måndag 8 augusti 2011

Äntligen köpläge igen!!Nu är det dags igen!

Som jag skrev i förra inlägget har jag lyckats sälja av halva portföljen senaste halvåret vilket känns skönt nu i och med dessa ras. Problemet är att jag inte har likvida medel redo idag för att köpa tillbaka på dagens realisation. Hade jag haft det så hade jag gjort det. Men förhoppningsvis har andra det och kan göra goda affärer. Själv investerar jag nu allting i mina privata verksamheter som kommer att ge än bättre avkastning än att köpa aktier.

Något som haft negativ inverkan på min återstående portfölj under denna nedgång är dollars relativa svaghet gentemot kronan trots de kraftiga nedgångarna. Nästan alltid stärks dollarn vid globala börsfall. Vi får se om den börjar stärkas snart. Detta ger iallafall ett ännu bättre köptillfälle i dollarnoterade bolag som rasat kraftigt.

Hur som helst. Här kommer lite köptips på aktier jag gärna skulle köpt idag. Om jag hade haft en miljon redo så hade jag fördelat upp den så att jag började med att gå in med 330Tkr idag.

Av dessa hade jag köpt några av följande bolag:

Industrivärden C 74kr (mitt gamla favoritinnehav som såldes för 97kr i november, hade gärna köpt tillbaka en del till 20 procents rea)

Securitas 48kr (också ett gammalt innehav som såldes för 69kr i julas, hade gärna köpt tillbaka dem nu)

Stora Enso R 43kr

Outukompu 6,5Eur

Fortum 16,5Eur

Orkla 42Nok

Aker 118Nok

Telefonica 20Usd

Total 47Usd

France Telecom 18Usd

Veolia 14Usd


Till alla som frågat i kommentarsfältet när man ska köpa aktier; Det är dags nu kära vänner!!

Men börja med att köpa för en tredjedel av ert tillgängliga kapital. Jag lovar er att ni kommer att göra goda affärer på sikt.

Köp för en tredjedel av era pengar i förslagsvis några av storbolagen ovan. Om det faller 20 procentenheter till från dagens nivåer så ska ni köpa för en tredjedel till. Den sista tredjedelen behåller ni tills det fallit till lägre nivåer än 2008 (om så skulle ske).

Jag har aldrig tidigare under bloggens historia uppmanat till köp men nu kan jag utan att vara orolig råda till det. Det viktiga är bara att köpa i stabila bolag och diversifiera sig på minst 10 aktier. Samt att endast börja med en tredjedel av kapitalet.