söndag 30 januari 2011

Fastighetsinvesteringar


De fastighetsinvesteringar jag gör är inte alls komplicerade. Jag går inte in i detalj över vad eller vart jag köper men jag ska skriva hur det fungerar.

Precis som med aktier så handlar fastighetsinvesteringar om att köpa till rätt pris. Om man köper till en hög direktavkastning i ett bra område som har god tillväxt så är risken liten. Särskilt om du diversifierar dig på många olika objekt.

Jag köper objekt som ger minimum 7-8% i årlig nettoavkastning. Flertalet av mina investeringsobjekt ger dock hela 15-25% i årlig nettoavkastning. Bruttoavkastningen dvs årlig hyresintäkt dividerat med köpesumman för objekten ligger på 15-50%. Värdeökningspotentialen är ca 100-200%.

Om man jämför med situationen i Stockholm så finner man att bruttoavkastningen på fastigheter i innerstan ligger på ca 2-5%, nettot hamnar på ca 1-3%. Ingen vidare avkastning. Nu är innerstan i Stockholm en speciell marknad med reglerade hyror och flertalet personer som köper lägenhet i innerstan gör det troligtvis för att bo och inte som investering. Därmed får man kanske se det med lite andra ögon. Ur ett investerarperspektiv är det iallafall ingen tvekan om att innerstan i Stockholm är mycket dyrt. Om man tittar runt på mindre orter runt om i Sverige kan man dock hitta objekt som ger en okej nettoavkastning på runt 10%. Problemet då är att tillväxtutsikterna är mediokra till riktigt kassa. Jag föredrar växande storstäder med låga priser framför landsbygd med jättelåga priser.

Dessa lönsamma fastighetsaffärer går att göra på ett fåtal ställen runt om i världen. Det krävs en hel del letande för att hitta dem men visst vore det tråkigt om man inte va tvungen att äventyra lite innan man går i mål:) Om man vill något tillräckligt mycket så kommer man fram till slut.

Ibland använder jag mig av hemsidan http://www.globalpropertyguide.com/ för att uppdatera mig om nyckeltal och prisläget runt om i världen.

tisdag 25 januari 2011

Månadens affärer

Under månaden som gått har en del affärer gjorts. Främst har aktier sålts då jag anser att de antingen uppnått en rimlig värdering eller så tycker jag att de är för svåranalyserade och vill ta hem vinsten. Här är affärerna uppradade.

Ökat i Telefonica med 100% på 67 USD. TEF motsvarar efter ökning ca 4% av portföljen. Direktavkastning på 7,5%. Stabil bransch, Tillväxtingredienser. Låg nedsida. Nu har aktien precis splittats i 3. DVS för varje gammal aktie man hade får man 3 nya.

Sålt hela innehavet i DIAGEO på 76 USD till 25% avkastning motsvarande 2% av portföljen. Säljer DEO på all time high och ett forward P/E på ca 17. Jag har dels investeringar som troligtvis kan ge högre avkastning dels kan jag tänka mig att köpa tillbaka DEO om den blir billigare igen. Det är ett av mina favoritbolag sett till verksamhet.


Sålt hela innehavet i East Capital Explorer motsvarande 0,8% av portföljen på 91 SEK till en vinst av ca 120%. Svåranalyserat och höga avgifter gör att jag säljer nu då jag är nöjd med vinsten.

Sålt hela innehavet i Vitrolife på 40 SEK motsvarande 0,4% av portföljen till en vinst av ca 30%.

Sålt hela innehavet i Amer Sports på 10,5 EUR motsvarande 0,4% av portföljen till ca 80% vinst

Sålt hela innehavet i JCDECAUX på 23 EUR motsvarande 0,4% av portföljen till 120% vinst

Sålt 25% av innehavet i Uponor till ca 50% vinst.

Sålt hela innehavet i Vodaphone på 28 USD motsvarande 0,8% av portföljen till ca 40% vinst

Sålt hela innehavet i Capman på 1,75 EUR motsvarande 0,6% av portföljen till ca 35% vinst

Köpt valuta, USD till kurs 6,62 för motsvarande 20% av portföljen. Tycker att USD är billig nu och behöver USD till framtida investeringar så passar på att låsa in dem till en kurs jag är nöjd med.

Mina aktieinvesteringar är nu fördelade på olika valutor ungefär såhär: SEK- 10%, EUR-40%, USD-40%, NOK och DKK-10%


Noterbart i övrigt är att Norske Skog rusat med ca 100% på kort tid. Tyvärr sålde jag av merparten av mitt innehav för något kvartal sedan. Har kvar en liten post motsvarande ca 0,8% av portföljen. Detta är inget jag grämer mig över överdrivet mycket. Bättre att göra ungefär rätt än exakt fel.

fredag 21 januari 2011

Uppdatering av portföljen och livetÄr för närvarande utomlands på en längre affärsresa. Jobbar med nya investeringar i fastigheter i Amerika. Fantastiskt roligt och utvecklande för att inte tala om lönsamt både idag och på sikt. Otroligt att man kan ligga i en hängmatta vid stranden i Karibien och titta på delfiner i solnedgången och veta att de affärer man gör var och varannan dag här kommer generera mer pengar än man hade tjänat under flera års slit på en genomsnittlig anställning hemma i Sverige. Visst har det tagit år av utveckling och hårda läxor av de många misstag jag gjort. Men det var värt det, att ha både kunskapen och modet att kunna göra affärer som genererar hundratusentals kronor utan att blinka är både lätt och okomplicerat idag. Livet är underbart och obegränsat. Om man vill att det ska vara det.

Samtidigt monterar jag ner aktieportföljen bit för bit. Jag siktar på att uppnå en balans på ca 50/50 mellan aktier och fastigheter inom 6 månader.

Mitt årliga kassaflöde kommer inom ett halvår att öka med ca 50-75% genom de nya investeringarna och därefter kan det komma att öka med 50% per år bara genom smarta återinvesteringar inom portföljen.

På det personliga planet har jag stött på motgångar rent hälsomässigt, tyvärr hänger det inte ihop med min livsstil eller något annat jag kan ändra på själv. Under tiden som jag försöker finna en lösning på mina hälsomässiga problem ägnar jag mig åt att bygga upp nya företag.

Jag måste medge att även de värsta problemen inte bara behöver medföra ont. De får mig att inse att tiden är begränsad och jag vill göra något betydande av de dagar jag har fått till skänks. Klyschigt kanske men sant. Nu lider jag inte av något som kommer att begränsa min livslängd, däremot kan jag behöva leva med begränsande fysiska förutsättning resten av livet i värsta fall. Jag väljer ändå så klart hellre att vara rik och sjuk än fattig och sjuk. Potentialen finns alltid att bli frisk också men jag har ställt in mig på att även om det inte blir så så går det att ha ett betydelsefullt och bra liv ändå.

Något som kan vara till hjälp om man har problem eller är rädd för något som ska eller kan hända är att föreställa sig den värsta tänkbara utgången i detalj. Om man tänker sig in i worst case scenariot och förlikar sig med att det är vad man kan behöva stå ut med så tar det faktiskt udden av ens oro, rädsla eller ångest. Det gäller att verkligen föreställa sig utgången i detalj och tänka efter hur man skulle behöva agera eller vad man kan göra för att ändå gå vidare i livet. Ofta är det inte så farligt som man först tror. Livet behöver inte vara dåligt bara för att det inte blir som man tänkt sig först. En övning kan vara att tänka sig att man blir tvungen att amputera ett ben och sen förställa sig hur livet skulle se ut och hur man skulle gå vidare. Om man kan förlika sig med att det inte är så hemskt som det först verkar så förlorar man en stor del av rädslan för liknande händelser. Man skulle kunna säga att man blir immun mot hälsomässiga motgångar genom att ha gjort dessa tankeövningar i förväg. Jag skulle personligen inte gräva ner mig eller se det som att livet var över om jag hamnade i rullstol för all tid framöver. Visst, tråkigt att jag kanske aldrig kommer kunna åka skidor eller dyka men det finns tusen saker till i världen jag fortfarande kan göra som är intressanta och betydelsefulla för mig och andra.

Man kan sammanfatta min tillvaro nu med att allting går otroligt bra både ekonomiskt men även på ett sorts personligt utvecklingsplan. Kanske har jag mina åkommor att tacka detta för. Faktum är att det först var efter jag fick problem med hälsotillståndet för ca 5 år sedan som mina ekonomiska affärer verkligen tog fart.

Skriver mer om mina köp och försäljningar av enskilda aktier inom ett par dagar. Har planerat att sälja en hel del aktier imorgon.Till sist vill jag varmt rekommendera en bok. Särskilt till dig som inte är 100% nöjd med din tillvaro idag. Minsta tvivel över din arbetssituation? Läs boken nu!

The 4-Hour Workweek: Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich av Timothy Ferriss

Själv känner jag igen min situation i det han skriver, har redan insett de flesta sanningar som står skrivna och är på god väg att forma det obegränsade livet som beskrivs. Jag skulle gärna ha skrivit boken själv men varför uppfinna hjulet på nytt nu när den redan finns:) Kom precis att tänka på att bilden på bokens framsida speglar min tillvaro de senaste dagarna ganska väl, en tillvaro som givit mersmak. Jag vill varmt rekommendera andra att börja sin resa gentemot friheten att göra vad de vill i livet också! Börja med att läsa den här boken. Den uttrycker i genomtänkt bokform mycket mer av det som jag amatörmässigt och småskaligt försöker uttrycka i min lilla blogg här.

PS. Tack för era kommentarer, dem uppskattas alltid. Svar på ej publicerade kommentarer finns nu under föregående inlägg.