måndag 21 juni 2010

Veckans affärer

Jag är nu inne i en fas då jag skramlar fram pengar från olika håll och kanter.
Det har dykt upp investeringsmöjligheter inom fastigheter som har potential att ge direktavkastning på 10-15% per år plus eventuell värdestegring som kan köpas till ett pris 60-80% under vad folk betalade för 5 år sedan. För att få tid och pengar till detta så passar jag på att trimma ner min aktieportfölj något. Dels för att få mindre bolag att ha koll på, dels för att realisera vinster.

I veckan såldes:

Hela innehavet i Statoil (avkastning ca 20%) Såldes pga troligtvis minskande oljetillgångar och för dålig koll på deras möjligheter att växa i framtiden.

Hela innehavet i EDB Business Partner (avkastning ca 30%) Såldes pga ökad konkurrens av utländska IT-konsulter från Indien t.ex, samt pga nyemission och fusion som kommer spä ut ägandet.

Halva innehavet i RoyalUnibrew (avkastning ca 160%) Såldes pga relativt dålig koll på bolagets framtidsutsikter och har redan fått en avkastning jag är nöjd med. Säljer andra halvan om kursen går upp lite till.

Dessa försäljningar motsvarar tillsammans ca 1,5% av min totala portfölj. Jag kommer fortsätta att rannsaka portföljen och avyttra aktier i bolag jag har dålig pejl på eller inte tror på längre.

Gällande börsutvecklingen generellt på Stockholmsbörsen så känns dagens nivåer rimliga i vissa aktier t.ex. SCA, Astra, Securitas m.fl. Däremot tycker jag mycket inom verkstad ser dyrt ut, t.ex. Volvo, Sandvik, SKF, Atlas, Assa känns alla dyra. Blir lite orolig för att Industrivärden ska köpa mer i Volvo till dagens höga kurser. Förstår inte att de inte köpte mer när kurserna var nedkörda i källaren. Med tanke på deras förhållande till sin stabila husbank SHB borde de kunnat få tillgång till finansiering när den behövdes som mest kan jag tycka.

Jag tycker att hela historien med BP är en bra ögonöppnare. Man måste alltid vara beredd på att det oväntade kan hända i ens företag/aktier. Personligen hade jag sålt BP direkt när jag fick reda på läckan om jag ägde dem. Se bara på vad ABB's asbestproblem gjorde med deras aktiekurs. Bättre att sälja med en 5-10%ig förlust direkt när nyheten kommer än att sitta kvar och kanske ha svårt att sova en lång tid framöver.

Den enda aktien jag själv känner en viss osäkerhet över av mina egna innehav är Nokia. I mina ögon är aktien idag lågt värderad i relation till dess intäkter, marknadsposition och framtidsutsikter men å andra sidan är jag väldigt dålig på teknik och jag vet hur snabbt skiftena inom teknik/IT sker. Ena året Altavista nästa Google. Ena året Ericsson, andra Nokia, tredje Apple? I fortsättningen kommer jag att hålla mina positioner i teknikintensiva bolag minimala. Anledningen att köpa Nokia för mig var dock aldrig deras möjligheter att konkurrera med Apple. Deras starka sida enligt mig är dominansen i Indien, Kina, etc. Nokia utgör idag ca 0,7% av min totala portfölj. Orealiserad förlust i Nokia ligger på ca 0,3% av portföljen. Jag kommer dock att behålla Nokia då ingen onaturlig händelse i klass med BP's oljeläcka har skett som kan vara helt ödesdiger för företaget.

måndag 7 juni 2010

BostadsprisernaÄr det rimligt att en lägenhet för en normal familj inne i Stockholms stad skall kosta 5 Mkr?

Vad blir 5 Mkr fördelat över säg 60 år som man kan tänkas bo där.

Om man räknar med en genomsnittlig ränta på 5% över tid så blir det 15 Mkr (15Mkr i ränteinbetalningar exkl skatteavdrag).

Om man antar att en genomsnittslön ligger på 30000(bruttolön) idag och lägger ihop alla löner (40 arbetsår) så blir det 14,4 Mkr.

Är det rimligt att lägenheten skall kosta mer än en livstidslön?

Vill du jobba hela ditt liv för att äga en lägenhet i Stockholm?

Är en bostadsrätt i Stockholm "meningen" med att leva för dig?

När du ligger på din dödsbädd och tittar tillbaka på ditt liv, var det då den där bostadsrätten i Stockholm du jobbade hela livet för att betala du verkligen blev lycklig av?

Personligen skulle jag aldrig köpa en lägenhet i Stockholm idag och jag hoppas för er skull som gör det att ni inte får lida allt för svåra konsekvenser.

Jag vet att den här beräkningen haltar pga löneökningar, eventuella värdeökningar på lägenheten, räntesatsen, beräkningen är enbart på en lön etc. Men jag räknar aldrig exakt på saker då det aldrig blir exakt som man räknar ändå. Jag har hellre ungefär rätt än exakt fel. I det här fallet tror jag att någonting måste hända. Vi måste antingen få hög inflation som "äter upp" priserna eller ett boprisras i Stockholm.

Jag anser att en halvering av priserna skulle vara befogad för att de skall hamna på en rimlig nivå. Dvs någonstans mellan 25-30000/kvm vore rimligt enligt mig.I aktieportföljen har några få förändringar skett sedan sist, mestedels ökningar under dippen:

Ökning i Aker ASA på 122 NOK (+50% av befintligt innehav)
Ökning i Unilever på 26 USD (+120%)
Ökning i Deutsche Telecom på 11 USD (+30%)
Ökning i Telefonica på 55 USD (+50%)
Ökning i Total på 45 USD (+100%)

Minsking i Kraft foods på 29 USD (-20%)


Planerar nu att dubbla innehavet i Lafarge (Fransk cementjätte med god exponering mot emerging markets och bra direktavkastning) om den dippar ner mot 42-44 Euro.

Kommer även dubbla innehavet i Eon om den dippar ner runt 22-23 Euro.Under tiden tickar mina löpande kassaflöden från mina privatägda verksamheter in och sedan jag startade bloggen har snart 250000kr i fritt kassaflöde trillat in, redo för att sättas i arbete antingen på aktiemarknaden eller för fastighetsinvesteringar. Outnyttjade krediter kan uppskattas till ca 3 Mkr.

Nu slog jag till och dubblade upp i Eon också på 23 Euro.