söndag 13 februari 2011

Min portfölj +veckans affärer

Arbetet med mina nystartade företag fortgår i en rasande fart. Detta är det roligaste som finns. Att skapa någonting ur ingenting. Det är konst.

Några affärer har även gjorts de senaste veckorna:

Ökat i GSK med 12% på 36 USD
Bra kurs både värdemässigt och valutamässigt.

Sålt hela innehavet i Clear Channel Outdoor (CCO) motsvarande 0,5% av portföljen på 14,5 USD till ca 300% vinst. Jag är dels nöjd med avkastningen, dels har jag svårt att analysera bolaget. Vill inte lägga tid på att lära mig mer om CCO.

Sålt hela innehavet i Norske Skogsindustrier motsvarande 1% av portföljen på 22NOK till ca 100% vinst. Främst var det snackat om en eventuell nyemission som fick mig att sälja. Jag är inte intresserad av att vara med i nyemissioner i bolag som jag inte tror på långsiktigt. Jag är även nöjd med realiserad vinst.

Sålt hela innehavet i DLH motsvarande 0,8% av portföljen på 27 DKK till ca 50% vinst. Säljer på grund av att jag inte vill delta i nyemissionen. Om man ska vara efterklok så borde jag sålt för 34 DKK för någon vecka sedan istället men att förutse en nyemission är svårt.


Jag har tagit fram en graf över 9 av de mest betydelsefulla innehaven i min portfölj jämfört med OMX30.Det man kan se är att mina innehav i genomsnitt har stigit med ca 15% i USD sedan Oktober 2008. OMX30 har i sin tur stigit med ca 100%. Detta är oräknat USD's försvagning mot SEK. Om man räknar i USD så har OMX stigit med närmare 130-150% medan mina innehav har stått i princip stilla i SEK räknat.

Detta är precis vad jag eftersträvar. Jag vill ha en portfölj som är stabil i värderingen medan den genererar en bra direktavkastning varje år. Om OMX30 skulle rasa ner till Oktober 2008 nivån igen (dvs -ca 50%) så skulle min portfölj rasa med ca 15% om aktierna följde samma mönster som sist. Inräknat en eventuell USD förstärkning gentemot SEK vilket är ganska troligt vid ett större ras så skulle min portfölj klara sig ännu bättre.

Självklart finns det ingenting som är säkert och historien behöver inte upprepa sig exakt som sist. Chansen är dock högst påtaglig att ett börsras liknande 2008 inträffar igen förr eller senare.