direktavkastning som är betydligt högre än genomsnittet för aktieportföljen. Jag kommer att belåna min totala investeringsportfölj med ca 20% vilket jag anser vara hanterbart. Det kan jämställas med att fastighetsdelen blir belånad med ca 70% och aktieportföljen obelånad eller att aktierna är belånade med ca 30% och fastighetsportföljen obelånad. Det är faktiskt en ökning i belåningsgrad sedan tidigare då den låg på ca 15%, anledningen till att jag finner det hanterbart med högre belåning idag är att jag möblerat om bland aktierna och de aktier som är mest cykliska och har högst fallhöjd (läs industrivärden) har fått utgå till fördel för relativt stabila bolag i jämförelse, mestedels noterade i USD vilken tenderar att stärkas mot kronan vid börsras.

Genomsnittlig årlig direktavkastning för totala portföljen (fastigheter+aktier) hamnar på runt 6%. Årligt kapitaltillskott från mina privatägda verksamheter bör hamna på ca 4% av portföljens värde. Alltså kan belåningen minskas ner till 0% genom 2 års kassaflöden om jag så önskar. Detta är dock inte målet utan jag anser att min belåning kan få variera mellan ca 10% och 50%. Att jag kan acceptera en belåning på uppemot 50% beror endast på att jag nu har en fastighetsdel i portföljen vilkens värde inte är bundet till lånen, dvs inga så kallade marginallån. Vid ett extremläge med värderingar i klass med oktober 2008 på börsen så skulle jag belåna fastighetsdelen till maximal nivå och sedan ha en belåning på aktiedelen på kanske 30-40%.

Vad göra om börsen faller ännu mer än den gjorde 2008 då? För det första har jag inte en portfölj som bör falla lika mycket som index men om raset är väldigt kraftigt så kommer jag då bli tvungen att låta belåningen öka till över 50% på aktiedelen. Som sista utväg för att inte bli överbelånad om börserna skulle falla ännu mer, säg med 80-90% som de gjorde på 30-talet så blir jag tvungen att sälja mina privata verksamheter för att minska belåningen. Då pratar vi om att kunna köpa bolag som säljer livsförnödenheter till P/E tal på runt 3 och direktavkastningar på kanske 15-20%. Det ska nog mycket till för att det scenariot skall uppstå, troligtvis är inte pengar det största problemet då utan jag skulle gissa att världen i sådant fall står inför ett stort krig eller allvarlig naturkatastrof.

Ungefär såhär försöker jag regelbundet tänka i ett sorts privatekonomiskt stresstest. Jag tror det är viktigt att räkna på hur man klarar av olika worst case scenarion och se till att man har ett motdrag oavsett vad som händer.

söndag 14 november 2010

Veckans affärer - Ökat i NSP

Stockholmsbörsen är medel- till högt värderad i relation till historiska nivåer idag enligt mig. Om dagens låga räntenivåer består många år till är den rimligt värderad. Jag tror dock att ränteläget kommer att förändras inom några år och då blir dagens värdering betydligt mer ansträngd.

De mogna marknader där jag fortfarande finner värde är främst USA, Tyskland, Frankrike, UK och detta inom stabila ocykliska sektorer som läkemedel, energi, konsumentvaror och telefoni. Jag har nu fullföljt min omviktninsstrategi som jag skrev om för 1 år sedan. Cykliska bolag har sålts (Nobia, LuMi, Gunnebo, New Wave, Fabege, Stora Enso med flera). Mindre cykliska har köpts (France Telecom, Eon, Sanofi-Aventis, Kimberly-Clark med flera). Om börserna faller igen kommer jag att vikta tillbaka till mer cykliska aktier på Stockholmsbörsen.


Några affärer har gjorts senaste veckan. Jag håller på och möblerar om en del i depåerna pga räntesatser och andra depåvillkor därav några justeringar i vissa innehav.


Sålt hela innehavet i Tembec på 2,8 CAD till en vinst på ca 150%
Anledningen till innehavet i Tembec var en sorts diversifiering till NSG som jag skrev om här- http://dollarmiljonaren.blogspot.com/search/label/Spelteori
Positionen skulle kunna behållts men jag nöjer mig med den goda vinsten och gör exit nu då bolaget fortfarande är av den mindre kvalitativa klassen.

Sålt sista delen av New Wave på 44,7 SEK till en vinst på ca 400%.
New Wave köptes till ca 8 SEK i snitt för 2 år sedan. Jag läste biografin av Torsten vid denna period och fann bolaget fundamentalt felvärderat, visserligen fanns en viss risk med i kalkylen pga hög belåning men den uppvägdes av den goda rewarden som nu slagit in. Jag hoppas vi ses igen under tian kära New Wave:)

Ökat i KMB på 62,2 USD med 14%, nu uppgår KMB till 7% av portföljen. Passade på att öka lite till i KMB till 20% lägre än vad jag sålde dem för i somras. KMB är en så kallad "dividend aristocrat" vilket innebär att de höjt utdelningen under mycket lång tid. Dessutom har de en stor andel försäljning i emerging markets vilket jag tror påverkar mer än man tror på lite sikt.

Ökat i NSP på 12 SEK med 10%, nu uppgår NSP till 7% av portföljen. NSP kom med en fin rapport förra veckan. P/E talet räknat på de vinster bolaget gjorde senaste kvartalet hamnar på runt 7. Sektorn är relativt stabil, snabbmat med starkt varumärke. Starka huvudägare. Låg värdering. Väl värt en mindre position i vilken portfölj som helst. Att se upp med är förändringar i ägarbilden eller kraftigt ökad konkurrens från MCD och MAX.

Ökat i GSK (GlaxoSmithKline) på 39 USD med 50%. Nu uppgår GSK till 4% av portföljen. Ökningen är avsedd att diversifiera min exponering mot läkemedelssektorn. GSK ger en ok utdelning på ca 5%, har intressanta tillväxtmöjligheter och låg värdering. Troligtvis kommer jag även att köpa tillbaka en del AstraZeneca igen när rätt kurs infinner sig.

torsdag 4 november 2010

Min åsikt i jämlikhetsfrågan


En tanke i den aktuella feministiska vågen som sköljer över oss. Den politiskt korrekta åsikten verkar vara att det ska vara 50% kvinnor i alla styrelser och allt ska vara exakt jämlikt överallt på alla sätt och vis mellan män och kvinnor. Men då förutsätter man att män och kvinnor är exakt likadana och har samma förutsättningar att göra exakt samma saker. Hur kommer det sig att nästan alla bloggar om ekonomi och aktier skrivs av män medan nästan alla bloggar om mode och kläder skrivs av kvinnor? Antagligen beroende på att könens intressen generellt skiljer sig åt. Män är mer intresserade av pengar, ekonomi, finans, siffror. Kvinnor mer av estetik, kläder, mode, trender. Det känns då ganska naturligt att män är i majoritet i styrelser och bolagsledningar. Deras jobb har med pengar och siffror att göra. Antagligen är kvinnor (möjligvis i konkurrens med homosexuella män) i majoritet i trendbevakande roller i modemagasin, inköp på modehus, butikschefer i klädaffärer, osv.

Vad jag vill koka ner resonemanget till är helt enkelt att människor oftast trivs och vill verka i positioner där deras intressen finns. Om det är ett manligt intresse att jobba med siffror och ekonomi så är det inte så konstigt att män är i majoritet i sådana positioner och det borde vara helt i sin ordning. Då kvinnor generellt har andra intressen än siffror så bör de främst verka på andra håll. Inget konstigt i detta. Jag förstår inte varför man skall tvinga upp fiskar på land och fåglar ner i havet när de inte är intresserade av att finnas i varandras element. Låt oss män ägna oss åt det vi är intresserade av och kvinnor åt sina intressen.

Jag är absolut inte politisk korrekt och ser hellre saker för vad de är än att hyckla och vända kappan efter vinden.Några affärer har gjorts i veckan.

Sålt Norsk hydro på 37 NOK till 20% vinst motsvarande 0,7% av portf.

Ökat i Deutsche Telekom på 10 EUR med 25%, nu uppgår DT till 6% av totala portföljen

Ökat i Kimberly-Clark på 63 USD med 75%, nu uppgår KMB till 6 % av totala portföljen. Detta var ett återköp av min gamla post i KMB som jag sålde av i somras när USD stod i 8 SEK. Nu köper jag tillbaka samma post 20% billigare. Lyckad swingtrading i KMB och SEK/USD.

Jag funderar nu på att börja köpa tillbaka AstraZeneca. Jag sålde ju av mitt innehav för någon månad sedan på 375 SEK till 20% vinst. Nu börjar aktien bli fundamentalt köpvärd igen. P/E på 7,5 på nästa års förväntade vinst. Troligtvis börjar jag köpa dem på ca 320 SEK och sedan ökar jag på gradvis för varje tiokrona aktien faller.