måndag 25 april 2011

Nya tider i antågande


Har ägnat påskhelgen åt att förkovra mig i gammal 1700- och 1800-talshistoria. Övergångstiden från ett feodalsamhälle med adelsmän, furstar, präster och kungar som beskattade och bestämde över bönder och småfolk. Då byggdes nya samhällsformer där den enskilda människan var fri att äga jord och tillsätta makten genom folkval.

Tänk att det var så sent som runt mitten på 1800-talet som det ens började bli möjligt för vanliga människor att skapa sig makt och rikedomar utan att ha rätt föräldrar. Man ska vara tacksam att man är född i en sådan tid att man har möjlighet att påverka och skapa sig sin egen värld i världen. Våra förfäder hade inte samma förutsättningar, de var fjättrade vid plogen. Jag tycker det känns viktigt att förvalta den frihet jag haft privilegiet att födas med för att uträtta någonting stort och betydande.

Påskhelgen har varit mäkta avslappnande. Första sammanhängande ledigheten på väldigt länge för mig. Det behövdes. Det är i lugn och ro utan en massa yttre distraktion som min hjärna arbetar bäst. Äntligen fick man ligga i timmar och åter timmar och bara räkna, kassaflöden, återinvesteringsstrategier, sifferexercis. Ah, då trivs jag som bäst!

Efter säkert 20 timmar med hjärnan på fullvarv börjar sakta men säkert en plan visualiseras i mitt huvud över hur jag skall bygga vidare på det lilla imperium jag har grundat:) Nästa steg blir att skaffa ytterligare bankfinansiering för mina verksamheter så att de skall kunna expandera tio- till tjugofalt under de närmsta 1-3 åren. Potentialen finns och jag kan se hur det ska gå till konkret i mitt huvud.


Jag börjar också förlika mig mer och mer med tanken att behöva sälja av stora delar av aktieportföljen för att förverkliga ett betydligt större privat bolag. Om allt går vägen bör detta bolag kunna tjäna lika mycket på 1 år som aktieportföljen är värd idag. Detta bör kunna uppnås inom 2-3 år och känns väl värt att kämpa hårt för.

Några bolag som jag tycker skulle vara extra jobbigt att sälja till dagens värderingar är:

Kimberly-Clark
Sanofi-Aventis
Nordic Service Partners
France Telecom
Deutsche Telekom
Unilever
Total
Eon
SCA
Orkla
Telefonica


Det vill säga i princip alla mina större innehav. Det enda som skiljer dem åt i den här frågan är hur mycket de behöver uppvärderas för att de ska kännas säljvärda. En hel del av dem skulle säkert ryka efter bara en uppgång på 20% om jag ska vara ärlig. T.ex SCA borde egentligen sålts på 115 kr för ett halvår sedan men då visste jag inte hur situationen skulle se ut idag så det går inte att ångra.

Nåväl, jag låter tankarna sjunka in och gör inga förhastade beslut.

tisdag 12 april 2011

Veckans affärer

Några affärer har gjorts i veckan.

Sålt hela innehavet i LaFarge på 45 EUR motsvarande 2% av portföljen. Realiserade en förlust på ca 7% här. Alternativinvesteringarna är så otroligt mkt bättre att jag måste göra detta även fast jag är helt övertygad om att LaFarge kommer att komma igen.

Sålt hela innehavet i Alcoa på 18 USD innan rapporten. För dålig direktavkastning och nöjer mig med en kursvinst på ca 80%. Försäljningen motsvarade endast ca 0,5% av portföljen.

Sålt hela innehavet i Petrolium Development Corporation till en vinst av 200%, bolaget har nog börjat nå sin fulla potential. Detta var en del i mitt bombmatte-experiment. Försäljningen motsvarade ca 0,2% av portföljen.

Sålt hela innehavet i Portugal Telecom till 5% vinst. Av den enda anledningen att jag inte har tid att hålla koll på bolaget samt har bra alternativinvesteringar. Motsvarande ca 0,2% av portföljen.

Sålt hela innehavet i Liz Claiborne till en förlust av ca 10% av samma anledning som ovan. Motsvarade 0,1% av portföljen.

Sålt hela innehavet i Live Nation till en vinst av ca 70%, av samma anledning som ovan. Motsvarande ca 0,2% av portföljen.

Den största affären är dock en växling av SEK till USD motsvarande 15% av portföljen till kursen 6,24. Jag anser USD vara undervärderad. Sen finns fastighetstillgångar som är ännu desto mer undervärderade i USD. Dessa investeringar blir extremt undervärderade sammanlagt. Här läggs grunden för framtida storvinster.


Jag kommer nu att jobba hårt året ut med mitt nya projekt, samt gamla företag och fastigheterna. Aktierna får ligga och växa till sig i fred, kommer troligtvis att behöva sälja av något eller några kärninnehav samt en hel del mindre innehav. Tiden får utvisa vilka det blir och när.

onsdag 6 april 2011

Veckans affärer


Alright, nedmonteringen av aktieportföljen fortgår i maklig takt. Den främsta anledningen till försäljningarna är att jag har otroligt bra alternativa investeringar att göra. Under de senaste veckorna har följande aktier sålts av:

Sålt 40% av Lafarge på 45 Euro sen de sänkte utdelningen vilket är ett dåligt tecken. Tror fortfarande på bolaget långsiktigt men skalar ner positionen tills utvecklingen vänder mera. Sålde dem med 5% vinst (inkluderat erhållna utdelningar). Lafarge motsvarar nu 1% av portföljen.

Sålt hela innehavet i Endesa på 22USD till 10% vinst. Innehavet motsvarade enbart 0,4% av portföljen och jag försöker minska ner på mindre innehav. Jag har större innehav i samma sektor som Endesa och nöjer med dem fortsättningsvis.

Sålt hela innehavet av Aker Seafood till 30% vinst. Det finns troligtvis en potentiell uppsida på 100% till i Aker Seafood men jag har för dålig koll på bolaget helt enkelt och jag har inte tid att sätta mig in mera. Bolaget är också lite för litet för att bli ett större innehav.

Sålt hela innehavet av Intoi till ca 80% vinst av samma orsak som ovanstående försäljning.

Sålt hela innehavet av Midsona till ca 0% vinst av samma orsak som ovanstående. Midsona har även för knackig historik. Har blivit en aning hårdare i mina kriterier sedan jag köpte dem. Vill se ett bra track record av jämna vinster.

Sålt hela innehavet i UNG till ca 10% förlust. UNG är inte bra då ETF'n inte följer de faktiska naturgaspriserna pga contango. Detta är en smula komplicerat men jag rekommenderar inte någon att köpa UNG hur som helst. Jag har lärt mig av misstaget och kom ut ganska billigt till slut. Aldrig mer råvaru ETF'er.

Dessa försäljningar motsvarar ca 5% av den totala aktieportföljen. Pengarna går raka vägen till fastighetsinvesteringar som känns betydligt vettigare på lång sikt.

Är förnärvarande på resande fot. Försöker att läsa lite intressanta böcker och har nu kommit lite mer än halvvägs i boken "How to win friends and influence people" av Dale Carnegie. En bra bok som jag kan rekommendera alla som vill lära sig att interagera med andra människor på ett bra sätt och lyckas i sina förhandlingar. En bok som tål att läsas om flera gånger.