måndag 30 augusti 2010

Viktar om från Kraft till Unilever


Under veckan har några affärer gjorts.

Sålt en femtedel av mitt innehav i Orkla på 51 NOK, vinst 6% (inkl utdelning). Kortsiktig affär där jag hoppas köpa tillbaka lika mycket billigare längre fram.

Ökat i Sanofi-Aventis med 30% på 28,7 USD. Den känns väldigt lågt värderad nu. Högsta exponeringen mot emerging markets av alla stora läkemedelsbolag. Ägs av berkshire vilka jag aldrig är främmande att ha som medinvesterare.

Minskar i Kraft foods med 50% på 30 USD. Vinst 25% (inkl utd). Anledningen är att jag behöver kontanter till att köpa fast egendom samt öka i annat. Jag tycker inte att aktien är övervärderad idag men inte heller dirty cheap.

Ökar i Unilever med 50% på 26,6 USD. Unilever har ca hälften av försäljningen i emerging markets, högre yield än kraft i dagsläget och jag gillar deras varumärken starkt. Bättre finanser än kraft också som ju drog på sig mycket lån i cadburyköpet.

Jag har gått och väntat på maximal skillnad mellan KFT och UL inför omviktningen och nu kändes det bra. Innehavet i Unilever uppgår nu till ca 5% av totala portföljen vilket känns lagom för mig. Fördelningen i Unilever kontra Kraft är nu 3:1. Jag skulle gärna plocka in PG igen också men det väntar jag med tills USD står lägre.

Övrigt

Tråkigt för aktieägare i HQ idag. Jag har själv tittat på bolaget förut men inte riktigt förstått hur de tjänar pengar fullt ut. Jag försöker i högsta möjliga mån undvika bolag jag inte förstår mig på eller kan beräkna hur stor risken är i bolaget. Visserligen kommer jag åka på smällar förr eller senare då min portfölj uppgår till många dussin bolag och det är alltid någon bolagsledning som inte har rent mjöl i påsen. När det gäller de större innehaven försöker jag iaf hålla mig till verksamheter som är ganska enkla att förstå sig på, t.ex. mat, råvaror, läkemedel, basvaror, industri, energi. Finans har jag alltid haft lite svårt för då jag tycker det är svårt att förstå och avgöra riskerna. Det känns också som att finansbolags öde kan avgöras lite godtyckligt genom politiska beslut som i HQ-fallet. Vad händer t.ex. när bostadsbubblan i stockholm spricker och folk går i foreclosure som i usa? Vilka banker överlever och vilka går under? Nu behöver det inte bli lika illa här men risken att det händer är ändock mångt mycket större än att folk slutar köpa el av eon, dricka vodka från diageo, köpa glass från gb, eller knapra sina livsnödvändiga läkemedel.

onsdag 25 augusti 2010

Veckans affärer

I veckan har några affärer gjorts:

40% Ökning i Total på 47,8 USD.

Sålt Pfizer på 119 SEK. Vinst ca 10%.

10% ökning i NSP på 11,15 SEK.


NSP kom med en helt ok rapport idag. Nedgången som varit de senaste månaderna anser jag vara oförtjänt och jag har passat på att öka mitt innehav med 20% runt 11 SEK. Nu uppgår NSP till ca 5% av min totala portfölj. Det bästa med NSP är att de är lågt värderade sett till nyckeltal och har en huvudägare som dessutom är VD och driver bolaget, blir nästan som ett familjeföretag.

Jag har också börjat snegla mot Securitas igen som jag ju sålde för ca 69 SEK strax innan årsskiftet. Om den dippar ner mot 65 SEK så kommer jag att börja återinitiera ett innehav där.

onsdag 18 augusti 2010

Veckans affärer

Under veckan som gått har jag passat på att göra några manövrar i min portfölj.

Dels har jag växlat SEK till USD till kurs 7,19 motsvarande 6% av portföljen. En dag senare växlade jag 2% till till kurs 7,32. Dessa likvida medel i USD kommer att behållas i USD och skall användas till annat än aktieinvesteringar framgent.

Jag har passat på och sålt hela mitt innehav i Altria. Dels för att de står nära årshögsta, dels för att jag inte gillar industrin i grund och botten. Aktien kändes bara för billig för att motstå när jag köpte den. Avkastningen blev ca +20% plus utdelningar ca 7%. Försäljningen motsvarade ca 0,8% av portföljen.

Jag har sålt hela mitt innehav i JP Morgan Africa fonden. Avkastningen blev ca +25%. Värdet motsvarade ca 0,2% av portföljen.

Jag har sålt en del av mitt innehav i Norske Skogsindustrier på 9,11 NOK. Jag vill minska ner min exponering mot detta bolag till en nivå som känns mer bekväm riskmässigt. Efter försäljningen motsvar mitt innehav i NSG ca 1,5% av totala portföljen. Avkastning ca -5%.

Jag har köpt Norsk Hydro på 31,5 NOK. Ett bolag som kompletterar min exponering mot aluminium industrin genom Orkla och Alcoa. Jag tror på råvaruinflation i allmänhet och aluminium i synnerhet då den är en av de lägre värderade råvarorna relativt de andra på lång sikt. Innehavet motsvarar 0,5% av totala portföljen.

Jag har köpt BP för 38 USD. Nu när läckan ska vara tätad så känns caset mkt mer attraktivt än det gjorde för någon månad sedan även om kursen var 10 dollar billigare då. Om läckan skulle börja läcka igen så kommer jag eventuellt att sälja dessa aktier igen. Innehavet motsvarar 0,5% av totala portföljen.I övrigt så håller jag på att förflytta delar av mitt kapital till fastighetssektorn. I nuläget är fördelningen ca 80% aktier-20% fastigheter. Jag kommer att eftersträva en 60/40 jämvikt i min exponering mot dessa två sektorer på 1 års sikt, möjlitvis 50/50 om rätt omständigheter infinner sig.

Det blir alltså ett års hårt jobb till. Dags att sluta snacka och skrida till verket. Här blir inga barn, eller affärer, gjorda.

tisdag 10 augusti 2010

Tillbaka i Sverige

Efter en längre rundresa i förenta staterna är jag hemma igen. Många värdefulla erfarenheter har förvärvats och förhoppningsvis kommer dessa att visa sig ovärderliga på sikt. Jag kan tyvärr inte berätta allt för mycket om mina nya projekt men jag kommer att ägna en hel del tid åt fastigheter framöver. Samtidigt vill jag ha en stabil bas av långsiktiga aktieinnehav med god direktavkastning och attraktiv värdering.

Några affärer har gjorts idag.

Sålde hälften av innehavet i Aker Seafoods på 7,9 NOK. Har ju ökat betydligt i AkerAsa tidigare så jag äger Seafood genom dem ändå. Vinsten blev ca 10%.

Sålde hela innehavet i Tele2 motsvarande 2% av totala portföljen på 130 SEK idag. Jag gillar Tele2 men nu handlas aktien nära all time high för de senaste 5 åren och det finns andra telekomoperatörer som ger betydligt bättre direktavkastning. Jag gillar inte heller tanken på att äga volatila aktier som ligger nära sitt ATH. Om Tele2 dippar ner mot 100-lappen igen så kommer jag att köpa tillbaka halva innehavet. Vinsten blev strax över 100%.

Sålde 25% av innehavet i NSG på 7,85 NOK. Dessa aktier hade jag köpt in så sent som för två-tre månader sedan på 7,27 NOK. Ingen större vinst men en vinst är alltid en vinst.

Sålde 20% av innehavet i AstraZeneca på 370 SEK. Vinst 10%.

Jag avslutade även min position i mina utställda nokia säljoptioner på 60 kr med en vinst motsvarande 0,1% av portföljen.

Nokia har en stor och hälsosam exponering mot nya marknader och en stor kassa. Det gör att jag tror på dem men jag kan ha fel. Jag är inte bra på teknik och har respekt och förståelse för att teknikskiften sker snabbt och oväntat. Jag kommer att sälja av mitt innehav i Nokia om ett hotande teknikskifte närmar sig.