söndag 18 september 2011

Vad som krävs och varför göra sig besväret?


Jag fick en del kommenterar på ämnet hur man bygger upp en affärsverksamhet på kort tid efter senaste inlägget. Självklart kan jag bara utgå från mitt tillvägagångssätt vilket inte behöver vara sanning för alla. Hur som helst ska jag försöka beskriva vad som krävs av mig för att jag ska lyckas med mina affärsverksamheter...


Folk frågar mig ibland vad jag ska hitta på för kul saker i helgen. Jag brukar svara att jag ska tänka, komma på nya idéer. Det är i princip vad jag gör på min lediga tid. Kombinerat med avslappnande och tidsfördrivande aktiviteter såsom träning, tv-tittande, bokläsning, matlagning och dataspelande. Dessa aktiviteter behöver jag regelbundet ägna mig åt för att koppla bort tankarna från affärerna och arbetet. Ibland kommer faktiskt de mest briljanta idéer till mig mitt under en totalt intetsägande aktivitet såsom att titta på någon tramsig tv-serie.

På frågan hur man bygger en framgångsrik verksamhet på väldigt kort tid är mitt svar: Fokus. Fokusera enbart på verksamheten. Ingenting annat. Självklart måste drivkraften och viljan finnas där från början för att dra igång det hela men det har jag avhandlat i tidigare inlägg.


Kan du strunta i omgivningens krav på dig? Kan du stå emot samhällets normer för att skapa någonting extraordinärt? Räkna inte med att det går att åstadkomma det ovanliga samtidigt som du gör det allt det där vanliga. Om man gör som alla andra kommer man att uppnå samma saker som alla andra. Personligen vill jag varken leva som de flesta eller uppnå det som majoriteten uppnår.

Några saker jag ofta försakar som är vanligt i vårt samhälle:
Resa för nöjes skull
Shoppa
Festa/dricka alkohol
Ha ett förhållande
Umgås med vänner och släkt
Nöjesaktiviteter såsom sport, musik, spel, etc

Saker jag gör istället:
Tänker på eller jobbar med mina företag
Vilar för att få energi till ovanstående punkt


Men hur kul låter det där livet egentligen undrar du nu? Inte alls! Det är inte kul på samma sätt som en rolig fest eller fotbollsmatch eller vad man nu tycker är kul. Och det är inte meningen att det ska vara kul! Det är poängen. Många tror att allting måste vara kul alltid. Att saker är kul betyder inte att de är meningsfulla eller värda att ägna sig åt enligt mig.

Har människan alltid haft kul och festat sig igenom evolutionen fram till det vi är idag? Jag tror inte det.

Är vi nu så fulländade så att vi kan strunta i att utvecklas vidare och bara ägna oss åt nöjen och förströelse?

Jag anser att det är en skymf mot alla de människor som levat före vår tid som kämpat med blod, svett och tårar för att skapa vår nuvarande värld. De har jobbat hårt som bönder eller slavar. De har slitit i salt- och kolgruvor. De har dött i sjukdomar och olyckor. Blivit uppätna av vilda djur. Fått utstå fattigdom, svält och förtryck. Livet har sannolikt varit förbaskat hårt för de flesta som levt för mer än 2-3 generationer sedan.

Genomlevde de allt detta bara för att vi ska kunna ha fredagsmys framför idol??

Jag hoppas inte det och jag vill istället försöka göra någonting vettigt av all rikedom jag har fått till skänks. Då syftar jag inte på egen uppnådd rikedom utan vårt samhälles välfärdsrikedom.

Okej, så fredagsmys var inte meningen med mänskligheten kanske några enstaka procent håller med mig om... men vad ska man göra av det välfärdsliv vi fått till skänks av våra förfäder?

För det första så tycker jag att vi ska säkerställa att mänskligheten har en framtid. Att vi inte utrotar oss själva genom ren och skär idioti. Energibrist, miljöförstöring, sjukdomsepidemier, kärnvapen, etc. Allt detta måste lösas i första hand. I andra hand behöver vi göra oss oberoende av vår planet. Vi kan inte stå och falla med jorden. Om en stor asteorid väljer fel bana så är det hejdå mänskligheten. Att ignorera den risken är dumt.

Vi behöver alltså kolonisera rymden, förr eller senare. Jag hoppas kunna bidra till denna utveckling och föra mänskligheten vidare på vår resa i tiden och universum.


Alltså,

Stäng av tv'n, avbryt fredagsmyset och börja kolonisera rymden!
Jag har redan satt igång..
30 minuters fördjupning: (varmt rekommenderad)

Bill Gates:
http://www.ted.com/talks/lang/eng/bill_gates.html


Michio Kaku:
http://www.youtube.com/watch?v=9cmmDCqCOEs

onsdag 14 september 2011

Omstuvningar i portföljen

I samband med att mina nya uppstartsprojekt växer sig större blir aktieportföljen en allt mindre del av kakan. Jag har som tidigare beskrivit varit tvungen att sälja av över halva portföljen för att kunna expandera min fastighetsportfölj samt privata verksamheter.

Nästa månad omsätter det bolag jag startade i mars över 10Msek på rullande årsbasis. En utveckling jag är väldigt nöjd med. Att gå från 0 till 10Msek på 6 månader är långt över mina förväntningar. Investeringsmässigt har det kostat ca 1,5Msek för att uppnå denna tillväxt. Om utvecklingen fortsätter likadant kommer bolaget att göra vinster i storleksordningen 3-4Msek nästa år.

Så över till aktieportföljen.

Hade jag haft mer likvida medel hade jag köpt en hel del aktier i nedtryckta bolag, särskilt på franska och tyska börsen.

Några köp och försäljningar har gjorts senaste veckorna.

Sålt ca 70% av NSP på 7,8 SEK till en förlust på ca 20%. Anledningen är egentligen inte att något fundamentalt har hänt med bolaget utan snarare att jag föredrar andra bolag mer som gör goda vinster och har en hög direktavkastning. NSP har för att vara ett så litet bolag fått en lite för stor andel i portföljen efter alla tidigare avyttringar dessutom.

Sålt ca 60% av Aker Asa på 130 NOK till ca plus minus noll inräknat utdelningar. Samma anledning som ovan. Aker utgör efter försäljningen ca 4% av portföljen.

Sålt hardy and harman på ca 13 USD till en vinst på ca 400%. Bolaget var en liten post i min så kallade bombmatta.

Köpt Stora Enso på 39 SEK. Jag köpte tidigare Stora Enso runt 30kr under förra finanskrisen och sålde dem till goda vinster. Förhoppningsvis blir det samma vända nu. Positionen består till 25% av aktier och 75% av köpoptioner som går till lösen på 50SEK i Juni nästa år. Detta för att minska kapitalinsatsen men få en stor exponering ändå. Bolaget utgör nu 2% av portföljen i reda aktier. Men exponeringen inkl köpoptionerna utgör ca 8%

Ökat i France Telecom med ca 80%. Direktavkastning över 12%. Helt otroligt. Stabilt bolag, starka kassaflöden, fantastisk yield. France Telecom utgör nu 20% av min portfölj.

Ökat i Outokompu på 5,80 Eur. Väldigt låg värdering på anrikt bolag. Ska dock erkänna att jag inte är någon expert på bolaget. Bolaget utgör nu 2% av portföljen.


Att jag inte köpt mer aktier beror enbart på att jag inte haft råd. Jag investerar hellre pengarna i en verksamhet som kan ge 10 gånger investeringen inom 1 år än i aktier som i bästa fall kan dubblas i värde. I min egen verksamhet kan jag dessutom påverka utvecklingen själv och se till att kapitalet inte förstörs vid eventuella lågkonjunkturer eller bolagsspecifika problem.

söndag 4 september 2011

Veckans affärer

Efter det fina ras som varit har en del köplägen dykt upp. Detta är vad jag passat på att fynda i dagarna.

Köpt tillbaka lite Aker till 112 NOK, ökning med 20%.

Köpt tillbaka Rautarukki för 7,5 Euro. Motsvarande 3% av portföljen. Sålde Rautarukki för ca 14 Euro för ett år sen, nu köper jag tillbaka till halva priset. Det är enkelt att göra goda affärer om man bara väntar ut rätta tillfällena. Därmed inte sagt att det kan bli billigare innan det vänder.

Likadant har jag gjort med Outokompu. Köpt för motsvarande 3% av portföljen på 5,5 Euro.

Hade jag haft råd skulle jag öka i Orkla också som har en fin extrautdelning och låg kurs.

Planerar nu istället att köpa köpoptioner i Norsk Hydro, NSG och AkerSolutions och Orkla på norska börsen om det dippar lite till. Detta kräver mindre kapitalinsats.

Såna här lägen är kanonfina att gå in i bra bolag till rimliga priser. Tycker att Industrivärden börjar se mer och mer lockande ut igen nu när de halkat under 70-strecket.